Η Βουλή απέρριψε την αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις

Η Αθηνά Κυριακίδου συντάχθηκε με  το ΔΗΣΥ   

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την αναπομπή του Προέδρου επί του νόμου που αναστέλλει τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων με 32 ψήφους κατά της αναπομπής και 21 ψήφους υπέρ της αναπομπής.ImageHandler-1.ashx

Την αναπομπή του Προέδρου αποδέχθηκαν οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ και η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου και την απέρριψαν οι παρόντες Βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων.

Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν, η μία από το ΑΚΕΛ και η άλλη από το Κίνημα Οικολόγων, με τις ψήφους των Βουλευτών του ΑΚΕΛ και του Βουλευτή των Οικολόγων (20 ) υπέρ, 5 αποχές από τους Βουλευτές  της ΕΔΕΚ και 28 εναντίον τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ και των υπολοίπων κομμάτων.

Οι Βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ήγειραν θέμα εξουσίας της Βουλής να καταθέτει τροπολογίες και να τροποποιεί αναπεμφθέντες νόμους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου παρατήρησε ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πρακτική από το παρελθόν στην κατάθεση τροπολογιών επί των αναπομπών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι η η Βουλή κυριαρχικά μπορεί να αποφασίσει σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της.

Η τροπολογία του ΑΚΕΛ προέβλεπε αναστολή στις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι την 29 Ιουνίου 2015. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι στους λόγους αναπομπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επικαλείται συνταγματικά θέματα και το ΑΚΕΛ δεν κρίνει πειστικούς τους λόγους αναπομπής για αυτό θα απορρίψει την αναπομπή.
Ο κ. Λαμαρής αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες διαδικασίες για τερματιστεί η σύμβαση
δανείου. Πρόσθεσε ότι αναποδογυρίζεται η κλεψύδρα σε βάρος των δανειοληπτών και σημείωσε ότι οι κανονισμοί που αναμένεται να κατατεθούν αφορούν το τελικό στάδιο πλειστηριασμών και όχι την έναρξη της διαδικασίας εκποίησης.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξήγησε ότι η τροπολογία του θα τεθεί σε ψηφοφορία, εφόσον απορριφθεί η τροπολογία του ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε ότι η τροπολογία που κατέθεσε δίνει παράταση μέχρι την 29η Ιουνίου μόνο στη διαδικασία εκποίησης της κύριας κατοικίας. Συμφώνησε δε με τον κ. Λαμαρής ότι οι τράπεζες προχωρούν με τις εκποιήσεις.
Ο κ. Περδίκης είπε, επίσης, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι μπορεί να αρχίσει η διαδικασία των εκποιήσεων, ενώ η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε ότι προχωρά η διαδικασία των εκποιήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας  Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα κατά ουσιαστικό τρόπο ώστε να γίνει αποδεκτή η αναπομπή. Αντίθετα, πρόσθεσε, εκκρεμεί η κατάθεση και των υπολοίπων νομοσχεδίων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και η η ανάγκη για αναστολή εξακολουθεί να παραμένει.

Ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί στη Βουλή η ευκαιρία να εξετάσει τα νομοσχέδια και να θέσει ασφαλιστικό δίχτυ για την προστασία των δανειοληπτών και συμπλήρωσε ότι τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών των νομοσχεδίων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδής παρατήρησε ότι δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος μέσα σε αυτούς που προτάσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αναπομπή του νόμου και ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα απορρίψει την αναπομπή προς εφαρμογή πίεσης στην Κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στη σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών με τα κόμματα και ανέφερε ότι το τρίτο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα, που δεν συμφωνήθηκε με την Τρόικα, μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή. Η Κυβέρνηση πρέπει να υπερβεί τον εαυτό της και να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Συμπλήρωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρεθεί η πίεση στην Κυβέρνηση.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει τους κανονισμούς  για τις εκποιήσεις ακινήτων μόνο εάν έχει ενώπιον του και τα πέντε νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας. Είπε ότι με την αποδοχή της αναπομπής κρίνεται η αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ θα την αποδεχθεί.

Η Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε πως θα αποδεχτεί την αναπομπή εφόσον δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι εφόσον δεν υπάρχουν κανονισμοί δεν μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις των ενυπόθηκων ακινήτων.

Πρόσθεσε ότι λαμβάνει υπόψη την υπόσχεση του Υπουργού Οικονομικών ότι οι κανονισμοί θα κατατεθούν μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα  και κρίνει πως ως έχουν τα δεδομένα διαφυλάσσεται η αξιοπιστία του κράτους και προστασία των πολιτών.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας  είπε ότι οι τράπεζες προχωρούν ακάθεκτες με τις εκποιήσεις και  η κυβέρνηση υπνώττει με πρόθεση. Διερωτήθηκε εάν οι Τροϊκανοί δεν καταλαβαίνουν το κόλπο με τους κανονισμούς και δήλωσε ότι θα απορρίψει την αναπομπή.

Ο κ. Συλλούρης αναφερόμενος στο θέμα αξιοπιστίας που ηγέρθη είπε ότι “δεν περιπαίζουμε μόνο την Τρόικα, αλλά τον κόσμο και τους εαυτούς μας”. Απαντώντας σε δημόσια σχόλια για “μπαμπεσιά” που επέδειξε η Βουλή ψηφίζοντας το νόμο, τόνισε πως για το κόμμα του δεν ήταν “μπαμπεσιά”, αλλά ήταν υποχώρηση να ψηφίσει τις εκποιήσεις χωρίς πλαίσιο αφερεγγυότητας. Περαιτέρω ανέφερε ότι εάν με τα νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα δεν προσφέρεται το δίχτυ προστασία όπως καθορίστηκε πολιτικά θα καταψηφίσει τα νομοσχέδια.

Πρόσθεσε ότι θα καταψηφίσει την αναπομπή επειδή προτιμά να μην πάρουμε τη δόση παρά να βάλουμε τσουβάλι τους δανειολήπτες.