Εξω από τα γραφεία των Κ.Α οι εργαζόμενοι

 

Εν αναμονή των αποφάσεων του ΔΣ

 

 

Εν αναμονή των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών που συνεδριάζει, υπό τη σκιά της απόφασης της Κομισιόν με την οποία δίνει εντολή στην Κύπρο “να ανακτήσει ασυμβίβαστες ενισχύσεις από τον εθνικό αερομεταφορέα”, εργαζόμενοι στην εταιρεία συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από τα γραφεία της στη Λευκωσία.ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÅÑÃÁÆÏÌÅÍÙÍ ÓÔÉÓ ÊÕÐÑÉÁÊÅÓ ÁÅÑÏÃÑÁÌÌÅÓ ÐÑÏÅÄÑÉÊÏ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΥΝΥΚΑ Νίκος Ιεροδιακόνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως “οι διαχρονικές αμαρτίες όλων των κυβερνήσεων έφεραν την εταιρεία εδώ που βρίσκεται σήμερα”.

Είπε ακόμη πως ευθύνες έχουν επίσης “τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις και μια μερίδα συναδέλφων που ήταν πολύ υψηλά αμειβόμενοι και δεν δέχτηκαν να υποχωρήσουν”.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που ζητούν να γίνει είπε πως “απαιτούμε να συμπεριφερθούν προς τους συναδέλφους με τον τρόπο που συμπεριφέρονταν σε όσους έχαναν τις δουλειές τους, να τους προσφέρουν εναλλακτική λύση, είτε να επιλέξουν αποζημιώσεις, είτε  να τους εξασφαλιστεί μια δουλειά στο δημόσιο ή οπουδήποτε αλλού. Να μην αφήσουν τον κόσμο ξεκρέμαστο”, ανέφερε.

Ο κ. Ιεροδιακόνου επεσήμανε πως οι επιλογές του Διοικητικού Συμβουλίου είναι περιορισμένες “και με τις παροτρύνσεις που γίνονταν από τους δυο συγκεκριμένους Υπουργούς τόσο καιρό μπορεί οποιοσδήποτε να φανταστεί ποια απόφαση θα ληφθεί”.Cyprus Airways employees protest in Nicosia

Πρόσθεσε πως ήδη έχουν ζητήσει συναντήσεις και με τους Υπουργούς και με τη διοίκηση της εταιρείας.

Ανέφερε πως μόλις υπάρξει ενημέρωση θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους, ζητώντας τους να συμπεριφερθούν νηφάλια παρόλο που βρίσκονται σε αυτή την πολύ δύσκολη θέση.

Το οργανωτικό στέλεχος της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ υπεύθυνος για τις Κυπριακές Αερογραμμές Γιαννάκης Σουρουλλάς δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το μεσημέρι είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας που τους ανέφερε πως η εταιρεία πάει για κλείσιμο.

“Οι ενέργειές μας θα αποφασιστούν ανάλογα με το ποια θα είναι η απόφαση, παρόλο που δεν αναμένουμε και κάτι θετικό”, είπε ο κ. Σουρουλλάς.

“Είμαστε όλη σε αναμονή και ανάλογα θα ενεργήσουμε και εμείς”, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Πέτρος Σουππουρής ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως στην ανακοίνωση για την απόφαση της Κομισιόν ξεκαθαρίζεται πως ο λόγος που οδήγησε σε αυτήν “είναι ότι η κυβέρνηση δεν είχε τη διάθεση ούτε το πλάνο πώς θα κάνει την εταιρεία βιώσιμη”.

Ο κ. Σουππουρής ανέφερε πως είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι χάνει τόσο κόσμος τη δουλειά του. “Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια για φτιάξιμο της εταιρείας και βλέπουμε πόσο ψυχρή, όπως τη σημερινή ημέρα, είναι η καρδιά των δυο Υπουργών για τους εργαζόμενους σε όλη την Κύπρο”, ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμη πως στην απόφαση αναφέρεται πως δίνονται δέκα χρόνια για επιστροφή των εκατομμυρίων των κρατικών ενισχύσεων πίσω στο κράτος.

Είπε πως “δυστυχώς, ωστόσο, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης κάτω από την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κλείνουν τις Κυπριακές Αερογραμμές διότι αυτό ήταν το πλάνο τους εδώ και 1,5 χρόνο. Οπόταν θα βρουν δικαιολογίες για να κλείσουν την εταιρεία”, σημείωσε.

Ανέφερε πως η θέση των πιλότων είναι πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας οι Κυπριακές Αερογραμμές να συνεχίσουν το πτητικό τους πρόγραμμα και μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν βλέπουν λόγο γιατί πρέπει να σταματήσουν να πετούν άμεσα τώρα τα αεροσκάφη της εταιρείας, σημείωσε.