Νέες κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή των Wikileaks από τον πρόεδρο Ισημερινού

Ο  πρόεδρος του Ισημερινού  Λενίν Μορένο εξαπέλυσε νέες κατηγορίες εναντίον2978241 του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ για κατασκοπεία ενώ ήταν στην πρεσβεία της χώρας του  στο Λονδίνο .Ο Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσής του για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων που αποκαλύπτουν καταχρήσεις εξουσίας και εγκλήματα πολέμου από πλευράς ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Αν εκδοθεί, θα αντιμετωπίσει μέχρι και 175 χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες κατασκοπείας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Γκουαγιακίλ, ο Μορένο ισχυρίστηκε ότι έχει «όλα τα απαραίτητα στοιχεία» για να αποδείξει ότι το δωμάτιο στο οποίο είχε βρει καταφύγιο ο Ασάνζ μετατράπηκε σε κέντρο κατασκοπείας σχεδιασμένο να παρακολουθεί και να ανιχνεύει πληροφορίες για ζητήματα πολιτικής, οικονομίας και άμυνας των φιλικών προς τον Ισημερινό κρατών.

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Ασάνζ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή και εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση όρων εγγύησης το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης, και την πιθανή επακόλουθη έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ασάνζ, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο μετά τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, καταζητείται από τις ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας 18 κατηγορίες.

Στις 13 Ιουνίου, ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σατζίντ Χαβίντ δήλωσε ότι υπέγραψε το αίτημα των ΗΠΑ σχετικά με την έκδοση του Ασάνζ. Από τώρα και στο εξής, εναπόκειται στο δικαστήριο να αποφασίσει εάν θα εκδοθεί. Η σχετική ακρόαση είναι προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο του 2020.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η δίωξη σε βάρος του Ασάνζ παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.