Πρωθυπουργός Μαλαισίας:Η Ρωσία δεν ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines

Οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι έχουν πολλά να απαντήσουν

Ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Mahathir Mohamad,2675651 ανακοίνωσε σε νέο βίντεο-ντοκιμαντέρ για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines ότι «η υπόθεση πως οι Ρώσοι ήταν υπεύθυνοι ήταν κατασκευασμένη από την αρχή». Πρόσθεσε πως οι Μαλαισιανοί αξιωματούχοι έχουν σταματήσει πλέον την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων.

Μιλώντας από το γραφείο του στις 26 Μαΐου, ο Μαχάτιρ δήλωσε: «Εκείνοι δεν μας επέτρεψαν να συμμετάσχουμε στην έρευνα από την αρχή. Αυτό είναι άδικο και ασυνήθιστο. Έτσι μπορούμε να δούμε ότι δεν εξετάζουν πραγματικά τα αίτια της συντριβής και ποιος ήταν υπεύθυνος. Αλλά έχουν ήδη αποφασίσει ότι πρέπει να είναι η Ρωσία. Επομένως, δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό το είδος συμπεριφοράς. Μας ενδιαφέρει το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη για όλους, ανεξάρτητα από το ποιος εμπλέκεται. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος πραγματικά πυροδότησε τον πύραυλο και μόνον τότε μπορούμε να αποδεχθούμε την έκθεση ως την πλήρη αλήθεια”.

Με το  «εκείνοι»  ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Αυστραλίας, καθώς και τις ΗΠΑ, ότι δημιούργησαν την ψευδή αφήγηση ότι δήθεν οι ρωσικές δυνάμεις με εντολή της Μόσχας πυροδότησαν τον πύραυλο που προκάλεσε το πολύνεκρο δυστύχημα.

Η δήλωση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας δόθηκε ως απάντηση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Ιουλίου 2014 εναντίον της Ρωσίας. Τα μέτρα αυτά ήταν τα πρώτα που ξεκίνησαν τον οικονομικό και εμπορικό πόλεμο εναντίον των ρωσικών τραπεζών και του ρωσικού τομέα ναυπήγησης  πλοίων.

Στις 26 Μαρτίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας και της Ολλανδίας έκαναν με κοινή δήλωσή τους στο Σύδνεϋ, υποστήριξαν   ότι νωρίτερα τον ίδιο μήνα που είχαν συζητήσει με Ρώσους εκπροσώπους «για την κρατική ευθύνη των τριών χωρών».

Ο ολλανδός υπουργός Stefan Blok δεν είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις, για το ρόλο των τριών χωρών στην πτώση της πτήσης MH17.
Οι δύο αξιωματούχοι δεν εξήγησαν γιατί η Μαλαισία είχε αποκλεισθεί από τις “συνομιλίες για την κρατική ευθύνη “, αν και οι απώλειες μετά την συντριβή την έφερε δεύτερη μετά τους 193 Ολλανδούς επιβάτες και τους 28 Αυστραλούς.

Στις 30 Μαΐου, ο Mahathir δημοσιοποίησε με την αντίδρασή του στις δηλώσεις των Ολλανδών και Αυστραλών.

«Απαιτούνται ισχυρές αποδείξεις για να φανεί ότι ο πύραυλος εξαπολύθηκε από τους Ρώσους”, σχολίασε ο Mahathir.

“Θα μπορούσε να είναι από τους αντάρτες στην Ουκρανία, θα μπορούσε να είναι η ουκρανική κυβέρνηση επειδή διαθέτουν και αυτοί τον ίδιο πύραυλο … Δεν γνωρίζουμε γιατί είμαστε αποκλεισμένοι από την εξέταση αλλά από την αρχή, βλέπουμε πάρα πολλές πολιτικές διαστάσεις και η ιδέα δεν ήταν να μάθουμε πώς συνέβη, αλλά φαίνεται ήταν να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να κατηγορηθούν οι Ρώσοι. Δεν πρόκειται για ουδέτερη εξέταση».
Τα Μέσα ενημέρωσης του Murdoch στην Αυστραλία, που επισημαίνοντας την κάλυψη που δόθηκε από τις εφημερίδες  τη στην Μαλαισία, πρόσθεσαν αυτή τη συντακτική γραμμή: «Ο Δρ Mahathir είναι γνωστό ότι απολαμβάνει την θεωρία συνωμοσίας και δεν είναι η πρώτη φορά που οι απόψεις του μας κάνουν να σηκώσουμε τα φρύδια».