Φιλοτουρκική και ετεροβαρής η έκθεση Γ.Γ.ΟΗΕ

Δυσαρέσκεια και απογοήτευση εξέφρασε η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη αναφορικά με το περιεχόμενο της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη δραστηριότητα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.wqjeurh

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση της για το περιεχόμενο της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δραστηριότητα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κατά την περίοδο 21 Ιουνίου 2014 έως 15 Δεκεμβρίου 2014.

Σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αναπόφευκτα οδήγησαν στην αναστολή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, η Έκθεση παραθέτει τα γεγονότα με τρόπο που ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην Έκθεση δεν υπάρχει καμία αναφορά στη διεξαγωγή παράνομων σεισμικών ερευνών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας από το Barbaros, συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο με την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης, είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση υπενθυμίζει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ως θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Eφράζουμε επίσης την έντονη απογοήτευση μας για τις ανεπαρκείς αναφορές της Έκθεσης στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και συγκεκριμένα για την εκτίμηση που εκφράζεται προς τις κατοχικές δυνάμεις για τη συνεργασία τους με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).  Η εικόνα αυτή πολύ απέχει από την πραγματικότητα αφού είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία αρνείται να προσφέρει απρόσκοπτη πρόσβαση σε πέραν των 30 στρατιωτικών περιοχών στις οποίες σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες βρίσκονται μαζικοί τάφοι, ως επίσης σε στρατιωτικά αρχεία, παρεμποδίζοντας σημαντικά το έργο της ΔΕΑ και επιτείνοντας έτσι το δράμα των συγγενών αγνοουμένων.

Επιπλέον, στην Έκθεση συμπεριλαμβάνονται εξαιρετικά ατυχείς ισχυρισμοί περί δήθεν εμποδίων και περιορισμών που  παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας καθώς και για δήθεν αδυναμία ουσιαστικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο. Τονίζουμε ότι οι όποιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά στρατεύματα. Καλούμε για άρση των περιορισμών που η κατοχική δύναμη επιβάλλει στους Τουρκοκυπρίους προς εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Τουρκίας που στοχεύουν στη συνέχιση της διαίρεσης και της κατοχής.Η Κυβέρνηση τονίζει ότι η προσέγγιση ίσων αποστάσεων υπό το πρόσχημα της αμεροληψίας αποθρασύνει την Τουρκία και δυσχεραίνει περαιτέρω την υφιστάμενη κατάσταση.

Θα προβούν σε διάβημα στο συγγραφέα της έκθεσης (!)

 Προτιθέμεθα άμεσα να προβούμε σε γραπτά όσο και σε προφορικά διαβήματα στο ανώτατο επίπεδο».

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί όταν αναφέρεται σε ανώτατο επίπεδο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «μέχρι και τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς αν αυτά τα θέματα, τα έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του σήμερα με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν αριθμό συναντήσεων με Πρέσβεις των κρατών μελών, μόνιμων και μη μόνιμων, του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει και της ενημέρωσης που θα τύχει το Συμβούλιο από τον κ.Eide στις 26 Ιανουαρίου και πολύ σημαντικότερα ενόψει του ψηφίσματος που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θυμίζω ότι είχε συνάντηση με τον Πρέσβη της Κίνας πριν λίγες μέρες, είχε χθες συνομιλία με τον Πρέσβη της Γαλλίας, υπήρξαν συναντήσεις με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή καθώς επίσης και συζητήσεις με τον Πρέσβη της Ρωσίας».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση του κ. Eide με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε. Για μας είναι ξεκάθαρο, θεωρώ ότι αυτό προκύπτει ξεκάθαρα και από τη χθεσινή δήλωση του κ. Eide μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας».

Ερωτηθείς αν ο κ. Eide διαβίβασε στην Κυβέρνηση αν θα ζητήσει από την Τουρκία να προβεί σε κίνηση καλής θέλησης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Eide δήλωσε χθες δημόσια μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδείξει την εποικοδομητική του προσέγγιση στο θέμα και αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση έπρεπε να τύχει αναγνώρισης από τουρκικής πλευράς».

Κληθείς να πει αν αναμένουμε κάποια εξέλιξη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας», επαναλαμβάνοντας ότι αυτή είναι και η εκτίμηση του κ. Eide, όπως προκύπτει από τις χθεσινές του δηλώσεις.

 

ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζει διαφωνία και δυσαρέσκεια για κάποιες αναφορές στην τελευταία έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ορισμένες από τις αναφορές του γενικού γραμματέα σε αυτό το κείμενο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δημιουργούν ενδεχομένως σημαντικό πρόβλημα στη διαχείριση της παρούσας δύσκολης φάσης του κυπριακού ζητήματος. επισημαίνει στην ανακοίνωση του και προσθέτει:
«1. Μας απασχολεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας φαίνεται, δυστυχώς, να υιοθετεί τις τουρκικές αιτιάσεις για τη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.
– Για μια ακόμα φορά πρέπει να απορρίψουμε κατηγορηματικά τέτοιους ισχυρισμούς.
– Τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν τόσο για τους Τουρκοκύπριους όσο και για την Κύπρο γενικότερα, οφείλονται στη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή και στη συγκέντρωση των Τουρκοκυπρίων μέσα σε ένα παράνομο κατοχικό μόρφωμα το οποίο έχει καταδικαστεί και δεν γίνεται αποδεκτό από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα.
– Η άρση τυχόν περιορισμών και εμποδίων στη διαβίωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται στην τουρκική κατοχή και είναι στην Τουρκία που θα πρέπει να αποταθούν όσοι ενδιαφέρονται για την εξομάλυνση της καθημερινότητας μέσα σε ένα ευνομούμενο ευρωπαϊκό κυπριακό κράτος.
– Θεωρούμε ότι ιδιαίτερο μέλημα του διεθνούς οργανισμού θα πρέπει να είναι να αποθαρρύνει την τουρκική πολιτική που θέλει να επιβάλει ένα παράνομο κατοχικό κράτος διεκδικώντας μάλιστα στο όνομά του και λόγο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
2. Το καθοριστικό γεγονός για τη διακοπή των συνομιλιών, που εμποδίζει μάλιστα τις καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα, είναι η αυθαίρετη και παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Α.Ο.Ζ, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι αναφορές που γίνονται στην έκθεση για τις τουρκικές παράνομες επεμβάσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πρέπει να ανασκευαστούν. Διότι, πάνω απ’όλα τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να προασπίζονται τόσο τη δική τους Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, όσο και τη διεθνή νομιμότητα.

3. Δυστυχώς η αναφορά της έκθεσης σε «κοινούς ενεργειακούς πόρους» δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη επισήμανση ότι αυτοί οι πόροι είναι όντως κοινοί διότι κοινό πρέπει να είναι το κράτος στο οποίο θα συμβιώσουν ειρηνικά όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου. Ούτε και γίνεται, ως θα όφειλε η γενική γραμματεία του Οργανισμού, αναφορά στη θετική προσέγγιση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπου της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες, ο οποίος απερίφραστα δήλωσε πως, όταν έρθει η ώρα, με την πολιτική συμφωνία για λύση του Κυπριακού, τη διαχείριση των φυσικών πόρων θα έχει το κεντρικό ομοσπονδιακό κράτος, προς όφελος όλου του κυπριακού πληθυσμού.

4. Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε με θλίψη ότι η έκθεση δεν παίζει το ρόλο που θα όφειλε να παίξει στο ευαίσθητο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, αφού δεν γίνεται καμία αναφορά στα ανυπέρβλητα εμπόδια που βάζει η τουρκική πλευρά αρνούμενη να επιτρέψει τη δραστηριότητα της ΔΕΑ σε περισσότερες από τριάντα περιοχές που χαρακτηρίζει ως «στρατιωτικές ζώνες».

5. Για το Δημοκρατικό Συναγερμό το ζητούμενο είναι πάντοτε να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις κοινά παραδεκτές αρχές. Θεωρούμε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεπικουρούμενος από το Εθνικό Συμβούλιο, ταυτόχρονα με την ενεργητική αντίδραση στη συγκεκριμένη έκθεση και τα ανάλογα διπλωματικά διαβήματα, θα πρέπει να εξασφαλίσει την αναγκαία διεθνή υποστήριξη για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ  με δήλωση του επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσιελεπή
χαρακτηρίζει ετεροβαρής την έκθεση του Γ.Γ.ΟΗΕ, επισημαινοντας πως   προκαλεί δικαιολογημένα αισθήματα απογοήτευσης και δυσφορίας. Σε αυτήν, σημειώνει,  «περιλαμβάνονται αρκετά αρνητικά στοιχεία, με αποκορύφωμα τον τρόπο παρουσίασης των προκλητικών τουρκικών παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις αναφορές για απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.»

Και προσθέτει:

«Ενώ η Τουρκία ξεπέρασε πλέον κάθε όριο προκλητικότητας εκδίδοντας και ανανεώνοντας NAVTEX που δεσμεύει νότιες περιοχές της ΑΟΖ μας, ακόμη και απέναντι από τις ελεύθερες ακτές, ο Γ.Γ. αρκείται σε μια απλή διαπίστωση του γεγονότος, χωρίς καμία απολύτως επίκριση. Πώς είναι δυνατό να λαμβάνει χώρα μια τόσο κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του ίδιου του Καταστατικού Χάρτη και της Συνθήκης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και ο Γ.Γ. απλώς να καταγράφει το γεγονός ότι εκδόθηκε NAVTEX; Η κοινή λογική λέει ότι αυτή η στάση όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης αλλά και ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει να προκαλεί και να παραβιάζει ασύστολα βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί και η αναφορά σε άρση της απομόνωσης και των περιορισμών που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και την καθιστούν ανήμπορη να συμμετέχει αποτελεσματικά σε ένα αλληλοεξαρτώμενο κόσμο. Η εξόχως προβληματική αυτή φρασεολογία δεν υπήρχε σε εκθέσεις των τελευταίων αρκετών χρόνων. Ο μόνος τρόπος για οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος είναι η λύση του Κυπριακού και τέτοιες άκαιρες και άστοχες αναφορές απλώς ενθαρρύνουν τις χωριστικές τάσεις και λειτουργούν ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και την ίδια την Τουρκία ως αντικίνητρο για λύση.Είναι πλέον πασιφανές ότι το Κυπριακό βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια, κάτι για το οποίο το ΑΚΕΛ ακούραστα προειδοποιούσε εδώ και δύο χρόνια, πάντα με συγκεκριμένες εισηγήσεις ως προς το τι δέον γενέσθαι. Είναι αδήριτη ανάγκη να αναληφθούν, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες βασισμένες σε αρχές αλλά και ικανές είτε να αναγκάσουν την Τουρκία να αποκλιμακώσει την κρίση που η ίδια δημιούργησε είτε, τουλάχιστον, να πείσουν τη διεθνή κοινότητα να στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση» καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

 

ΔΗΚΟ

«Η  έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Mπαν – Γκι μουν για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, “αποτελεί ένα ακόμα χαστούκι στην πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στην αυταπάτη ότι μπορεί να κατευναστεί η τουρκική συμπεριφορά” δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος υπέδειξε ότι η πολιτική των μονόπλευρων «γενναιόδωρων προσφορών» έχει αποτύχει.

Αντί για καταγραφή των πραγματικοτήτων στην Κύπρο, που είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η έγνοια του κ. Μπαν είναι η δήθεν «απομόνωση των τουρκοκυπρίων», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ανέφερε ότι εκμεταλλευόμενος τη λανθασμένη πολιτική των τέως και νυν κυβερνώντων, ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρεται σε «κοινούς φυσικούς πόρους» και κανείς δεν μπορεί καν να τον επιπλήξει, εφόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την πρόσφατη γενναιόδωρη προσφορά του, ενέταξε το θέμα του φυσικού αερίου, στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται επιβεβαιώνεται και από την άρνηση του κ. Μπαν να αναγνωρίσει στην έκθεση του τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά αντίθετα περιορίζεται σε υπονομευτικές αναφορές σε «ελληνοκυπριακές αρχές».

Συνέχισε λέγοντας ότι μέγα ζήτημα προκαλείται επίσης με τη δήλωση της εκπροσώπου της UNFICYP σε τουρκοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ο κ. Έιντε δεν παραπλανήθηκε από την τουρκική πλευρά και δεν παραπλάνησε κανένα.

“Για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μέρες ο κ. Αναστασιάδης διαψεύδεται από τους εκπροσώπους του ΓΓ του ΟΗΕ” σε δύο ζητήματα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Στο ότι, όπως είπε, το φυσικό αέριο δεν είχε συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις και ότι τώρα εντάσσεται σε αυτές, μετά τη δήλωση του και στο γεγονός ότι φαίνεται πως γνώριζε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την ανανέωση της NAVTEX όταν υπαναχώρησε και ενέταξε το θέμα του φυσικού αερίου στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Αναφορικά με τις τελευταίες δηλώσεις Έιντε ο κ. Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι με αυτές ο αξιωματούχος των ΗΕ “έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας πως το φυσικό αέριο είχε ήδη συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις πριν από τη δήλωση του”.

“Το φυσικό αέριο, λέει ο κ. Έιντε, δεν ήταν στην ατζέντα πέρσι, αλλά είναι φέτος, λόγω της δήλωσης του κ. Αναστασιάδη”, σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακόμη χειρότερα, συνέχισε, “ο κ. Έιντε δεν φαίνεται να αποδέχεται τη θέση του Νίκου Αναστασιάδη ότι το φυσικό αέριο πρέπει να διασυνδεθεί με τους χάρτες του Κυπριακού και να συζητηθεί στο τέλος της διαδικασίας”.

Δυστυχώς όπως είχαμε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, “η τελευταία γενναιόδωρη προσφορά του πρόκειται απλά να αποτελέσει την αφετηρία για νέες πιέσεις προς εμάς για να συζητηθεί το φυσικό αέριο άμεσα”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “οι απειλητικές αναφορές του κ. Έιντε πως το `αδιέξοδο` έχει αρχίσει να `βλάπτει τη διαδικασία`, το υπονοούμενο ότι είναι η ε/κ πλευρά και οι έρευνες που ξεκινήσαμε που ευθύνονται για αυτό το αδιέξοδο, και οι ουδέτερες μέχρι και αρνητικές αναφορές στην έκθεση του κ. Ειντε προς το ΓΓ του ΟΗΕ, “δείχνουν πως πλέον το βάρος των προσπαθειών του ΟΗΕ θα επικεντρωθεί στο να συζητηθεί το φυσικό αέριο άμεσα και αυτό ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι “είναι πλέον ξεκάθαρο πως με τη στρατηγική και τους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη κινδυνεύουμε να χάσουμε την προοπτική αξιοποίησης του φυσικού αερίου και η Τουρκία να πετύχει το στόχο της: να παγώσουν και να τερματιστούν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες”.

Καταλήγοντας είπε ότι “οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και ιδιαίτερα αρνητικές για αυτό απαιτείται άμεσα η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό η οποία θα τερματίσει τις μονόπλευρες και μονομερείς υποχωρήσεις της πλευράς μας και θα προστατεύσει τα συμφέροντα και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

ΕΥΡΩΚΟ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαικού Κόμματος  Μιχάλης Γιωργάλλας σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ , ανέφερε:

«Η επαναφορά της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα η απαράδεκτη εξαφάνιση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, πρέπει να μας προβληματίσουν.

Η έκθεση του ΓΓ περιέχει αρκετές αρνητικές αναφορές για την πλευρά μας, που φανερώνουν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση στη Γραμματεία του Οργανισμού να υποδειχθούν οι τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ και να επιρριφθούν ευθύνες στην Άγκυρα που τις προκαλεί, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να συνεχίσει και να εντείνει την διπλωματική της προσπάθεια για να αφαιρεθούν οι αρνητικές αναφορές από την έκθεση του ΓΓ που πλήττουν τόσο την κρατική υπόσταση όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσο ο ΟΗΕ ανέχεται και καλύπτει τις παρανομίες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τόσο θα απομακρυνόμαστε από την επίλυση του κυπριακού» κατέληξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Συμμαχία Πολιτών

Τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα από ότι η Κυβέρνηση θέλει να τα παρουσιάσει, τονίζει σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών  προσθέτοντας πως  η  έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, δεν αποτελεί απλά χαστούκι για την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και έκφραση της φιλοτουρκικής στάσης που επικρατεί στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Αποτελεί την κορύφωση της αποτυχίας της πολιτικής του Πρόεδρου, ο οποίος εναπόθεσε όλες του τις ελπίδες στην Ουάσιγκτον.
Η απόκρυψη από τον Γ.Γ της εισβολής της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο τον Οργανισμό των ΗΕ αφού ο Γ.Γ παρουσιάζεται ως μη αντικειμενικός και μεροληπτικός υπέρ μιας χώρα η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ταυτόχρονα οι αναφορές του Γ.Γ σε ελληνοκυπριακές αρχές αντί σε Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και έλλειψη σεβασμού προς κράτος μέλος του Οργανισμού.
Υπό άλλες συνθήκες θα καλούσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Γ. Γ. για την προκλητική του στάση. Δυστυχώς μια τέτοια κίνηση σήμερα δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα γιατί με τη μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του Προέδρου, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει πλέον του φίλους που θα τη στήριζαν στο ΣΑ.
Όλα τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την αναφορά του Γ.Γ σε «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», προδιαγράφουν ένα πλαίσιο πολύ αρνητικών εξελίξεων που θα εξακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Προειδοποιούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αυτή τη φορά η Γενική Γραμματεία των ΗΕ με τη στήριξη ή και παρότρυνση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, ίσως να μην αρκεστούν μόνο στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Διαπιστώνοντας τη διεθνή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας , την οικονομική μας εξάρτηση από την Τρόικα όπως και της Ελλάδας, είναι ορατός ο κίνδυνος τροχοδρόμησης εξελίξεων που θα αποσκοπούν στην αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα μας εξέπληττε το επόμενο διάστημα να δούμε αναφορές και προσπάθειες για επανακαθορισμό των όρων εντολής την Ουνφικυπ με στόχο την αλλοίωση του ψηφίσματος 186 του 1964 στο οποίο εδράζεται η συνέχεια και η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κυπριακών Κυβερνήσεων.
Η Συμμαχία  καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως:
α) κλείσει τα αυτιά του στις πιέσεις των αμερικανών και αξιοποιήσει την επικείμενη επίσκεψη του στη Μόσχα, όχι για σκοπούς δημόσιων σχέσεων αλλά για την υπογραφή ουσιαστικών συμφωνιών που θα συγκλίνουν τα κυπριακά με τα ρωσικά συμφέροντα για να διασφαλίσουμε τη στήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό.
Κλειδί αποτελεί η παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία που δυστυχώς σύμφωνα με δίκες μας, έγκυρες πληροφορίες από Ρωσικές πηγές δεν περιλαμβάνονται στα έγγραφα συμφωνιών που η Κυπριακή Κυβέρνηση υπέβαλε στη Μόσχα. Η αυταπάτη ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τα κυπριακά συμφέροντα έναντι των Τουρκικών έχει παγιδέψει την εθνική μας υπόθεση και εκθέτει την Κυπριακή Δημοκρατία σε πολύ μεγάλους κινδύνους.
β) καλέσει άμεσα έκτατη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου Αρχηγών, με στόχο όχι την αντιπαράθεση αλλά την σε βάθος εξέταση των εξελίξεων όπως αυτές διαμορφώνονται και τη διαμόρφωση ενός πακέτου κινήσεων και ενεργειών για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποτροπή των επερχόμενων κακών.