Ο Μαχμούντ Αμπάς επαινεί τη θέση της Μόσχας και του Πεκίνου για το Παλαιστινιακό

 

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς επαίνεσε τη θέση της Μόσχας και του Πεκίνου για το Παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία αντικατοπτρίζεται σε κοινή δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, που υπογράφηκε μετά τις πρόσφατες διμερείς συνομιλίες τους στη Μόσχα.758933

Ο Πούτιν και ο Σι πραγματοποίησαν συνομιλίες στο διάστημα μεταξύ 5-7 Ιουνίου στη Μόσχα. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν την κοινή δήλωση με την οποία ζητούσαν την έγκαιρη επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το παλαιστινιακό-ισραηλινό ζήτημα και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και πλήρως κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι η θέση αυτή θα απέτρεπε τις επιθέσεις εναντίον του διεθνούς κράτους δικαίου και της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας, καθώς και τα ιστορικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι τεταμένες εδώ και δεκαετίες. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν διπλωματική αναγνώριση για το ανεξάρτητο κράτος τους στα εδάφη της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία είναι εν μέρει κατοικημένη από το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία προτάθηκε από τη Σαουδική Αραβία και εγκρίθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2002 και επανεμφανίστηκε το 2007 και το 2017. Η πρωτοβουλία απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από αμφισβητούμενες περιοχές και την αποκατάσταση των συνόρων που υπήρχαν πριν από το Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967, ως αντάλλαγμα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία, το Ισραήλ αναγνωρίζει ένα κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος με την πρωτεύουσα του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και θα αναλάβει να καταβάλλει προσπάθειες για μια λύση στο πρόβλημα των Παλαιστινίων προσφύγων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητη πολιτική και διπλωματική οντότητα και οικοδομεί οικισμούς στις κατεχόμενες περιοχές, παρά τις αντιρρήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση συνεχίζεται επί δεκαετίες και έχει τις ρίζες της στην άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας έναν δεκαετή και πλέον, αποκλεισμό από αέρος, διά θαλάσσης και στην ξηρά, δικαιολογώντας την απόφαση του ισχυριζόμενο ότι χρειάζεται να προστατεύσει τους πολίτες του από τις τρομοκρατικές δραστηριότητες.