Η Ε.Ε.παγώνει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία λόγω των προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ

Παγώνουν  και οι διαπραγματεύσεις για τις αεροπορικές μεταφορές 

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «παγώσει» τις συνομιλίες με την Άγκυρα και τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία που αφορά τις αεροπορικές μεταφορές.Φατιχ-Ερντογαν

Παράλληλα, θα αναστείλει τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία για τον επόμενο χρόνο, λόγω των παράνομων γεωτρήσεων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Κύπρο, όπως αναφέρει προσχέδιο δήλωσης της ΕΕ που φέρνει στο φως το Reuters.

Η κοινή απόφαση αυτή της ΕΕ, η οποία ενδέχεται και να αλλάξει, θα συζητηθεί μεταξύ των απεσταλμένων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με στόχο την υιοθέτησή μιας κοινής στάσης κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.Γιαβουζ

«Ενόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας για τις Αερομεταφορές και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν συναντήσεις για διάλογο σε υψηλό (διπλωματικό) επίπεδο», αναφέρει το προσχέδιο.

«Το Συμβούλιο επικροτεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020 και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως όσον αφορά τα κρατικά δάνεια», αναφέρει ακόμη η δήλωση.

Μάλιστα, η δήλωση σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα φέρεται να προειδοποιεί για νέες κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας εάν συνεχίσει με τις γεωτρήσεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται, πως η Τουρκία έχει αποστείλει ανοιχτά της Κύπρου δύο γεωτρύπανα, το Γιαβούζ και το Φατίχ, με τα οποία υποστηρίζει πως έχει προχωρήσει σε γεωτρητικές δραστηριότητες.