ESET:Ιός κατασκοπεύει όσους παρακολουθούν πορνό στο ιντερνετ και τους εκβιάζει

 

Η σλοβάκικη εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας ESET προειδοποίησε σε όλους 656724τους τόνους του Γάλλους χρήστες του ίντερνετ σχετικά με έναν καινούριο ιό, με την επωνυμία Varenyky, που θεωρείται ότι αποθηκεύει τις οθόνες των συσκευών, όταν αναγνωρίζει λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση πορνό.

Όταν αυτές οι λέξεις εμφανίζονται, ο ιός είναι σε θέση να αποθηκεύσει την οθόνη του κινητού ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής και στη συνέχεια να αναρτά το βίντεο.

Μόλις αυτός ο ιός τύπου Spambot Trojan, που πρωτοεντοπίστηκε τον περασμένο Μάη στη Γαλλία, εισχωρήσει στους υπολογιστές, τις ταμπλέτες ή τα κινητά των ανθρώπων, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα password και τους κωδικούς των χρηστών και, ενδεχομένως, να στείλει «πονηρές» φωτογραφίες στους φίλους ή ακόμη και στην οικογένεια τους ή ακόμη και να τα χρησιμοποιήσει για εκβιασμό.

Το συγκεκριμένο malware, οι δημιουργοί του οποίου ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί, ακόμη στέλνει spam email, με τη μορφή λογαριασμών ή τιμολογίων και μόλις ο χρήστης τα ανοίξει, υποκλέπτει τους κωδικούς.

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια μεγάλη αύξηση στα δεδομένα τηλεμετρίας της ESET σχετικά με malware που στοχεύει κυρίως στη Γαλλία. Μετά από περαιτέρω έρευνες, αναγνωρίσαμε το malware που διανείμει διάφορα είδη spam. Ένα από αυτά οδηγεί σε έρευνα που καταλήγει σε παράξενη προώθηση  για κινητά ενώ το άλλο αποτελεί προσπάθεια σεξουαλικού εκβιασμού», αναφέρει η ESET σε ανακοίνωσή της.

Παρά τις παραπάνω δυνατότητες του «σεξο-ιού», η ESET δεν έχει ακόμη καταγράψει περιπτώσεις τέτοιου είδους εκβιασμούς.