Βρετανία:19χρονος δημοσιογράφος διέρρευσε τα διπλωματικά έγγραφα για τον Τραμπ

Στις 6 Ιουλίου, μια σειρά διπλωματικών εγγράφων που συντάχθηκαν από τον Βρετανό απεσταλμένο στην Ουάσινγκτον, διέρρευσαν από την Daily Mail, αποκαλύπτοντας μερικές όχι και τόσο κολακευτικές περιγραφές του Αμερικανού προέδρου.D_-nJohWkAMsZFU

Το επακόλουθο διπλωματικό σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση του απεσταλμένου, Σερ Κιμ Νταρόκ.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Στίβεν Έντινγκτον, 19 ετών, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος για το κόμμα Brexit, αποκάλυψε ότι διέρρευσε τα διπλωματικά έγγραφα που οδήγησαν στην παραίτηση του Βρετανού πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Σερ Κιμ Νταρόκ, την Κυριακή.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Έντγκιντον και η Ίζαμπελ Όουκσοτ, μία δημοσιογράφος με την οποία ήρθε σε επαφή για να μιλήσουν για τα συγκεκριμένα έγγραφα, αποφάσισαν να αποκαλύψουν το όνομα του Έντινγκτον εξαιτίας της πιθανής διαμάχης λόγω των δεσμών του εφήβου με τους υποστηρικτές του Brexit.

«Εκτιμώ ότι το βιογραφικό μου – και οι απόψεις μου υπέρ του Brexit – αναπόφευκτα θα τροφοδοτήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά θέλω να είμαι απολύτως σαφής: η διαρροή των εγγράφων του Σερ Κιμ δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα του Brexit», γράφει.

Μετά τη διαρροή, η Scotland Yard ξεκίνησε μια έρευνα και ανακοίνωσε ότι οι συντάκτες της Daily Mail θα μπορούσαν να διωχθούν για την δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών.

Ο Έντινγκτον ομολόγησε ότι μπορεί να συλληφθεί για το ρόλο του, παρόλο που δεν είναι η πηγή της διαρροής. Ο Έντινγκτον έχει κρατήσει το όνομα της πραγματικής πηγής μυστικό και έχει δεσμευθεί να προστατεύσει την ταυτότητά του.

​Ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι η διαρροή ήταν καθαρά δημοσιογραφική και δεν ήταν μια «συνωμοσία υποστηρικτών του Brexit για την ανατροπή του Σερ Κιμ Νταρόκ».

«Επίσης, δεν υπήρξε κάποιο διαβολικό σχέδιο κατά της ανεξαρτησίας του κράτους με στόχο την τοποθέτηση ενός πολιτικού εκπροσώπου στην Ουάσινγκτον», έγραψε. «Ήταν απλώς μια έντιμη δημοσιογραφική προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση του Guardian επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι ασυνήθιστη, καθώς, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να δημοσιεύονται ιστορίες χωρίς να δημοσιεύεται το όνομα του συγγραφέα, είναι ασυνήθιστο για τους συγγραφείς να αποκαλύπτονται αργότερα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Έντινγκτον ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στα 16, ως YouTuber που εστιάζει στην πολιτική. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει λάβει συνεντεύξεις από διάφορους εξέχοντες πολιτικούς και, με την πάροδο του χρόνου, έχει υιοθετήσει μια στάση υπέρ του Brexit.

Αργότερα, στον έφηβο προσφέρθηκε μια θέση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο που ίδρυσαν ο Βρετανός επιχειρηματίας και ο πολιτικός υποστηρικτής του Brexit Άρον Μπάνκς και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής του κόμματος Brexit. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, ο Έντγκιντον είδε την καριέρα του να εξυψώνεται.

Τώρα εργάζεται στο τμήμα ψηφιακής στρατηγικής για τον οργανισμό Leave Means Leave, που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Ρίτσαρντ Τάις. Καθώς ο τελευταίος ήταν μέρος των συνιδρυτών του κόμματος Brexit, ο Έντγκιντον εντάχθηκε ως επικεφαλής της ψηφιακής του εκστρατείας, σύμφωνα με την έκθεση του Guardian.

Πληροφορίες που διέρρευσαν από τον Έντγκιντον νωρίτερα αυτό το μήνα αποκαλύπτουν ότι ο Νταρόκ, με εμπιστευτικές επιστολές προς το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκάλεσε τον Τραμπ «αδέξιο», «εντελώς ακατάλληλο», και ανέφερε ότι, προκειμένου να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, πρέπει να κάνουν τις προτάσεις τους «πιο αιχμηρές», καθώς ο Τραμπ δεν καταλαβαίνει από λεπτότητα ή ασάφεια.

Μετά τη διαρροή, ο αρχηγός του κόμματος Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Νάιτζελ Φάρατζ – ένας γνωστός σύμμαχος του Τραμπ – ζήτησε αμέσως την παραίτηση του πρεσβευτή, προκαλώντας εικασίες ότι η διαρροή ήταν μια πλοκή για να αντικατασταθεί ο Νταρόκ με έναν διπλωμάτη υπέρ του Brexit.