Ιταλία:Πρόωρες εκλογές ζητά ο Σαλβίνι

Σε εκλογικές περιπέτειες εισέρχεται η Ιταλία, καθώς ο Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ Λέγκα του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Την πρόθεσή του να οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εξέφρασε ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.3457130

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και ότι μοναδική λύση είναι η προκήρυξη νέων εκλογών.

Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ενημέρωσει τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, ότι η συμμαχία Λέγκα του Βορρά – Κινήματος Πέντε Αστέρων έχει καταρρεύσει και ότι «θα πρέπει να δώσει γρήγορα την επιλογή στους ψηφοφόρους».

Εξήγησε, δε, ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να προχωρήσει σ’ όλα τα αναγκαία διαδικαστικά βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων είχαν διαρραγεί, με αφορμή την πολιτική του Σαλβίνι στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Έτοιμος ο Ντι Μάιο

Έτοιμος για πρόωρες εκλογές δήλωσε, από την πλευρά του, ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος κατηγόρησε τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό του εταίρο, Ματέο Σαλβίνι, ότι παρασέρνει τη χώρα.

«Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας της Ιταλίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανέφερε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι πρέπει να εξηγήσει τους λόγους πίσω από τη συνεχιζόμενη κρίση του κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα.

«Στο σημείωμα του Σαλβίνι, διάβασα την έκκληση προς τους βουλευτές να μην χάνουν χρόνο και να επιστρέψουν στις συνόδους το συντομότερο δυνατό, δεν εναπόκειται στον υπουργό Εσωτερικών να συγκαλέσει τα σώματα του κοινοβουλίου και να καθορίσει τους όρους της πολιτικής κρίσης. Ωστόσο, εξαρτάται από τον υπουργό, ως γερουσιαστή και ηγέτη της Λέγκας, να εξηγήσει στη χώρα και τους ψηφοφόρους τους λόγους που τον οδήγησαν να διακόψει το έργο της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Κόντε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είχε διαβεβαιώσει τον Σαλβίνι ότι θα εξασφαλίσει τη επίλυση της τρέχουσας κρίσης.

Ο Κόντε σημείωσε επίσης ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Σαλβίνι, ανέφερε στον υπουργό Εσωτερικών ότι πολλές συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις «αναπόφευκτα θα σταματούσαν».

«Θα έρθω σε επαφή με εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ώστε να αναλάβουν δράση στο πλαίσιο της εξουσίας τους να επιστρέψουν στις συνόδους», τόνισε ο Κόντε.

Η κρίση στην ιταλική κυβέρνηση προκλήθηκε από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο σχετικά με ένα σημαντικό σχέδιο σιδηροδρόμων, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Λέγκα, ενώ το Κίνημα MS5, ο εταίρος του συνασπισμού, τάχθηκε εναντίον του.

Μετά τη δήλωση του Σαλβίνι σχετικά με μια κυβερνητική κρίση, ο Λούιτζι Ντι Μάιο, ο ηγέτης της MS5, δήλωσε ότι είναι επίσης έτοιμος για εκλογές.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο κ. Κόντε συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει το συνταγματικό δικαίωμα να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.