Βρετανία: Δυσοίωνα σενάρια για τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς σμφωνία

Η Βρετανία  θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και συμφόρηση στα λιμάνια, αν το Λονδίνο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για το Brexit, αποκάλυψαν οι Sunday Times επικαλούμενοι σχετικά έγγραφα.

 

Φάκελο με την ονομασία «Operation Yellowhammer», ο οποίος φέρεται να καταρτίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από το γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι Sunday Times.2631126

Ο φάκελος περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποφευχθεί πιθανή κατάρρευση των βρετανικών υποδομών σε περίπτωση Brexitχωρίς συμφωνία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κατά τα «εμπιστευτικά» έγγραφα που επικαλούνται οι Sunday Times, η Βρετανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστη για ένα σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ γίνεται λόγος για αυξανόμενη «κόπωση εξόδου στην ΕΕ» που έχει παρεμποδίσει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος έχει σταματήσει από τις 29 Μαρτίου, την πρώτη προθεσμία που είχε το Λονδίνο για να αποχωρήσει από την ΕΕ.

​Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η βρετανική κυβέρνηση αναμένει την επιστροφή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τοπικές διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς δρόμους και τελικά να «επηρεάσει τη διανομή καυσίμων».

Η διαθεσιμότητα των νωπών τροφίμων θα μειωθεί και οι τιμές θα αυξηθούν και αυτό θα μπορούσε να πλήξει «ευάλωτες ομάδες», σύμφωνα με τα έγγραφα.

Ένα σενάριο χωρίς συμφωνία μπορεί επίσης να προκαλέσει διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες θα μπορούσαν να «απαιτήσουν σημαντικές ποσότητες των  πόρων της αστυνομίας», τονίζεται στα έγγραφα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η αεροπορική κίνηση Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ μπορεί επίσης να επηρεαστεί, καθώς αναμένονται καθυστερήσεις στους αερολιμένες της ΕΕ και στα συνοριακά σημεία ελέγχου.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, τόνισε ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά όπως συμπλήρωσε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τη προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για το Brexit – ακόμη και χωρίς συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα ανοίξει ξανά συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης που συμφωνήθηκε με την προκάτοχό του κ. Τζόνσον, Τερέζα Μέι.

Το 2016, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου με δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα ήταν αρχικά προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ τον περασμένο Μάρτιο, αλλά οι Βρετανοί βουλευτές δεν ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit που συμφωνήθηκε από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.