Κ. Μαυρίδης: Καθυστερεί η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

 

Unknown-5 copyΣε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) έθεσε ενώπιον του Προέδρου του ECOFINκαι Υπουργού Οικονομίας της Φινλανδίας MikaLintilä, το θέμα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι, η δική του εμπειρία από την προηγούμενη θητεία των πέντε χρόνων, καταδεικνύει ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης με πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, δεν οφείλεται σε τεχνικά θέματα -που είναι κατανοητά- αλλά περισσότερο σε πολιτικής φύσεως εναντίωση από συγκεκριμένα κράτη, πράγμα που πλήττει τον δίκαιο ανταγωνισμό. Εξήγησε επίσης ότι, τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου που πλήγηκαν ιδιαίτερα από την τραπεζική κρίση, αποδέχτηκαν τους δύο πρώτους πυλώνες της Τραπεζικής Ένωσης απορροφώντας τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, προσδοκώντας στην έγκαιρη ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης με ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων (τρίτος πυλώνας) και υπέδειξε με νόημα: «Ας φτιάξουμε την οροφή του σπιτιού μας τώρα που ο καιρός είναι καλός και προτού είναι αργά». Καταλήγοντας, τόνισε με έμφαση ότι «το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό ή οικονομικό, αλλά είναι και ηθικό επειδή έτσι κατανοούμε τις κοινές αξίες και την κοινή μας μοίρα στην ΕΕ».

Στην απάντησή του ο Πρόεδρος του ECOFINεπεσήμανε ότι «στηρίζει την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης μέσω ενός προγράμματος εγγύησης των καταθέσεων αλλά δεν θα προλάβουμε να το ολοκληρώσουμε κατά την διάρκεια της προεδρίας μας».