Μήνυμα προς τους δύο ηγέτες από οργανώσεις του ΡΤΚ και τον Σενέρ Ελτζίλ

Το μήνυμα ότι «δεν θα σταματήσει ο αγώνας μας για ομοσπονδιακή λύση» έστειλε με ανακοίνωσή της η οργάνωση νεολαίας του ΡΤΚ, εκφράζοντας την ελπίδα οι ηγέτες στην συνάντησή τους να ενεργήσουν με αίσθηση της ευθύνης που έχουν και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια imagew-4.aspxκάνοντας ό,τι περνά από το χέρι τους με στόχο η συνάντηση να έχει ένα εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρεται στην Γενί Ντουζέν, η νεολαία του ΡΤΚ προσθέτει ότι οι αναφορές περί εναλλακτικών λύσεων δεν στοχεύουν παρά στη διακοπή του διαλόγου, να σταματήσουν οι προσπάθειες για λύση, και τέτοιες αναφορές δεν είναι ρεαλιστικές ούτε και μπορούν να γίνουν αποδεκτές. “Είτε με τους τακτικισμούς του κ. Αναστασιάδη και τις προτάσεις του που δεν λαμβάνουν υπόψην τις ευαισθησίες των Τ/κ και τις βασικές παραμέτρους και αρχές, είτε η «κυβέρνηση» με την νοοτροπία «αν το κάνω εγώ γίνεται», συνεχίζει η ανακοίνωση, αποκόπτουν την τ/κ κοινότητα από την διεθνή κοινότητα και ζημιώνουν την διαδικασία των συνομιλιών.

Η νεολαία του ΡΤΚ κάνει λόγο για μεθοδεύσεις όσων επωφελούνται από τη μη λύση για να βγούμε από τις παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί στο Κυπριακό εδώ και χρόνια, και δηλώνει ότι θα είναι ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις και ζητεί όπως σταματήσει η αντιπαράθεση για το θέμα της πολιτικής ισότητας και αρχίσει μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, που δεν θα είναι ανοικτού τέλους.

Με ανακοίνωσή της και η γυναικεία οργάνωσης του ΡΤΚ απευθύνουν έκκληση στους δύο ηγέτες να επαναρχίσουν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σε μια διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και δεν θα είναι ανοικτού τέλους και η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει το συντομότερο σε μια περιεκτική λύση.

«Επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή μας για ακόμη μια φορά σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, όπως αναφέρεται και στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και υπενθυμίζουμε ότι η συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί για καμία από τις κοινότητες και έχει δημιουργήσει μια άδικη κατάσταση».

Θέμα παιδιών μεικτών γάμων και δικαιωμάτων των τ/κ συνταξιούχων, θέτει ο Ελτζίλ
——————–
Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στην Κίπρις, ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε ότι θα ήθελε οι δύο ηγέτες στη σημερινή τους συνάντηση να συζητήσουν το θέμα της απόδοσης της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε παιδιά Τ/κ που είναι παντρεμένοι με Τούρκους υπηκόους ή τρίτων χωρών και το ότι Τ/κ που δούλεψαν στο «νότο» και είναι συνταξιούχοι δεν μπορούν να επωφεληθούν από το σύστημα υγείας.

Υπάρχουν ανέφερε περίπου 17.000 Τ/κ που είναι παντρεμένοι με Τούρκους/Τουρκάλες ή υπηκόους άλλων χωρών και μεγάλος αριθμός των παιδιών αυτών των γάμων – αν υπολογίζουμε κάθε γάμος 2 παιδιά, περίπου 34.000 – δεν μπορούν να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα επειδή ο ένας από τους δύο γονείς τους είναι Τούρκος ή από τρίτη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Ελτζίλ η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δίδει την υπηκοότητα και πολλές φορές τους λένε ότι «η αίτηση χάθηκε», «λείπουν έγγραφα» και άλλες δικαιολογίες, όπως είπε.

Ο κ. Ελτζίλ θεωρεί ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπενθύμισε ότι έχουν δεχθεί 6.300 αιτήσεις για την υπηκοότητα, αριθμό που ο ίδιος θεωρεί μειωμένο σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών μεικτών γάμων που δεν μπορούν να πάρουν την υπηκοότητα της ΚΔ. Αναφέρθηκε σε ομάδα που δημιουργήθηκε στο ΥΠΕΣ για το θέμα αυτός, στις συναντήσεις που είχε ο ίδιος με τον ΥΠΕΣ και τον ΥΠΕΞ αλλά και την νυν Επίτροπο Διοικήσεως, η οποία – είπε – τους αντίκρισε ψυχρά. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό.

Κανείς δεν επιλέγει την μητέρα και τον πατέρα του, τα παιδιά αυτά είναι όμηροι της κατάστασης, ανέφερε ο Σενέρ Ελτζίλ. Υποστηρίζει δε ότι έχει δημιουργηθεί μια “μαφία” μεταξύ Ε/κ και Τ/κ για την απόκτηση της υπηκοότητας της ΚΔ έναντι χρημάτων, με ρουσφέτι. «Τί κρίμα που σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει συνεργασία», είπε.

Υπάρχουν δε ανέφερε, και κάποιοι πολιτικοί στην τ/κ πλευρά που όλη μέρα επιτίθενται στους Ε/κ αλλά δεν αμέλησαν να πάρουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αρκετά άτομα πήραν την υπηκοότητα επειδή έχουν γνωστούς πολιτικούς».

Το θέμα, πρόσθεσε, δεν μπορεί να οδηγηθεί στο ΕΔΑΔ γιατί οι υποθέσεις στα Δικαστήρια της Δημοκρατίας φτάνουν σε ένα σημείο και επειδή γίνεται αντιληπτό το κόστος για την ε/κ πλευρά, δίδουν σε αυτούς που έχουν κάνει την αγωγή την υπηκοότητα. Εάν μία υπόθεση οδηγείτο στο ΕΔΑΔ, είπε, θα δικαιώνονταν αυτόματα και όλες οι άλλες υποθέσεις και τα αιτήματα των παιδιών μεικτών γάμων.

Για τους Τ/κ συνταξιούχους από το ΤΚΑ, ο κ. Ελτζίλ είπε ότι λόγω μιας αλλαγής στην νομοθεσία πριν 1,5 χρόνο, επειδή ζουν στο «βορρά» δεν μπορούν να επωφεληθούν από το σύστημα υγείας. Αυτό ανέφερε ο Τ/κ συνδικαλιστής, είναι διαχωρισμός και το πού ζει κάποιος, σε ποια πλευρά, από τη στιγμή που πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις όπως και οι Ε/κ, θα έπρεπε να επωφεληθεί από αυτό το δικαίωμα.