Με σχέδιο δράσης και αγορά υπηρεσιών λειτουργούν σήμερα τα ΤΑΕΠ, λέει ο Εκπρ. Τύπου ΟΚΥπΥ


Με την εφαρμογή σχεδίου δράσης που καταρτίστηκε imagew-1.aspxειδικά για την περίπτωση και την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν σήμερα τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των νοσοκομείων, με λιγότερο αριθμό προσωπικού απ΄ ότι συνήθως και με την προϋπόθεση ότι θα επιλαμβάνονται μόνο επειγόντων περιστατικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου.

«Έχει συνταχθεί ένα σχέδιο δράσης υπό την αιγίδα της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, το οποίο επεξηγήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη με όλους τους Διευθυντές των ΤΑΕΠ και τους Γενικούς Διευθυντές των Διευθύνσεων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν ότι σήμερα θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά και τα υπόλοιπα άλλα που είναι ήπια περιστατικά θα εξυπηρετούνται σε άλλο χώρο του νοσοκομείου εκτός των ΤΑΕΠ. Εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη έχουν αγοραστεί υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και θα αποστέλλονται στα κέντρα για τα οποία έχουν αγοραστεί υπηρεσίες», είπε ο κ. Χαριλάου.

Το προσωπικό που επανδρώνει σήμερα τα ΤΑΕΠ είναι λιγότερο απ΄ ότι τις υπόλοιπες μέρες. «Το προσωπικό για σήμερα είναι επαρκές για να καλύψει τα επείγοντα περιστατικά. «Δεν είναι ο ίδιος ο αριθμός γιατί τις προηγούμενες μέρες εξυπηρετούνταν όλα τα περιστατικά και τα επείγοντα και τα μη επείγοντα που κανονικά έπρεπε να εξυπηρετούνταν από τους προσωπικούς τους γιατρούς. Σήμερα θα εξυπηρετούνται τα επείγοντα, εκείνα που πραγματικά πρέπει να πάνε στα ΤΑΕΠ», σημείωσε.

Ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο ΟΚΥπΥ για διόρθωση της κατάστασης, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας στην συντεχνία των Κυβερνητικών ιατρών, υπάρχουν δύο σκέλη, το ένα σκέλος είναι για άμεσες ενέργειες και το δεύτερο είναι για μακροπρόθεσμες. Ήδη έχει εξαγγελθεί ότι διορίστηκε ad hoc επιτροπή υπό την εποπτεία του Επιστημονικού Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και με την συμμετοχή των Διευθυντών των ΤΑΕΠ για να φέρουν εισηγήσεις εντός δύο μηνών για το πώς αναδιοργανώνονται αυτά τα Τμήματα για να υπάρξουν οριστικές λύσεις και επιπρόσθετα προκηρύσσονται συνεχώς θέσεις».

Για τη στελέχωση των ΤΑΕΠ είπε ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις για τα Τμήματα αυτά, ενώ θα μεταβεί και κλιμάκιο στην Ελλάδα για την αναζήτηση ενδιαφερόμενων γιατρών στους οποίους θα επεξηγηθεί το σύστημα που λειτουργούν τα Τμήματα αυτά και να τους επιλυθούν τυχόν απορίες.

Οι υπόλοιπες άλλες διευθετήσεις, συνέχισε, είναι ότι έχει γίνει και μια επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί τα κίνητρα που θα δοθούν στους ειδικούς γιατρούς με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.

Σε ερώτηση ποια είναι η κατάσταση στα ΤΑΕΠ μέχρι στιγμής, είπε ότι «είναι ομαλή και δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Ο κ. Χαριλάου κάλεσε, τέλος, τον κόσμο να πηγαίνει στα ΤΑΕΠ μόνο για επείγοντα περιστατικά.