Eκπρόσωπος: Σκοπεύουμε να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς

imagew-1.aspx«Ξεκινήσαμε για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και εκεί σκοπεύουμε να καταλήξουμε» δήλωσε ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης ότι υπήρξε μια μικρή εμπλοκή, οι διαβουλεύσεις όμως για τους όρους αναφοράς συνεχίζονται.

Είπε ακόμη ότι δεν αποκλείεται, αλλά ούτε έχει οριστεί ακόμη, κάποια νέα συνάντηση με την κ. Λουτ για την Παρασκευή.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα μια ακόμη συνάντηση με την ειδική σύμβουλο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, συνεχίζεται η προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τον σκοπό μας» δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα από τα κατεχόμενα στα οποία αναφέρεται ότι κατατέθηκε από ε/κ πλευράς «ριζοσπαστική πρόταση» ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος να σχολιάσουμε δημοσιεύματα. Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να περιμένουμε. Αυτό που μπορώ να σας επαναλάβω είναι ότι ο Πρόεδρος είναι αποφασισμένος και έχει όλη την καλή θέληση ούτως ώστε, σύμφωνα με την έκκληση του ΓΓ, να συμφωνηθούν όροι αναφοράς για να ξεκινήσουμε ξανά τις διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν κατατέθηκε κάποια πρόταση ώστε να υπάρξει κατάληξη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «γίνονται διαβουλεύσεις».

Σε άλλη ερώτηση αν μετά τη συναντίληψη που καταγράφηκε στην άτυπη συνάντηση των ηγετών υπήρξε υπαναχώρηση από την άλλη πλευρά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε «πράγματι υπήρξε συναντίληψη στις 9 Αυγούστου και για αυτό τον λόγο είναι που βρίσκεται εδώ η κ. Λουτ και γίνεται προσπάθεια, μέσα από διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε. Όπως είπε ο Πρόεδρος, υπήρξε κάποιο ζήτημα, μια μικρή εμπλοκή, οι διαβουλεύσεις όμως συνεχίζονται».

Ερωτηθείς σε ποιό ζήτημα υπάρχει η μικρή εμπλοκή, ο κ. Προδρόμος είπε «την ώρα που οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη δεν ενδείκνυται, ούτε πρόκειται να σχολιάσουμε οτιδήποτε».

Είπε ακόμη ότι δεν αποκλείεται, αλλά ούτε έχει οριστεί και κάποια νέα συνάντηση για αύριο».

Σε άλλη ερώτηση αν από την άλλη πλευρά θέλουν να εντάξουν στο κείμενο κάτι που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι αυτονόητο ότι «οι όροι αναφοράς είναι το σημείο από το οποίο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και εκεί που θα αναφέρονται οι διαπραγματεύσεις. Όσο είναι απλό, ταυτόχρονα μπορεί να είναι και θέμα διαβουλεύσεων» πρόσθεσε,

«Ξεκινήσαμε για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και εκεί σκοπεύουμε να καταλήξουμε» είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια ένδειξη για τη στάση των εγγυητριών δυνάμεων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεργάζεται με την κ. Λουτ, η οποία ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις και με τον Τ/κ ηγέτη. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή και η προσπάθεια θα συνεχιστεί».

Ερωτηθείς τέλος αν βάζει προσκόμματα η Τουρκία στο τραπέζι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι σε συνεργασία με την εκπρόσωπο των ΗΕ που είναι η κ. Τζέιν Χολ Λουτ να υπάρξει μια κατανόηση για τους όρους αναφοράς, ούτως ώστε να μπορεί να ξεκινήσει ο ΓΓ τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.