Η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει στον Υπ.Υγείας πως η αυτονόμηση των νοσοκομείων αποτελεί προϋπόθεση για το ΓεΣΥ

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της υπενθυμίζει στον Υπουργό Υγείας πως στο προοίμιο της νομοθεσίας η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Στη σχετική ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ τονίζει:imagew-1.aspx

«Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας αναφορικά με τη διαδικασία της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και σε σχέση με τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της λανθασμένης προσπάθειας εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν μας ξενίζουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του Υπουργού βρίσκονται σε αντίθεση τόσο με τη σχετική νομοθεσία για το ΓεΣΥ όσο και με την πραγματικότητα.
Στο προοίμιο της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2017 (Περί Ίδρυσης Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Νόμος του 2017) αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα το εξής:
«ΕΠΕΙΔΗ η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας».
Θυμίζουμε στον Υπουργό πως το προοίμιο μιας νομοθεσίας είναι οι λόγοι για τους οποίους εγκρίνεται η συγκεκριμένη νομοθεσία. Αποτελεί ουσιαστικό μέρος της και δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Εάν ο Υπουργός Υγείας συνεχίζει να αγνοεί αυτές τις βασικές νομοθετικές διατάξεις τότε οι επιφυλάξεις μας για τις δήθεν προσπάθειές του για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ θα μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.
Ως ΕΔΕΚ το επαναλάβαμε πολλές φορές πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ για να μπορεί να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλο τρόπο. Για να καταστεί αυτό δυνατό θα πρέπει να υλοποιηθούν οι πιο κάτω αρχές:

  1. Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων,
  2. Συμμετοχή όλων των γιατρών και κυρίως των ειδικών στην εφαρμογή του ΓεΣΥ,
  3. Κατοχύρωση του δικαιώματος του ασθενή για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου.»