Συστάθηκε ομάδα πολιτικών με την επονομασία «Απόφαση Ειρήνης»

Με   πρωτοβουλία πολιτικών και παραγόντων της κυπριακής πολιτικής σκηνής, και διάφορους άλλους παράγοντες συσταθηκε πρόσφατα  με στόχο όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της  τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες του  Κυπριακού, στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.cache_728x3000_Analog_medium_773801_204991_492019
 «Τυχαία» ή«συμπτωματικά» οι πρωταγωνιστές της εν λόγω πρωτοβουλίας ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν. 
Η πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης», την οποία στηρίζουν μεταξύ άλλων ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας και ο τέως Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ανάλυσε σε χθεσινή  δημοσιογραφική διάσκεψη τις προθέσεις, τα κίνητρά της και την επερχόμενη δράση της, καθώς αρχίζει τις δράσεις της σε μια κρίσιμη για το Κυπριακό περίοδο.
Όπως αναφέρεται στη διακήρυξή της, η Ομάδα οργανώθηκε για να υποστηρίξει την προοπτική της λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της Κύπρου στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Διαβάζοντας τη διακήρυξη, η Ξένια Κωνσταντίνου, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας, είπε πως τα μέλη της Ομάδας πιστεύουν στη θετική προοπτική της ασφάλειας και της σταθερότητας σε μια επανενωμένη Κύπρο, σε αντιδιαστολή με την ανασφάλεια και τη ρευστότητα που προοιωνίζει η διχοτόμηση της Κύπρου.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία για την κατάληξη σε συμφωνημένη λύση επανένωσης της χώρας, η οποία να συγκεντρώνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του λαού είναι δύσκολη, σύνθετη και πολυεπίπεδη. Παρόλα αυτά, η Ομάδα εκτιμά ότι τη βάση της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, των σημείων όπου υπάρχουν ήδη συγκλίσεις ή όπου εξακολουθούν να υφίστανται αποκλίσεις, η προοπτική της θετικής κατάληξης είναι ρεαλιστική και εφικτή», ανέφερε.

Στη διακήρυξη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η ΔΔΟ ως η συμφωνημένη μορφή της λύσης του Κυπριακού αποτελεί την καταληλότερη βάση για διαπραγμάτευση χωρίς παλινδρομήσεις και αμφιταλαντεύσεις προς άλλες κατευθύνσεις.  Οι καινοφανείς προσεγγίσεις που πειφέρονται ανεπιβεβαιώτα ως επίσημες ή ανεπίσημες αναφορές σε άλλες μορφές λύσης δε συνεισφέρουν θετικά στην προοπτική της επανένωσης, αλλά καλλιεργουν εντυπώσεις και προσδοκίες συμφωνημένης διχοτόμησης».
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας εκτιμά ότι στη βάση της διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, των σημείων όπου υπάρχουν ήδη συγκλίσεις ή όπου εξακολουθούν να υφίστανται αποκλίσεις, η προοπτική της θετικής κατάληξης είναι ρεαλιστική και εφικτή.
Ανάμεσα στα βήματα που η Ομάδα θεωρεί ως απαραίτητα για τη θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αναφέρονται «η αξιοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες ως του σημείου αναφοράς για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και η απόφυγή έντασης και αντιπαράθεσης, ανεξαρτήτως των προκλήσεων που παρουσιάζονται και κλιμακώνονται».
Στην εισαγωγική του ομιλία στη διάσκεψη, ο Νίκος Μεσαρίτης κάλεσε όλους να ταξιδέψουν νοητά στις κατεχόμενες περιοχές μας και μετά να συνειδητοποιήσουν τι άφησε πίσω της η στασιμότητα και η μονοπώληση πατριωτισμού. «Είναι όλα στον χάρτη, στη γη και τους τελευταίους μήνες στη θάλασσα και στην Αμμόχωστο, με απρεπείς απάνθρωπες εικόνες που ούτε ο τ/κ Τύπος δεν ανέχθηκε», είπε.
Με τη σειρά του, ο Αλέκος Μαρκίδης ανέφερε πως υπάρχει η διαπίστωση πως δεν υπάρχει ορθή πληροφόρηση για το τι είναι αυτό το πολίτευμα που πάμε να κάνουμε συμφωνημένα από το 1977. Η Ομάδα που δεν έχει σχέση με κόμματα και Κινήματα έχει ως σκοπό να κάνει μια ενδελεχή επεξήγηση όλων των θεμάτων προς τη κοινή γνώμη με τρόπο λογικό, ψύχραιμο και νηφάλιο, αλλά και να ακούσει, να αντικρούσει ή και να πεισθεί από οποιαδήποτε αντίθετα επιχειρήματα. Σημείωσε, πως χρειάζεται επίσης διασύνδεση της Ομάδας με όλες αυτές τις δυνάμεις, ε/κ και τ/κ που έχουν τον ίδιο στόχο.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε πως σήμερα πολιτικοί από διάφορους χώρους, πολιτικούς πρώτης γραμμής από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ και άλλους πολιτικούς χώρους, ανέντακτους πολίτες, να ενώνουν δυνάμεις για το Κυπριακό και τη λύση. Εεπσήμανε πως ξεκίνησαν σε καιρούς που υπήρχε στασιμότητα στη διαδικασία, σημειώνοντας ωστόσο πως όταν υπάρχει κινητικότητα, όπως τώρα, θα εκφράζουν τη στήριξη και την ενθάρρυνση τους.
Ο Ανδρέας Χρίστου στη δική του σύντομη παρέμβαση στη Διάσκεψη είπε πως βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις, και γι΄ αυτό καταθέτουν τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει ο καθένας στην προσπάθεια τα πράγματα να προχωρήσουν και για να γίνει αυτό χρειάζεται ο κόσμος να έχει περισσότερη ενημέρωση και προετοιμασία.
Ο Κίκης Καζαμίας είπε από την πλευρά του ότι στις επαφές που θα έχει η Ομάδα Πρωτοβουλίας με πολίτες, στις ελεύθερες αλλά και στις κατεχόμενες περιοχές, θα πρέπει αποδείξει πως η εντιμότητα στη σχέση των μελών της, ανεξάρτητα από την έκφραση απόψεων, είναι ουσιαστικό στοιχείο. Με αυτό τον τρόπο θα διασκεδαστούν προσεγγίσεις αλαζονείας μερίδας των Ε/κ έναντι των Τ/κ αλλά και των συμπλεγμάτων μειονότητας μερίδας των Τ/κ και θα καταδειχθεί η ανάγκη για ισότητα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ Ε/κ και
Τ/κ.