Αυστραλία:Αγρότες έβαζαν σπέρμα χοίρων από τη Δανία σε μπουκάλια σαμπουάν

 

Με φυλάκιση έως και δύο έτη κινδυνεύουν δύο αγρότες επειδή μετέφεραν λαθραίο σπέρμα δανέζικων γουρουνιών στην Αυστραλία, μέσα σε μπουκάλια σαμπουάν.3072569-1

Συγκεκριμένα, βρίσκονταν σε αποστολή να πραγματοποιήσουν το όραμά τους για τη δημιουργία μίας υπεργόνιμης σούπερ ράτσας γουρουνιών που θα κατακτούσε την αγορά χοιρινού κρέατος της Αυστραλίας.

Ειδικότερα, οι Τόρμπεν Τόρενσεν και ο Χένιγκ Λάουε έβαλαν, λαθραία, σπέρμα από Δανούς χοίρους στο χοιροστάσιό τους στη Δυτική Αυστραλία 22 φορές μεταξύ 2009 και 2017. Για την παράνομη μεταφορά, χρησιμοποιούσαν συσκευασίες σαμπουάν και λοσιόν χεριών, που έκρυβαν στις αποσκευές τους.

Στόχος τους ήταν να τροφοδοτήσουν το πρόγραμμα τεχνητής γονιμοποίησης της εταιρείας τους GD Pork, με κάτι που η Αυστραλέζα υπουργός Γεωργίας, Μπριτζίτ ΜαΚκένζι αποκάλεσε ως «άδικο πλεονέκτημα» διαμέσου «νέας γενετικής», σύμφωνα με την κατηγορία.

Οι δυο τους παραδέχτηκαν την ενοχή τους για παραβάσεις της βιοασφάλειας και καταδικάστηκαν την Τετάρτη από το δικαστήριο του Περθ.

Η ποινή του Σόρενσεν έφτασε τα 3 χρόνια ενώ ο Λάουε καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση.

Όσον αφορά στην εταιρεία τους , αυτή τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο ύψους 500.000 δολαρίων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δανέζικοι χοίροι είναι εμφανώς πιο γόνιμοι από τα ξαδέρφια τους στην Αυστραλία. Γενούν κατά μέσο όρο 32 απογόνους τη χρονιά, έναντι των 26 κατά μέσο όρο ετησίως που γενούν τα αυστραλέζικα γουρούνια.

Αυτή η παραπάνω διαφορά αποδοτικότητας γεννά ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που ήταν πολύ δύσκολο για τους δύο «πονηρούς» αγρότες για να του αντισταθούν.

Όπως αναφέρει το RT, οι Τόρενσεν και Λάουε γονιμοποίησαν έως και 199 χοίρους με την σπέσιαλ «συνταγή τους, όταν το κόλπο τους άρχισε να αποκαλύπτεται το 2017. Τότε το υπουργείο Γεωργίας της Αυστραλίας ανακάλυψε σειρά email όπου αποκαλύπτονταν η διαδικασία μεταφοράς του σπέρματος, μετά από ανώνυμη σχετική πληροφορία.

Ήταν τόσο παράνομη η επιχείρηση τους που σταμάτησαν τη συνεργασία με τον επίσημο προμηθευτή τους γενετικού υλικού. Το παραπάνω, μαζί με την ασυνήθιστη υπεργονιμότητα της φάρμας τους, ήταν που γέννησαν υποψίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μεταφορά γενετικού υλικού στην Αυστραλία απαγορεύεται εξαιτίας του κινδύνου για τη μετάδοση ασθενειών όπως η Γρίπη των Χοίρων και η Πανώλη των Χοίρων, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστρέψουν την αυστραλέζικη βιομηχανία χοιρινού κρέατος, που φτάνει τα 5,3 δισ. δολάρια, ετησίως.