Εκκληση Βερολίνου προς την Αγκυρα να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο

O αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ επανέλαβε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και κάλεσε εκ νέου την Αγκυρα να αποφύγει την κλιμάκωση και να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις.imagew.aspx

 

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την ελπίδα πως πρόοδος στο Κυπριακό θα βοηθήσει και στο ζήτημα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κύπρου.Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ «έχουμε επανειλημμένα τονίσει πως παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα, τις τουρκικές ανακοινώσεις για γεωτρήσεις νοτιοανατολικά της κυπριακής χερσονήσου της Καρπασίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη στα συμπεράσματα της 20ης Ιουνίου καταδικάσει τη διαρκή παράνομη πρακτική της Τουρκίας. Και η ‘Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, υπέδειξε ήδη από τις αρχές Ιουλίου τις πιθανές συνέπειες της τουρκικής πρακτικής. Με την έννοια αυτή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Συμβούλιο τη Δευτέρα αποφάσισε σειρά μέτρων».

Και συνέχισε σημειώνοντας «απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από παράνομες γεωτρήσεις. Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Για τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ «με τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο συνδέεται για εμάς βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στο διαφιλονικούμενο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Αυτή είναι η θέση μας και θα συνεχίσουμε να την καθιστούμε σαφή και έναντι της Τουρκίας».

Ο ίδιος, σε ερώτηση για το εάν η ΕΕ προτίθεται να λάβει αυστηρότερα μέτρα στην περίπτωση πού η Τουρκία –όπως έχει ήδη δηλώσει- συνεχίσει τις γεωτρήσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, απαντώντας πως «μόλις τώρα αποφασίσαμε μέτρα. Τώρα εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά. Πάνω στη βάση αυτή θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή την στάση μας έναντι της Τουρκίας».

Νωρίτερα, το φως της δημοσιότητας είδαν οι πρώτες εικόνες από το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ, ανοιχτά των ακτών της Καρπασίας, στην Κύπρο.