Ακιντζί:«Εμφαση σε πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις»

 

Με καλή πρόθεση και σε εποικοδομητικό πνεύμα προσερχόμαστε ως τ/κ πλευρά στην συνάντηση της 9ης Αυγούστου, ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι σε οποιαδήποτε λύση, όπως και αν ονομασθεί, για τον τ/κ «λαό» – κατά την έκφρασή του – υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία που δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν: η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις.imagew-3.aspx

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δήλωσή του μετά την σύσκεψη στο «προεδρικό» με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι συμφώνησαν επίσης πως εάν φτάσουν στο σημείο να υπάρξει επανέναρξη μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων, «όπως έχει τονίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ κι έχω πει κι εγώ πολλές φορές, θα πρέπει να είναι μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και όχι ανοικτού τέλους. Είναι καλό να γίνει καλά αντιληπτό αυτό».

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το συζήτησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί σημείωσαν πόσο ωφέλιμη και εποικοδομητική ήταν η πρόταση που κατέθεσε στις 13 Ιουλίου στην ε/κ πλευρά, η οποία – ανέφερε – την απέρριψε νωρίς και θα ήταν ωφέλιμο να την ξαναδεί.

«Απευθύνω έκκληση και προς τις τρίτες πλευρές να βοηθήσουν ώστε το θέμα των υδρογονανθράκων να μην αποτελεί πηγή έντασης στην ανατολική Μεσόγειο αλλά να μετατραπεί σε πεδίο συνεργασίας, να μεταφέρουν και αυτοί στην ε/κ πλευρά τα απαραίτητα μηνύματα».

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι θα έχει και πάλι συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς μετά την συνάντηση της 9ης Αυγούστου για αξιολόγηση του αποτελέσματος.

Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη στο «προεδρικό» το κόμμα του Λαού δεν εκπροσωπήθηκε καθώς ο πρόεδρός του και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι βρίσκεται ακόμα στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τ/κ δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Κίπρις ποστασί, οι κ. Ακιντζί και Οζερσάι θα έχουν αύριο συνάντηση οι δυο τους.