Μακρόν: Ανεφάρμοστα τα αιτήματα της Βρετανίας για το Brexit


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη  ότι ένα imagew.aspxBrexit χωρίς συμφωνία θα ήταν επιλογή της Βρετανίας και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον δεν θα μετριάσει το κόστος της άτακτης εξόδου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι τα αιτήματα του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου και την κατάργηση της δικλείδας ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα δεν είναι εφαρμόσιμα στην παρούσα μορφή τους. «Θα μπορούσε (το κόστος ενός σκληρού Brexit) να το αντισταθμίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες; Όχι. Και ακόμη αν  ήταν στρατηγική επιλογή τους, το κόστος θα ήταν η ιστορική υποτέλεια της Βρετανίας», προειδοποίησε.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θέλει ο Μπόρις Τζόνσον. Δεν νομίζω ότι αυτό θέλει ο βρετανικός λαός», πρόσθεσε ο Μακρόν. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι την Πέμπτη (σήμερα) , στη συνάντηση που θα έχει με τον Τζόνσον στο Παρίσι, σκοπεύει να του ζητήσει «διευκρινίσεις» για τα αιτήματα που θέτει, ευχόμενος οι συνομιλίες του με το Λονδίνο για το Brexit να είναι όσο το δυνατόν πιο «φιλικές και αδελφικές».