Το τέλος της τρόικα προβλέπει ο Ολι Ρεν

ÏËÉ ÑÅÍΠροκαταρκτική γνωμάτευση  του Ευρωπαϊκού Δικαστηριου  φαίνεται να απογορεύει στην ΕΚ.Τ να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη

«Το τέλος της τρόικα» φαίνεται να σηματοδοτεί η προκαταρκτική γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφορικά με τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα δηλώνει στους Financial Times ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Ο Γενικός Νομικός Σύμβουλος του Δικαστηρίου Πέδρο Κρουθ Βιγιαλόν έκρινε μεν πως το πρόγραμμα Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (OMT) της ΕΚΤ συνάδει με την κοινοτική νομοθεσία και αποτελεί θεμιτή νομισματική πολιτική, ωστόσο σημείωσε πως η Τράπεζα θα «πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε ευθεία ανάμιξη στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που εφαρμόζεται στην εν λόγω χώρα», δηλαδή τη χώρα της οποίας η Φρανκφούρτη αγοράζει τα ομόλογα.

Ο κ. Ρεν δηλώνει πως η αναφορά του Ευρωπαίου νομικού μοιάζει αρκετά κατηγορηματική και ότι «φαίνεται να βάζει τέλος στη συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα των ΕΕ-ΔΝΤ σε περίπτωση ενεργοποίησης του OMT». Όπως προσθέτει στη δήλωσή του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο πρώην επίτροπος, «αυτό πιθανότατα θα σήμαινε την αρχή του τέλος για την τρόικα υπό το παρόν σχήμα της, κάτι που με τη σειρά του θα ωθούσε στην ευρωζώνη προς μία ακόμα σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση».