«Η Google μπορεί να επηρεάσει 10 εκατ.ψήφους για να μην επανακλεγεί ο Τραμπ» λέει πρώην μηχανικός της

Υπάρχει πιθανότητα παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, προκειμένου να μην επανεκλεγεί ο Ντόναλντ; Υπάρχει, εκτιμούν ειδικοί.2105996

Ο Κέβιν Τσερνέκι, πρώην μηχανικός της Google, υποστηρίζει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ένα σχέδιο εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία, χειραγωγώντας εκατομμύρια ψήφους έτσι ώστε να ανακόψει την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, ο ίδιος, στις 5 Αυγούστου, αποκάλυψε στο «Fox And Friends» ότι με το που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι ιθύνοντες της Google ορκίστηκαν «ότι δεν θα ξανασυμβεί και θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλη τη δύναμη και τους πόρους που διαθέτουν για να ελέγξουν τη ροή των πληροφοριών στο κοινό και να σιγουρευτούν ότι ο Τραμπ θα χάσει το 2020».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google κατηγορείται για κάτι τέτοιο, καθώς, το 2016 ο διακεκριμένος ψυχολόγος Ρόμπερτ Επστάιν αποκάλυψε ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης ευνοούσαν την Χίλαρι Κλίντον.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018, το Breitbart δημοσίευσε ένα βίντεο το οποίο είχε καταγραφεί το 2016, αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και σε αυτό εκφραζόταν η απογοήτευση της εταιρείας και η αποφασιστικότητά της να «χρησιμοποιήσει τη μεγάλη δύναμη και τους πόρους της» για να «συνεχίσει να αναπτύσσει πραγματικά σημαντικές αξίες». Η Google, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι αυτά αποτελούν προσωπικές απόψεις των εργαζόμενών της.

Τον Απρίλιο του 2019, η «The Daily Caller» δημοσίευσε έρευνα σχετικά με το «πώς η Google χειραγωγεί τα αποτελέσματα στις αναζητήσεις παρά τη διάψευση των στελεχών της εταιρείας» και, μάλιστα, αποκλείει δεξιές ιστοσελίδες από το να εμφανίζονται. Έναν μήνα μετά, η Columbia Journalism Review εξέδωσε μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο τεχνολογικός κολοσσός δίνει προτεραιότητα στις αριστερές ιστοσελίδες σε σχέση με τις συντηρητικές.

Ο Τζεν Τζενάι, στέλεχος της Google, τον Ιούνιο, σ’ ένα βίντεο φαίνεται να υποστηρίζει ότι η Google επεξεργάζεται ένα σχέδιο έτσι ώστε να «αποτρέψει» την επανάληψη των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2016 και το 2020. Επίσης, ο Γκρεγκ Κόπολα, ένας μηχανικός λογισμικού της εταιρείας, υπέθεσε ότι η Google «έχει ήδη πάρει την πλευρά» των Δημοκρατικών. Έτσι, ο ισχυρισμός του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριξε ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού, Σούνταρ Πιτσάι, για αλγόριθμους που είναι πολιτικά αμερόληπτοι όταν κατέθεσε στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2018.

Πώς η Google μπορεί να αλλάξει 10 εκατομμύρια ψήφους μέσω αλγόριθμων

Ο εταιρικός σύμβουλος στην κυβερνοασφάλεια στις ΗΠΑ, Ριτς Τεχράνι, σχολίασε το βίντεο που δημοσίευσε το Breitbart, λέγοντας: «Βάσει του βίντεο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Google δεν ήθελε και δεν θέλει τον Τραμπ ως Πρόεδρο». Ο ίδιος προσθέτει ότι το «Οικοσύστημα των Ειδήσεων» δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαμορφώσει τις ειδήσεις που το κοινό βλέπει και ανέφερε τα εσωτερικά έγγραφα που αποκτήθηκαν από το Project Veritas.

Κατά τον Τεχράνι, εφόσον η Google κατέχει τους αλγόριθμους, μπορεί να κάνει «ό,τι θέλει για να αλλάξει τις σκέψεις και να μεταβάλλει τις ψήφους», προσθέτοντας πως «έως και 10 εκατομμύρια ψήφοι μπορούν να επηρεαστούν».

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Επστάιν αναφέρει:

«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, μόνο η Google έχει επηρεάσει το 25% των αποτελεσμάτων σε εθνικές εκλογές ανά τον κόσμο για σειρά ετών».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Η έρευνά μου, επίσης, υποδεικνύει ότι τόσο η Google όσο και το Facebook συστηματικά έχουν αντίκτυπο στη σκέψη και στη συμπεριφορά τουλάχιστον σε 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως -σύντομα θα φτάσουν στα 4 δισεκατομμύρια- χωρίς οι άνθρωποι να το γνωρίζουν και χωρίς να υπάρχει κάποιο ίχνος που να μπορούν να ακολουθήσουν οι Αρχές».

Η Google δίνει βάρος σε αριστερές ΜΚΟ

H Google όχι μόνο χρησιμοποιεί μηχανισμούς που «μπλοκάρουν» τη συντηρητική ατζέντα, αλλά φέρεται να υποστηρίζει αριστερές ομάδες, όπως η Southern Poverty Law Center (SPLC), που συμπεριλαμβάνει στις «λίστες του μίσους», από συντηρητικούς, Χριστιανούς και άτομα με αντιμεταναστευτική ρητορική, μέχρι νεοναζί και την Κου-Κλουξ-Κλαν.

Όπως επισημαίνει ο Επστάιν, «η σχέση της Google με την SPLC έχει καταγραφεί», με τον τεχνολογικό κολοσσό να έχει κάνει δωρεές στην οργάνωση, η οποία αντιμετωπίζει πολλές μηνυτήριες αναφορές. Μάλιστα, τον Απρίλιο, οι συντηρητικοί ηγέτες κάλεσαν την εταιρεία να κόψει δεσμούς με τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, στον απόηχο της απόλυσης του συνιδρυτή της ύστερα από κατηγορίες για σεξισμό στον εργασιακό χώρο.
Ο δικηγόρος Ρον Κόουλμαν αναφέρει ότι το Twitter ήδη έχει αποκλείσει την SPLC.

«Εξαιρετικά απίθανη» μια απόφαση του Κογκρέσου κατά της Google

Ο Κόουλμαν, από την πλευρά του, χαρακτηρίζει τις ακροάσεις στελεχών εταιρειών στο Κογκρέσο ως «πολιτικό παιχνίδι». Ο ίδιος, επίσης, αναφέρει ότι μετά από κάθε εμφάνιση εκπροσώπου της Google ο οποίος «αναγνωρίζει κάποια λάθη και πόσο σκληρά προσπαθούν να είναι δίκαιοι, αυξάνουν συστηματικά το επίπεδο λογοκρισίας». Μάλιστα, καταλήγει στο ότι οι «συντηρητικοί ελπίζουν πως δεν θα υπάρχουν τέτοιες ακροάσεις!».

Ο Επστάιν, με τη σειρά του, θεωρεί ότι μια απόφαση του Κογκρέσου κατά της Google είναι «εξαιρετικά απίθανη» και αιτιολογεί την άποψή του ως εξής:

«Οι Δημοκρατικοί λαμβάνουν ισχυρή υποστήριξη από την εταιρεία και οι Ρεπουμπλικανοί απεχθάνονται τους κανονισμούς».

Έτσι, ο ίδιος δείχνει προς την πλευρά του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για πιθανές κυρώσεις.

Στις 23 Ιουλίου, οι Αμερικανοί νομοθέτες άρχισαν μια έρευνα δυσπιστίας κατά τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google, το Facebook και η Amazon. Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει «αν και πώς οι διαδικτυακές πλατφόρμες που ηγούνται, απέκτησαν τη δύναμή τους στην αγορά και αν ακολουθούν πρακτικές που έχουν μειώσει τον ανταγωνισμό, την καινοτομία ή έχουν πλήξει τους καταναλωτές».

Πηγή:Sputnik