Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τις ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία για την εμπλοκή τους σε εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών UNHRC προειδοποιεί τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία για την εμπλοκή τους σε θεωρούμενα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη, μαζί με τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Και  προειδοποιεί για την τέλεση τέτοιων εγκλημάτων με την πώληση όπλων ή άλλων ενισχύσεων.2723668

“Τα κράτη που συνειδητά βοηθούν τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση της Υεμένης στη διάπραξη παραβιάσεων θα ευθύνονται για τη τέλεση των σχετικών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, δήλωσε η ομάδα των διεθνών και περιφερειακών εμπειρογνωμόνων του UNHRC  για την Υεμένη σε μακρά έκθεση που δημοσιεύθηκε στις Τρίτη.

Η έκθεση των 274 σελίδων απαρίθμησε πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιθέσεων και των βομβαρδισμών, των ναρκών ξηράς, των τακτικών που μοιάζουν με πολιορκία, των επιθέσεων στα νοσοκομεία και άλλων ζωτικών υποδομών, των αυθαίρετων συλλήψεων και εκτελέσεων, των βασανιστηρίων και της αναγκαστικής στρατολόγησης παιδιών σε μάχες.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι έχουν προωθήσει τα ονόματα 160 κορυφαίων στρατιωτικών και πολιτικών ατόμων από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη και το κίνημα Houthi στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για περαιτέρω διερεύνηση και πιθανή δίωξη.

Η έκθεση του ΟΗΕ πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετη απόδειξη για όσους απαιτούν από τη βρετανική κυβέρνηση να θέσει τέλος στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία για να τα χρησιμοποιήσει στην Υεμένη.

“Αυτή η συγκλονιστική έκθεση θα πρέπει να λειτουργήσει ως αφύπνιση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρέχει όλες τις απαραίτητες αποδείξεις για τη δυστυχία και την ταλαιπωρία που υφίσταται ο λαός της Υεμένης από τον πόλεμο που τροφοδοτείται εν μέρει από τις πωλήσεις όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σαουδική Αραβία και σε άλλα μέλη του συνασπισμού », δήλωσε ο διευθυντής της Oxfam για την Υεμένη, Muhsin Siddiquey.

Το εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 20 Ιουνίου αποφάνθηκε ότι οι πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία συνεχίστηκαν χωρίς την κατάλληλη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον κίνδυνο εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναφέρει τι είχε κάνει για να διορθώσει .

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποχρεούται να παράσχει την απάντησή της, πιθανόν αυτό το μήνα.

Η έκθεση του UNHRC παρείχε επίσης ενημέρωση σχετικά με τη συγκλονιστική κλίμακα της ανθρωπιστικής κρίσης, αποκαλύπτοντας ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Υεμένης υπέστη υποσιτισμό στις αρχές του 2019, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, με 230 από τις 333 συνοικίες ο κίνδυνος λιμού και 24,1 εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια απλώς για να επιβιώσουν.