Το ποτό της ντροπής :Οργή περιβαλλοντιστών για ισλανδική μπύρα από όρχεις φάλαινας

 

BC14B2C0B7AB2310200AD246E2DA54ED

Φαλαινοθήρες τεμαχίζουν πτεροφάλαινα σε λιμάνι της Ισλανδίας το 2014. Η πτεροφάλαινα περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.

Δεν ενθουσιάστηκαν όλοι με το νέο προϊόν της ισλανδικής ζυθοποιίας Stedji, η οποία παρασκευάζει μπύρα από τους όρχεις ενός απειλούμενου είδους φάλαινας, καπνιστούς με την «παραδοσιακή μέθοδο» της αποξηραμένης κοπριάς προβάτων.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν τώρα ότι η «ετοιμοθάνατη» βιομηχανία φαλαινοθηρίας στην Ισλανδία προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει νέες αγορές για τα προϊόντα της.

«Κανείς άνθρωπος που έχει τα λογικά του δεν θα έπινε μπύρα με όρχεις φάλαινας, όπως δεν θα παράγγελνε παρόμοια ποτά από όρχεις τίγρεων, ελεφάντων ή ρινόκερων» δήλωσε η Βανέσα Ουίλιαμς-Γκρέι της οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation.

«Είναι μια προμελετημένη κίνηση, η οποία όχι μόνο ατιμάζει ένα όμορφο και απειλούμενο πλάσμα, χρησιμοποιώντας τα πιο απόκρυφα μέρη του σώματός του ως εργαλείο μάρκετινγκ, αλλά επιπλέον σηκώνει το μεσαίο δάχτυλο στην κοινότητα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και σε όσους αγαπούν και σέβονται τις φάλαινες» είπε η Ουίλιαμς-Γκρέι σύμφωνα με τον Guardian.

Η μπύρα παράγεται από όρχεις πτεροφάλαινας (Balaenoptera physalus), η οποία περιλαμβάνεται στα «απειλούμενα» είδη της επίσημης Κόκκινης Λίστας. Το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του κόσμου μετά τη γαλάζια φάλαινα, η πτεροφάλαινα κυνηγήθηκε ανελέητα τους προηγούμενους αιώνες.

Η φαλαινοθηρία απαγορεύεται διεθνώς από το 1996, ωστόσο η Ισλανδία αποφάσισε το 2006 να ξαναρχίσει το κυνήγι για εμπορικούς σκοπούς. Το ίδιο κάνει εξάλλου και η Ιαπωνία.

«Ζούμε σε μια χώρα που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία, η οποία ελέγχεται αυστηρά από τις ισλανδικές αρχές. Σύμφωνα με τις έρευνές μας η πτεροφάλαινα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης στο Βόρειο Ατλαντικό» δήλωσε εκπρόσωπος της ζυθοποιίας Stedji.

Η αμφιλεγόμενη μπύρα προορίζεται για το παραδοσιακό φεστιβάλ «Τόρι», στο οποίο είχε σερβιριστεί πέρυσι μια διαφορετική μπύρα της Stedji με κρέας πτεροφάλαινας.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της ζυθοποιίας, το μενού του φεστιβάλ συνηθίζεται να περιλαμβάνει τρόφιμα και ποτά από διάφορα παραδοσιακά προϊόντα, από όρχεις κριαριών μέχρι σάπιους καρχαρίες.

«Πιστεύουμε ότι το νέο συστατικό είναι στο στιλ του Τόρι» είπε.