Ελλάδα:Δύο νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου

 

Δύο ηλικιωμένοι, άνω των 80 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους 697956από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, 1 Αυγούστου, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ( ΕΟΔΥ).

Συνολικά, από την αρχή της περιόδου 2019 και μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 25 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Ο οργανισμός που διαδέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέρει ότι από τα 25 κρούσματα, τα 17 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, δηλαδή εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση. Οι οκτώ είχαν ήπιες εκδηλώσεις του ιού, δηλαδή εμπύρετο νόσημα.

Αυτή τη στιγμή, 10 άνθρωποι νοσηλεύονται και εξ αυτών οι τέσσερις βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ένα άτομο δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι τα 77 έτη, με ηλικιακό εύρος από 52 έως 91 ετών.

Οι περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε Κατερίνη, Πέλλα, Τοπειρό, Άβδηρα, Νέστο, Λάρισα, Τύρναβο, Κιλελέρ, Σοφάδες, Σπάτα-Αρτέμιδα και Μαρκόπουλο-Μεσογαία.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει προσβάλει επίσης τουλάχιστον δύο ιπποειδή, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το 2018, καταγράφηκαν 50 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, στην Ελλάδα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Οι περισσότεροι που μολύνονται με τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Το 20% παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και λιγότεροι από το 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη του ιού του Δυτικού Νείλου είναι τα εξής:

  • Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου.
  • Η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών.