To Τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την ανακοίνωση των MED7 για την Αν. Μεσόγειο

“Θλιβερό παράδειγμα” για το πώς το ‘ε/κ-ελληνικό δίδυμό εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην ΕΕ και πως ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ το χρησιμοποίησαν αυτό, χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την ανακοίνωση της Med7.  Υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μια κανονική χώρα.Unknown-3

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει «καταδικάζουμε τις μεροληπτικές, εκτός πραγματικότητας και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο διατυπώσεις που αφορούν το Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότο που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ‘Ε/κ διοίκησης νότιας Κύπρου».

Κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι “διατυπώσεις αυτές αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του Ε/Κ-ελληνικού διδύμου, που δεν συνάδουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, ισχύ και επιρροή».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα θλιβερό παράδειγμα για το πώς το Ε/κ-ελληνικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην ΕΕ και πως ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ το χρησιμοποίησαν αυτό», προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεικνύει καθαρά για άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της δεν θα μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού».

«Σε σχέση με το Κυπριακό, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την ανακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο Ε/Κ αλλά και Τ/Κ και θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στην περίπτωση που εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τ/Κ και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για την ασφάλειά τους. Πρέπει να δουν πλέον ότι ο λόγος μη επίλυσης του Κυπριακού για 56 χρόνια είναι η απροθυμία της ε/κ πλευράς να μοιραστεί την εξουσία. Επίσης πρέπει να αποδεκτούν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα και στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η στήριξη των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών της ε/κ πλευράς για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σημαίνει από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Επειδή όπως έχουμε ήδη τονίσει νωρίτερα, τόσο η ΕΕ όσο και οποιοδήποτε μέλος της ΕΕ δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν αυτά τα όρια αποφασίζοντας, σαν να είναι δικαστήριο, για τους ισχυρισμούς μιας χώρας για τα θαλάσσια όρια της. Επιπλέον, η ´ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ η οποία σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τ/Κ οι οποίοι αποτελούν συνιδρυτικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα, δεν είναι μια κανονική χώρα».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζει “για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ επί των υδρογονανθράκων στο νησί, και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».