Σε 24ωρη απεργία στα ΤΑΕΠ προχωρεί αύριο η ΠΑΣΥΚΙ


Κανονικά στην 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), προχωρεί αύριο imagewη Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Σε ανακοίνωση της, η ΠΑΣΥΚΙ ενημερώνει τους πολίτες ότι τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Α.Ε.Π.) θα βρίσκονται σε 24ωρη απεργία την 9η Ιουλίου 2019 από τις 07:00 π.μ. έως τις 07:00 π.μ. της 10ης Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση για πραγματοποίηση της απεργίας πάρθηκε γιατί η υποστελέχωση των Τ.Α.Ε.Π. θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και του προσωπικού ενώ οι ιατροί των Τ.Α.Ε.Π. εργάζονται χωρίς ανάπαυση εδώ και μήνες κάτι που πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα άσκησης ιατρικής.

«Η νομοθεσία για το Γε.Σ.Υ. εφαρμόζεται κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να μη έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν οι προσωπικοί ιατροί τους ασθενείς τους έστω και σε πρόγραμμα εφημερίας, κι αυτό έχει ως επακόλουθο την συσσώρευση ασθενών της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας στα ήδη υποστελεχομένα Τ.Α.Ε.Π.», σημειώνεται.

Άλλοι λόγοι για την πραγματοποίηση της απεργίας, όπως αναφέρεται, είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ο.Κ.Υπ.Υ. που “είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό” ενώ “ο ίδιος ο Υπουργός έχει παραδεχθεί ότι τα Τ.Α.Ε.Π. στελεχώνονται με προσωπικό ασφαλείας”.

«Το Υπουργείο Υγείας έλαβε από σειρά ετών προειδοποιήσεις για την αναμενόμενη φυγή ιατρών από τα Δημόσια Νοσηλευτήρια αλλά δυστυχώς κινητοποιήθηκε πολύ αργά και μόνο μετά την εξαγγελία δυναμικών μέτρων», προστίθεται.

Η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι τα Τ.Α.Ε.Π. αποτελούν το προμαχώνα της ιατρικής απέναντι στο θάνατο και την αναπηρία. «Όλα τα σοβαρά επείγοντα περιστατικά διακομίζονται στα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων.  Από την ίδρυση τους εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες ο χρόνο. Σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές και μειώνουν την νοσηρότητα. Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. δεν θα παραμείνει θεατής», σημειώνεται.

Η Συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών καλεί το κόσμο και τους ασθενείς, να στηρίξουν αυτή την απεργία η οποία, όπως σημειώνεται, «είναι κραυγή αγωνίας για τις καταστάσεις που μαζί βιώνουμε».