Τιτάνια μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν και σήμερα η συνεχόμενη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια. Οι αναζωπυρώσεις σε διάσπαρτα σημεία αποτελούν

Forest fire at Evia island, on August 14, 2019 / Πυρκαγιά στην Εύβοια, στις 14 Αυγούστου, 2019

τη μεγαλύτερη ανησυχία της Πυροσβεστικής.

 Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής ζημιών, ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές και 2-3 αυτοκίνητα και ζημιές σε σπίτια.

Σύμφωνα με απεσταλμένο του One Channel στην Εύβοια, υπήρχε αναζωπύρωση στη Μακρυμάλλη, όπου η Πυροσβεστική έδρασε άμεσα. Ωστόσο σε ένα σπίτι η φωτιά από έφτασε μέχρι και την αυλή του, το οποίο σώθηκε το τελευταίο δευτερόλεπτο. Στο σημείο έφτασαν άμεσα εναέρια μέσα και κατάφεραν να τη σβήσουν.

Όπως ανέφερε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, οι αναζωπυρώσεις είναι ένα αναμενόμενο φαινόμενο, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι μικρές, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να κινδυνέψει κάποια ανθρώπινη ζωή.

Από τις εικόνες που μεταδίδει το One Channel φαίνεται το έργο των εναέριων μέσων, τα οποία επιχειρούν συνεχώς ρήψεις, οι οποίες επικεντρώνονται στο χωριό Σταυρός και στα παλαιά λατομεία της Λάρκο, καθώς μέλημα όλων είναι να καταφέρουν να ανασχέχουν τα πύρινα μέτωπα πριν ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο καιρός αποτελεί σύμμαχο της Πυροσβεστικής καθώς οι άνεμοι υποχωρούν.Ενισχύσεις από άλλες χώρες

Ήδη από χτες το απόγευμα ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Ένα ιταλικό αεροσκάφος είναι θέμα χρόνου να επιχειρήσει στην Εύβοια, ενώ σε ένα ακόμα προέκυψε βλάβη και επιδιορθώνεται.

Αεροσκάφος από την Ισπανία αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας κατά τις απογευματινές ώρες.

Η Κροατία δε θα μπορέσει τελικά να αποστείλει αεροσκάφη λόγω μεγάλου βαθμού επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών στη χώρα.

Μεγάλη ζημιά στη Μακρυμάλλη

Για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Εύβοια μίλησε στο One Channel ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Αττάλης-Πλατανίου. «Μεγάλη καταστροφή. Κάηκαν πεύκα, οι ρετσίνες. Ελπίζουμε σε αποζημιώσεις» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως ο ίδιος μαζί με άλλους αγρότες συνέδραμαν την πυροσβεστική, φτιάχνοντας λωρίδες και κόβοντας δένδρα. «Μεγάλη η ζημιά στη Μακρυμάλλη. Πρέπει να πέσει το ενεργό μέτωπο γιατί είναι πολύ επικίνδυνο» κατέληξε.Εγιναν όλα στάχτη

Η εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, το πρωί της Τετάρτης είναι δραματική. Οι στάχτες έχουν απλωθεί σ΄ ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής Εύβοιας ενώ οι κάτοικοι των τεσσάρων χωριών και οικισμών που εκκενώθηκαν χθες, αγωνιούν για το τι θα αντικρίσουν όταν θα φτάσει η στιγμή της επιστροφής.

Τεράστια η καταστροφή στο δάσος

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς  μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας έγινε στάχτη.

Μιλώντας στο One Channel ο νυν πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Δημήτρης Γιαννούτσος, έκανε λόγο για «πλήρη καταστροφή στο δάσος», σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη είναι λυπηρό για όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της ζημιάς» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να έχει σωθεί κομμάτι του δάσους. Παράλληλα, επεσήμανε πως οι άνεμοι αυτή τη στιγμή έχουν κοπάσει, βοηθώντας στο έργο των πυροσβεστών.