Η Πορτογαλία επιστρατεύει κατσίκες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών

Ενα πρωτότυπο πλάνο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών έχει να παρουσιάσει η Πορτογαλία που επιστρατεύει το «βαρύ πυροβολικό» της.2818253

Μπορεί να μην έχουν τον όγκο ενός πυροσβεστικού αεροσκάφος ή τις ικανότητες ενός καλού πυροσβέστη, ωστόσο αποτελούν σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.

Ο λόγος για τις κατσίκες που μπαίνουν δυναμικά στη μάχη ενάντια στις φλόγες στην Πορτογαλία.

Οι κατσίκες, σύμφωνα με τη εφημερίδα Publico, χρησιμοποιούνται από τις αρχές ως χορτοκοπτικά, καθαρίζοντας τεράστιες εκτάσεις από ξερά χόρτα και δασική βλάστηση, δημιουργώντας έτσι αντιπυρικές ζώνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της κοινότητας Βερμέλιους όπου οι τοπικές δασικές αρχές χρησιμοποίησαν πιλοτικά 150 κατσίκες για να καθαρίσουν την περιοχή.

Το πλάνο αυτό ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2018 και είχαν εγγραφεί πάνω από σαράντα βοσκοί σε όλη τη χώρα, με τα κοπάδια τους να φθάνουν τις 10.800 κατσίκες.

Ωστόσο, αρκετοί βοσκοί φαίνεται πως στην πορεία ήταν απρόθυμοι να παραμείνουν αποκλειστικά σε μια περιοχή ενώ εκτιμούσαν ως λίγα τα χρήματα που τους δίνονταν.

«Αποδείχθηκε δύσκολο να δεχθούν να κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά και να ζούνε στις δύσβατες περιοχές εκείνες», αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Συντήρησης της Φύσης και των Δασών Νούνου Σεκέιρα.

Πάντως η Πορτογαλία δεν φαίνεται να πτοείται και το σχέδιο θα συνεχιστεί  ικανοποιώντας παράλληλα τα παράπονα των βοσκών με στόχο το πλάνο να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα.