Βενεζουέλα: Καμιά κάλυψη από τα συστημικά Μ.Μ.Ε για τις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν ξανά στους δρόμους του Καράκας για να διαδηλώσουν ενάντια στις αμερικανικές κυρώσεις. Όμως, τα συστημικά αγγλόφωνα ΜΜΕ 4237477τήρησαν άκρα του τάφου σιωπή.

Ενώ τα αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης  καλύπτουν εκτενώς τις διαδηλώσεις της Αντιπολίτευσης, στη Βενεζουέλα, με επικεφαλής τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, αλλά η σιωπή τους για τις ογκώδεις διαμαρτυρίες κατά των ΗΠΑ με σύνθημα «Όχι άλλο Τραμπ», στο Καράκας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, καταδεικνύει την προσπάθεια τους να χειραγωγήσουν  τη διεθνή κοινή γνώμη και να παρουσιάζουν μεροληπτικά τα γεγονότα όπως και το τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα που έβαλαν στόχο τους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους.

Συγκεκριμένα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, διαμαρτυρόμενοι για τον οικονομικό αποκλεισμό και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Αρκετοί ήταν τυλιγμένοι με σημαίες και φορούσαν κόκκινες μπλούζες που έχουν ταυτιστεί με τους υποστηρικτές της κυβέρνησης.

​Πολλά συστημικά αγγλόφωνα μέσα ενημέρωσης παρέμειναν περιέργως σιωπηλά, αναφορικά με τις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα κατά των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα από τις ΗΠΑ. Αυτό, βέβαια, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκτενείς και ηχηρές αναφορές τους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Αντιπολίτευσης, που προκλήθηκαν από τον ηγέτη της, Χουάν Γκαϊδό.

Για την ακρίβεια, το θέμα έτυχε μόνο σύντομης αναφοράς στο CNN Espanol, τη στιγμή που το CNN International δεν έγραψε λέξη για τις διαδηλώσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι New York Times, που… προτίμησαν να ασχοληθούν με τη διαδήλωση της Αντιπολίτευσης στη Μόσχα.

Από την άλλη, τα γεγονότα στη Βενεζουέλα καλύφθηκαν -αν και όχι εκτενώς- από το λατινοαμερικανικό δίκτυο Telesur με τίτλο «Διαδήλωση του κόσμου ενάντια στον Τραμπ και στον αποκλεισμό στη Βενεζουέλα στις 10 Αυγούστου». Επίσης, η -προσκείμενη στην Αριστερά- British Morning Star, όπως και άλλα αντίστοιχα Μέσα, έγραψε:​«Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώνουν ενάντια στον Τραμπ στη Βενεζουέλα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χουάν Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός Πρόεδρος». Αυτή η κίνηση, αποκρούστηκε από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Εντούτοις, υποκινήθηκαν μεγάλης κλίμακας μονομερείς διαδηλώσεις και ξέσπασαν ταραχές και διαμάχες με την Αστυνομία, προκαλώντας τον θάνατο 100 ανθρώπων.

Ο αυτοανακηρυχθείς «μεταβατικός Πρόεδρος» χαίρει της αναγνώρισης των ΗΠΑ, των κρατών-μελών της Ε.Ε., πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία και η Κολομβία. Παρ’ όλα αυτά, ισχυρά έθνη όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και το Ιράν συνεχίζουν να αναγνωρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο ως τον νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας.