ΗΠΑ προς Ελλάδα:Τυχόν βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ θα θεωρηθεί στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό tanker Grace 1 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.4276029

Υπενθυμίζεται πως το «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται προς την Καλαμάτα.

Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες κράτησης του  στην περιοχή.

Από τον Αύγουστο του 2018, οι ΗΠΑ επέβαλαν ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με την πάγια θέση τους ότι η Τεχεράνη είχε παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 που προέβλεπε τον περιορισμό αυτών των κυρώσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τεχεράνη για παραβίαση της συμφωνίας, ισχυριζόμενος πως το Ιράνκινούνταν μυστικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Τον Απρίλιο του 2019, η Ουάσινγκτον πήγε ένα βήμα παραπέρα και κήρυξε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ως μια τρομοκρατική ομάδα και ως εκ τούτου, την ιρανική κυβέρνηση ως χορηγό της τρομοκρατίας.

Η κίνηση προκάλεσε αμηχανία στους διεθνείς παρατηρητές, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το IRGC είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις στις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε όλη την περιοχή, από τη Συρία στο Ιράκ και την Υεμένη.