Βρετανία:Βαριά ήττα Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή

Βαριά ήττα στη βουλή, την πρώτη του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, υπέστη χθες ο Μπόρις Τζόνσον.

 Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, οι βουλευτές με 328 ψήφους,Britain's Prime Minister Boris Johnson reacts at the House of Commons in London, Britain September 3, 2019. ©UK Parliament/Jessica Taylor/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

έναντι 301 ψήφισαν υπέρ του να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο του κοινοβουλίου, με σκοπό να καταφέρουν να περάσουν έναν νόμο που θα αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ο οποίος θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.

Τζόνσον: Εκλογές αν ηττηθώ και αύριο πάμε σε εκλογές

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο βρετανός πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και επέμεινε ότι τόσο εκείνος, όσο και ο λαός της χώρας δεν θέλουν εκλογές. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ότι εφόσον αύριο, Τετάρτη, περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει νέα παράταση, ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, στις 14 ή 15 Οκτωβρίου ποιος θα είναι αυτός που θα πάει στις Βρυξέλλες.

«Αν αυτός που πάει να διαπραγματευτεί είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει στην Ευρώπη αυτό που εκείνη θέλει» συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. Ωστόσο, αν πάει εκείνος θα επιστρέψει με συμφωνία κατέληξε.

Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται, αφού αυτό έχουν ψηφίσει οι πολίτες.

Ολόκληρη η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον μετά την ήττα:

«Ας μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας απόψε.

Το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να καταστρέψει κάθε συμφωνία που θα μπορούσαμε να κερδίσουμε στις Βρυξέλλες.

Το αυριανό νομοσχέδιο θα παραδώσει τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει περισσότερη καθυστέρηση και μεγαλύτερη σύγχυση.

Και αυτό θα σήμαινε ότι η ίδια η ΕΕ θα αποφασίσει πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή τη χώρα στην ΕΕ.

Και επειδή αρνούμαι να ακολουθήσω αυτό το σχέδιο, θα πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Δεν θέλω εκλογές. Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές. Αν όμως το Σώμα ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο αύριο, οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες τη 17η Οκτωβρίου για να λύσει αυτό το πρόβλημα και να πάει τη χώρα μπροστά.

Όλοι ξέρουν ότι αν ο Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο πρωθυπουργός, που θα πάει στις Βρυξέλλες, θα παρακαλέσει για παράταση και θα δεχθεί οποιεσδήποτε απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Αντίθετα, όλοι θα ξέρουν ότι αν είμαι πρωθυπουργός, θα πάω στις Βρυξέλλες, και θα απαιτήσω μια συμφωνία. Ωστόσο, αν δεν συμφωνήσουν θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, όπως και να έχει.

Ο λαός αυτής της χώρας θα πρέπει να επιλέξει. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ζητάει εκλογή για δύο χρόνια.

Δεν θέλω πρόωρες εκλογές, αλλά αν οι βουλευτές ψηφίσουν αύριο να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και να επιβάλουν ακόμα μια άσκοπη καθυστέρηση στο Brexit, ενδεχομένως για χρόνια, τότε αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί αυτό».

Κόρμπιν: Εκλογές μόνο αν περάσει το νομοσχέδιο κατά του άτακτου Brexit

Παίρνοντας τον λόγο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογράμμισε πως αν ο Μπόρις Τζόνσον θέλει εκλογές, θα πρέπει να το αίτημά του να υπερψηφιστεί από τα 2/3 του κοινοβουλίου.

Υπογράμμισε επίσης, πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ των εκλογών, μόνο αφού περάσει ο νόμος που θα αποτρέπει το άτακτο Brexit.

Ολόκληρη η ομιλία του Τζέρεμι Κόρμπιν:

Χαιρετίζω την σημερινή απόφαση. Ζούμε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν έχουμε προεδρία αλλά πρωθυπουργό.

Οι πρωθυπουργοί κυβερνώνται με τη συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία εκπροσωπεί τους ανθρώπους στους οποίους στηρίζεται η κυριαρχία.

Δεν υπάρχει έγκριση από το κοινοβούλιο να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Όπως είπα και προηγουμένως: αν ο πρωθυπουργός έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική του για το Brexit -όταν έχει μια που μπορεί να προτείνει- θα πρέπει να το θέσει ενώπιον του λαού με δημόσια ψηφοφορία.

Και έτσι, θέλει να καταθέσει μια πρόταση για γενικές εκλογές, αυτό θα γίνει αφού πρώτα περάσει το νομοσχέδιο που αποτρέπει το άτακτο Brexit.

Οι «αντάρτες»

Οι κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την αποτροπή του no-deal Brexit θα αποπεμφθούν από το κόμμα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι ήδη άρχισε να τους ενημερώνει στέλεχος των Συντηρητικών που είναι επικεφαλής της ομάδας που εντέλλεται να τηρεί την κομματική πειθαρχία.

«Ο επικεφαλής whip [σ.σ. κομματικό στέλεχος αρμόδιο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο] μιλάει στους βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης απόψε [σ.σ. χθες Τρίτη]. Θα απολέσουν την κομματική τους ιδιότητα», είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Συντηρητικών, του Μπόρις Τζόνσον.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς — ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι θα έχουν το βράδυ για να ξανασκεφτούν την απόφαση τους και θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, αύριο.

Ποια τα επόμενα βήματα

Από εδώ και πέρα, η βασική ερώτηση που μένει να απαντηθεί, είναι ποιος θα οδηγήσει μετά τις 31 Οκτωβρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί για έξοδο από την ΕΕ εκείνη την ημερομηνία, είτε με συμφωνία, είτε χωρίς.

Χθες Τρίτη, οι βουλευτές αποφάσισαν να πάρουν το έλεγχο του κοινοβουλίου για σήμερα Τετάρτη, ώστε να να μπορούν να φέρουν προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει νέα παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020, εφόσον δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε πως δεν θα ζητήσει νέα παράταση και προειδοποίησε πως αν το εν λόγω νομοσχέδιο περάσει την Πέμπτη, θα προτείνει πρόωρες εκλογές.

Η παραπάνω διαδικασία μόνο εύκολη δεν είναι, αφού για να το κάνει αυτό πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτό, δηλαδή στο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, τα 2/3 του κοινοβουλίου.

Είναι λοιπόν κατανοητό ότι το μονοπάτι της Βρετανίας στην έξοδο από την ΕΕ είναι δαιδαλώδες.

Η πρώτη αμφισβήτηση

Ο Μπόρις Τζόνσον έπρεπε να γνώριζε ότι η χθεσινή μέρα δεν θα εξελισσόταν ιδανικά.

Αυτό γιατί κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο κοινοβούλιο έχασε την πλειοψηφία με τον Συντηρητικό βουλευτή, Φίλιπ Λι, να κάνει… τη μεγάλη έξοδο και να εντάσσεται στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Μάλιστα, η αλλαγή στρατοπέδου από τον Φίλιπ Λι, έγινε με ιδιαίτερα επεισοδιακό τρόπο, αφού σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους την ώρα που η ομιλία του Μπόρις Τζόνσον βρισκόταν σε εξέλιξη.

«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (…) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς» πρόσθεσε.

Ο Φίλιπ Λι συγκαταλεγόταν μεταξύ των «ανταρτών» των Τόρις, που διαφωνούσαν κάθετα με το ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ. Ο πρώην υπουργός και υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων και κάθισε δίπλα στην Τζο Σουίνσον των Φιλελευθέρων, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την μετακίνησή του.