“Το Κοινοβούλιο των πιθήκων” του Banksy πουλήθηκε στην τιμή των 11,1 εκατομ. ευρώ

Το έργο του Banksy που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο με χιμπατζήδες, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στην τιμή των 9,9 εκατομμυρίων λιρών (11,1 εκατομμύρια ευρώ) το βράδυ της Πέμπτης στο Λονδίνο.650-pithikoi-etsi-sxoliazei-o-mpanksi-to-brexit.w_l

Με τον τίτλο «Devolved Parliament» (αποκεντρωμένο κοινοβούλιο) ο πίνακας αυτός παρουσιάζει χιμπατζήδες να κάθονται στα πράσινα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, έχοντας αντικαταστήσει τους άνδρες και τις γυναίκες πολιτικούς.

Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του μυστηριώδους καλλιτέχνη ήταν 1,87 εκατομμύρια δολάρια (1,7 εκατομμύρια ευρώ), το 2008 στην Νέα Υόρκη.

Ο σατιρικός πίνακας δημιουργήθηκε το 2009 – πολύ πριν την ύπαρξη του Brexit- και πλέον θεωρείται πιο επίκαιρος από ποτέ. Βγήκε σε δημοπρασία στο Sotheby’s στο Λονδίνο στις 3 Οκτωβρίου.

Το έργο είναι ο μεγαλύτερος γνωστός καμβάς του Μπάνκσι και εκτέθηκε για πρώτη φορά το 2009 για το μουσείο του Μπρίστολ, από το οποίο κατάγεται και η έκθεση.  Εμφανίστηκει στο Sotheby’s αρκετές μέρες πριν την πώλησή του, κοντά στην Βουλή των Κοινοτήτων όπου βασιλεύει και το πολιτικό χάος.

Ο Μπάνκσι είχε ανεβάσει πριν λίγο καιρό  στο λογαριασμό του στο Ίνσταγκραμ  το  έργο που δείχνει το βρετανικό κοινοβούλιο ως κοινοβούλιο πιθήκων. Πρόκειται για ένα έργο που όπως λέει το δημιούργησε πριν από δέκα χρόνια και το μουσείο του Μπρίστολ στο οποίο ανήκει το εκθέτει ξανά αυτό τον καιρό.

Γράφει:

Αποφασισμένο Κοινοβούλιο

Το έκανα πριν από δέκα χρόνια.

Το Μουσείο Μπρίστολ το εκθέτει ξανά για να σηματοδοτήσει την ημέρα Brexit.

“Γελούν τώρα, αλλά μια μέρα κανείς δεν θα είναι υπεύθυνος.”