ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ:Παραπλανητική εικόνα εκ μέρους των Τραπεζών για τις εκποιήσεις

 

Για προσπάθεια διαστρέβλωσης και παρουσίασης μιας παραπλανητικής εικόνας εκ μέρους των Τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας και του ΚΕΒΕ σε σχέση με την επικείμενη τροποποίηση του Νόμου για τις εκποιήσεις, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.).Unknown-1

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκποίηση περιουσίας «είναι το τελευταίο όπλο που ο ίδιος ο Νόμος έδωσε στις τράπεζες για να χρησιμοποιήσουν και όχι το πρώτο όπως αυθαίρετα κάνουν, χωρίς να ελέγχονται από κανένα». «Ούτε ξεδόντιασμα του Νόμου επιχειρείται, ούτε αφαίρεση εργαλείων, ούτε προστασία και επιβράβευση των στρατηγικών κακοπληρωτών» προστίθεται.

Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ. διερωτάται αν είναι «αφαίρεση όπλων» το να υπάρχει δικαστικός έλεγχος των τραπεζών, σχετικά με τη συμμόρφωση τους  με τις Οδηγίες της Εποπτικής τους Αρχής,  για να προβαίνουν σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, πριν προχωρήσουν σε εκποίηση.

«Εκείνο που επιδιώκεται με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι  η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων όλων των πλευρών, αφού το υφιστάμενο νομικό καθεστώς περιείχε πρόνοιες που έρχονται σε  πλήρη αντίθεση με πάγιες νομολογιακές αρχές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άφηνε  εντελώς απροστάτευτους τους δανειολήπτες» προστίθεται.

Λέει ακόμη ότι με το υφιστάμενο καθεστώς, παραγνωρίζονται πλήρως οι εκκρεμούσες δικαστικές διαδικασίες αφού μέχρι το ζήτημα να αποφασιστεί τελεσίδικα, κάποιος μπορεί να χάσει το σπίτι του, την περιουσία του ή να καταστραφεί η επιχείρηση του.

«Η αδικία ήταν υπερβολική τόσο από ουσιαστικής πλευράς, αλλά και από διαδικαστικής πλευράς. Αυτό  είναι πραγματικά έκδηλο από μια απλή ανάγνωση του υφιστάμενου Νόμου» συνεχίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ. λέει ότι με την τροποποίηση δεν επιδιώκεται μπλοκάρισμα και καθυστέρηση στη διαδικασία των εκποιήσεων, αλλά η καθιέρωση δικαστικού ελέγχου για το κατά πόσο η τράπεζα εφάρμοσε τις Οδηγίες της Εποπτικής της Αρχής στο θέμα της αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων πριν προχωρήσει στη λήψη αυτού του ύστατου μέτρου, ενώ διερωτάται αν η επιδίωξη είναι να γίνονται  μόνο εκποιήσεις χωρίς αναδιαρθρώσεις.