Η Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζει το νομοσχέδιο Μενέντες-Ρούμπιο

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γ.Λιλλήκας τοποθετήθηκε Unknown-1σήμερα υπέρ του νομοσχεδίου των δύο γερουσιαστών του Αμερικανικού Κογκρέσσου Μενέντες -Ρούμπιο λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αν εγκριθεί τελικά μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις και καλύτερο πολιτικό περιβάλλον για να βελτιώσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ»

Συγκεκριμένα  στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Είναι πραγματικά με έκπληξη που παρακολουθώ την αντιπαράθεση αυτών των ημερών γύρω από το νομοσχέδιο των δυο Αμερικανών γερουσιαστών που αφορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία και επεκτείνεται στις σχέσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας. Και από τις δυο πλευρές ακούγονται ανυπόστατοι ισχυρισμοί και θέσεις που δεν είναι τίποτα άλλο από υπερβολή.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο και όχι για πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Δεν είναι πρωτοβουλία που προήλθε από τα αρμόδια Υπουργεία που θα μας επέτρεπε να οδηγηθούμε στη σκέψη ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν στρατηγική απέναντι στην Κύπρο ή απέναντι στην περιοχή. Κατά συνέπεια, αυτά που ακούγονται για μετατροπή της Κύπρου σε στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ είναι εντελώς αβάσιμα και ανυπόστατα.
Από την άλλη ούτε οι κίνδυνοι που κάποιοι επικαλούνται υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο για τον πολύ απλό λόγο δεν είναι ένα νομοσχέδιο ή κάποια σύμβαση η οποία δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκφράζει από την αμερικάνικη οπτική γωνία και με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα την πολιτική που εισηγούνται να ακολουθηθεί στην περιοχή μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία δεσμευτική υποχρέωση να υλοποιήσει ή να ακολουθήσει οτιδήποτε εισηγούνται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αν εγκριθεί τελικά από τη Γερουσία και ενδεχόμενα από το Κογκρέσο μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις και καλύτερο πολιτικό περιβάλλον για να βελτιώσουμε περαιτέρω και να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Αυτό δεν είναι κακό. Αυτό είναι καλό. Γιατί μέχρι σήμερα, η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στο Κυπριακό, είναι μια πολιτική διαθλαστική. Περνά μέσα από το πρίσμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Αυτή τη φορά δημιουργούνται προϋποθέσεις που ενδεχόμενα οι κυπροαμερικανικές σχέσεις να μπορούν να ιδωθούν κάτω από μια άλλη οπτική γωνία απευθείας και χωρίς να περνούν μέσα από το φακό της Τουρκίας.»