Η Μόσχα διαψεύδει περι Αμερικανού πράκτορα της CIA στη Ρωσία

 

Διαψεύδουν  ως «επικίνδυνο» και «αναληθές»  το δημοσίευμα ο Λευκός Οίκος και η CIA

Τη Δευτέρα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ εκμαίευσαν πληροφορίες από πηγή κοντά στη ρωσική κυβέρνηση το 2017. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη πηγή θεωρείτο μία από τις πλέον υψηλόβαθμες εντός της ρωσικής κυβέρνησης.image-1.ashx

Δημοσίευμα του CNN περί ύπαρξης πληροφοριοδότη σε γραφείο της προεδρίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έσπευσε να διαψεύσει η εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας,Γελένα Κρίλοβα.

«Ο Όλεγκ Σμολένκοφ, ο οποίος περιγράφεται ως πληροφοριοδότης των ΗΠΑ, ουδέποτε εργάστηκε στο Διοικητικό Διευθυντήριο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε η ίδια, μιλώντας στο Sputnik.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ εκμαίευαν πληροφορίες από πηγή κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, την οποία κατάφεραν να βγάλουν εκτός Ρωσίας το 2017.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το συγκεκριμένο άτομο ήταν ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους πληροφοριοδότες των ΗΠΑ εντός της ρωσικής κυβέρνησης.

Πέραν του Κρεμλίνου, το σχετικό δημοσίευμα έσπευσε να διαψεύσει και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έκανε λόγο για «αναληθές» και «δυνητικά επικίνδυνο» ρεπορτάζ. Για «ψευδές» και «επικίνδυνο» δημοσίευμα έκανε λόγο και η CIA.

«Το αφήγημα του CNN ότι η CIA έλαβε αποφάσεις ζωής ή θανάτου, βασιζόμενη σε οτιδήποτε άλλο, πέραν αντικειμενικής ανάλυσης και ηχητικών στοιχείων, είναι απλώς ψευδές» δήλωσε ο υπεύθυνος δημοσίων υποθέσεων της CIA.

Ο Σμολένκοφ, ο οποίος στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ, εξαφανίστηκε με την οικογένεια του, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, το 2017.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, λίγο αργότερα ο πρώην διπλωμάτης εντοπίστηκε σε κάποια άλλη χώρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το συμβάν.

Εμπλέκουν και τον τότε διευθυντή της CIA Mάικ Πομπέο

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του CNN και των N.Y.Times, η CIA αναγκάστηκε να αποσύρει σπουδαίο κατάσκοπο από τη Μόσχα, εν μέσω φόβων ότι ήταν σε άμεσο κίνδυνο να αποκαλυφθεί.

Ο αμερικανικός Κεντρικός Οργανισμός Πληροφοριών απέσυρε «μία από τις κρυφές πηγές σε ανώτατο επίπεδο» στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης το 2017, όπως αρκετοί αξιωματούχοι της διακυβέρνησης Trump δήλωσαν στο CNN, προσθέτοντας πως «έχουν άμεση γνώση της κατάστασης».

 Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, τότε ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, είπε στους αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι εκείνη την εποχή διέρρεαν πάρα πολλές πληροφορίες οι οποίες υπήρχε ο κίνδυνος να ανακαλύψουν την ταυτότητα του πράκτορα, κάτι που οδήγησε στην απόφαση να τον απομακρύνει από τη Ρωσία.

Ο κατάσκοπος της CIA, τον οποίο η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ φέρεται να απέσυρε από τη Ρωσία το 2017, προσελήφθη πριν από δεκαετίες, όπως δημοσίευσαν οι «New York Times» τη Δευτέρα.

Ο κατάσκοπος στρατολογήθηκε ενώ ήταν ακόμα «μεσαίο στέλεχος», αναφέρεται στις αποκαλύψεις. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι ο κατάσκοπος, που λέγεται ότι είναι Ρώσος υπήκοος, απομακρύνθηκε υπό τον φόβο ότι η κυβέρνηση Tραμπ θα μπορούσε να τον (ή την) εκθέσει τυχαία με την κακή χρήση πληροφοριών διαβαθμισμένης κλίμακας.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Στεφανία Γκρίσαμ απέρριψε την ιστορία του CNN, λέγοντας ότι «η αναφορά δεν είναι μόνο εσφαλμένη», αλλά «έχει τη δυνατότητα να θέσει σε κίνδυνο ζωές». Ο διευθυντής Δημόσιων Υποθέσεων της CIA Brittany Bramell αποκάλεσε την έκθεση «ψευδή».

 

Το CNN ανακοίνωσε ότι είχε αποκρύψει «πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τον (ή την) κατάσκοπο για να μειώσει τον κίνδυνο αποκάλυψης» της ταυτότητάς του.

Οι ανησυχίες των Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το μοίρασμα πληροφοριών και άλλα «περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ στη Ρωσία» πηγαίνουν πίσω στην εποχή της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, δεδομένου του χρόνου συνεργασίας των κατασκόπων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Λίγο μετά τη στρατολόγησή του, ο κατάσκοπος άρχισε να «προωθείται» γρήγορα μέχρι να «προσγειωθεί» σε «θέση επιρροής» με «πρόσβαση στο υψηλότερο επίπεδο του Κρεμλίνου».

Η πηγή κινδύνευσε να βγει στο προσκήνιο, όταν τα κύρια μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ ξεκίνησαν να ψάχνουν για τη δήθεν εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Τότε τα αμερικανικά Μέσα άρχισαν να «ανακαλύπτουν λεπτομέρειες για τις πηγές της CIA στο Κρεμλίνο».

Ήταν τότε πρώτη η «Washington Post» η οποία είχε δημοσιεύσει το 2017 ότι τα συμπεράσματα της CIA βασίστηκαν σε «πληροφορίες βαθιά μέσα από τη ρωσική κυβέρνηση», ενώ οι «New York Times» δημοσίευσαν αργότερα κι άλλες λεπτομέρειες για την πηγή.

Σύμφωνα με τους «Ν.Υ. Times», η πρόσληψη κατασκόπων στο Κρεμλίνο είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω της αποτελεσματικής αντικατασκοπείας της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει διατελέσει αξιωματικός πληροφοριών, εμπιστεύεται μόνο πολύ στενό κύκλο έμπιστων ατόμων και αποφεύγει τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

 

Η κατάργηση της κατασκοπευτικής αυτής πηγής προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στην αντικατασκοπεία, αναφέρει το δημοσίευμα των «Ν.Υ. Times». Όχι μόνο τελείωσε την καριέρα κατασκοπείας του ανθρώπου, αλλά και κατέστησε τυφλή την κατασκοπεία για δραστηριότητες στο Κρεμλίνο, ενώ ταυτόχρονα έκανε πολύ πιο δύσκολη τη μελλοντική στρατολόγηση κατασκόπων.

Το όνομα της πηγής και η τρέχουσα τοποθεσία όπου βρίσκεται είναι άκρως απόρρητο μυστικό. Έτσι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρχίσει δικές τους έρευνες.

«Η εποχή του Stierlitzes [πρωταγωνιστικός χαρακτήρας σε δημοφιλές σοβιετικό μυθιστόρημα και ταινία για την κατασκοπεία τη σοβιετική εποχή] φαινομενικά έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί κατ’ αρχάς να υπάρχει κάποιος πληροφοριοδότης των ΗΠΑ που θα μπορούσε να εργαστεί μέσα στη ρωσική κυβέρνηση» έγραψε  στο Facebook ο Klintsevich, μέλος της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας της ρωσικής ανώτερης αρχιτεκτονικής.

 

Πηγή: sputniknews.com –CNN- NYTimes