Αθώος δηλώνει ο ύποπτος για την πυρκαγιά στη Λεμεσό

2,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα η καμένη γη

 

Αθώος δηλώνει ο άνδρας ηλικίας 49 ετών, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος σε σχέση με την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι μεταξύ των χωριών Πάχνας – Κισσούσας – Βουνί.

Από την πυρκαγιά, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο, καταστράφηκε έκταση 2,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων από καλλιέργειες, οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια και άγρια βλάστηση.  Καταστράφηκαν επίσης εγκαταλελειμμένα υποστατικά, πάσσαλοι και καλώδια της ΑΗΚ. imagew.aspx

Ο ύποπτος οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου και τέθηκε υπό τετραήμερη κράτηση για διευκόλυνση των αστυνομικών ανακρίσεων.  Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή της πυρκαγιάς, εναντίον του υπόπτου εξασφαλίστηκε μαρτυρία που τον τοποθετεί στην περιοχή της φωτιάς.

Ο ίδιος ωστόσο αρνείται ενοχή και ισχυρίζεται ότι την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν σε άλλο χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Τους ισχυρισμούς τους διερευνούν τα μέλη του ΤΑΕ, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Επι τόπου συνεργεία για τυχόν αναζωοπύρωση

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης  Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίς το πρωί τις πληγείσες περιοχές ανέφερε ότι στη διάρκεια της νύχτας έγινε τεράστια προσπάθεια για να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.

«Ευτυχώς μας βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες» ανέφερε ενδεικτικά. Όπως είπε, παρόλο που η πυρκαγιά θεωρείται ότι είναι υπό πλήρη έλεγχο, «υπάρχουν σημεία τα οποία δημιουργούν πιθανώς προβλήματα για αυτό και υπάρχουν επιτόπου συνεργεία της πυροσβεστικής και των άλλων υπηρεσιών για να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αναζωπύρωση έστω και αν αργότερα σήμερα θα υπάρχει αύξηση των ανέμων».

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο εκ μέρος μου και εκ μέρους της πολιτείας να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις  ευχαριστίες μου τόσο προς την πυροσβεστική υπηρεσία όσο και προς το τμήμα δασών, την πολιτική άμυνα, την επαρχιακή διοίκηση, τους εθελοντές, την υπηρεσία θήρας και όλους όσους συνέβαλαν στο να καταφέρουμε να σβήσουμε αυτή την πυρκαγιά, η οποία ευτυχώς μόνο περιορισμένες ζημιές δημιούργησε”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, κάηκαν πέριξ των 2,2 χιλιομέτρων άγριας βλάστησης , κάποια οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια για τα οποία έχει ήδη μιλήσει με τους κοινοτάρχες ο Υπουργός Γεωργίας, καθώς και κάποια εγκαταλελειμμένα υποστατικά αλλά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν ότι η πυροσβεστική υπηρεσία καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην πυρκαγιά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι « η κινητοποίηση όλων ήταν άμεση και χρησιμοποιήθηκε η μέγιστη επιτρεπόμενη δύναμη για την πυρκαγιά». Ανέφερε ότι σε όλες τις πόλεις έμειναν μόνο ομάδες ασφαλείας.

Ο  αναπληρωτής Διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, Λεωνίδας Λεωνίδου στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι δεν έγινε κανένα λάθος στην όλη επιχείρηση και πρόσθεσε ότι δεν παρατηρήθηκε καμία καθυστέρηση από πλευράς της πυροσβεστικής.
«Η συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ήταν άψογη.  Τέτοιες πυρκαγιές απλά χρειάζονται χρόνο και κόπο» δήλωσε ο κ. Λεωνίδου.