ΥΠΕΞ στο Sputnik:«Δεν θεωρώ ότι έχουμε αδιέξοδο στο Κυπριακό…»

 

Την ώρα που η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ,4020711 ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης σχολίασε στο Sputnik, την κατάσταση που δημιουργείται, αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

«Δεν θεωρώ ότι είμαστε σε αδιέξοδο στο Κυπριακό. Από εκεί και πέρα οι ενέργειες της Τουρκίας δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση πραγμάτων που δεν επιτρέπουν τη συνέχιση του διαλόγου από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά».

Ερωτηθείς για την εκτίμησή του αναφορικά με τον χρόνο επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τόνισε ότι «από δικής μας πλευράς γίνεται ότι είναι δυνατόν ώστε αυτό να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό».

Όπως αναφέρει, μόνη λύση είναι ο διάλογος των δύο πλευρών.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον διάλογο. Μόνο μέσα από τον διάλογο με την Τουρκία μπορούμε να ανταποκριθούμε και να αποφασίσουμε να δώσουμε λύσεις στην περιοχή. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία στην περιοχή και μέσα από αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των χωρών της περιοχής».

Νωρίτερα, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist επισήμανε ότι «οφέλη από την παρούσα συμπεριφορά της Τουρκίας δεν υπάρχουν. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Εκπέμπουμε μήνυμα συνεργασίας προς την Τουρκία».

Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, το όραμα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου περιλαμβάνει «έναν οργανισμό για την περιφερειακή ασφάλεια στον οποίο θα μπορούσε να συμμετέχει και η Τουρκία μετά την επίλυση του Κυπριακού» .

Παράλληλα, επισημαίνει στο Sputnik την κυπριακή ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών. Μπορώ να σας πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνική κυβέρνηση έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Όπως εκφράζεται ξεκάθαρα και στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη συνέχιση του διαλόγου», επισήμανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφορικά με το East Med Act και τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί για πιθανή ψήφιση του νόμου από τα κοινοβούλια των κρατών στα οποία αναφέρεται (Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ), τόνισε ότι:

«Κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο καθότι αποτελεί μια πρωτοβουλία από το Κογκρέσο και μια πρωτοβουλία των Αμερικανών Γερουσιαστών. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι υπάρχουν σημαντικές αναφορές ειδικότερα όσον αφορά τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ενώ υπάρχουν και κάποιες αναφορές που όπως δημόσια έχουμε αναφέρει, δεν μας ικανοποιούν».

Το αμερικανικό νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παρεμπόδιση των ρωσικών πλοίων από τον ελλιμενισμό και τον ανεφοδιασμό σε λιμάνια της Κύπρου.

Παρ’ όλα αυτά, η Κύπρος αρνείται να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης, ανέφερε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση σε ρωσικά και σε άλλα πλοία, σε λιμάνια και υποδομές, παρά τις τροποποιήσεις των ΗΠΑ στο σχέδιο νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο Ν. Χριστοδουλίδης σημειώνει:

«Η Kυπριακή Δημοκρατία, όπως παραδοσιακά έχει αποδείξει και στην κρίση με τον Λίβανο αλλά και στην περίπτωση της Συρίας, μέσα από τις ενέργειές της στην περιοχή και μέσα από την παροχή διευκολύνσεων για ανθρωπιστική βοήθεια, επιχειρεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της ως κράτος της περιοχής».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν η Κύπρος είναι ο πυλώνας της σταθερότητας και ουδετερότητας στην περιοχή ανάμεσα στο δυτικό και ανατολικό κόσμο, ο Κύπριος ΥΠΕΞ απαντά ότι: «Δεν τίθεται θέμα Ανατολής και Δύσης για την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθότι συμμετέχουμε ενεργά σε αυτήν και έχουμε λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται».