Βρετανία:Παραιτείται σήμερα από την ηγεσία των Συντηρητικών η Τερέζα Μέι


Την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θα υποβάλει επισήμως εντός της ημέρας η Τερέζα Μέι.

epa07596548 Britain's Prime Minister Theresa May reacts as she makes a statement at Downing Street in London in Britain, 24 May 2019. May announced she would resign from office on 07 June 2019. Amid the gridlock with MPs over her handling of Brexit, in her latest bid to get Brexit through Parliament, Theresa May on 21 May unveiled a new Withdrawal Agreement Bill, including a possible second referendum, a proposal not supported by ministers and unacceptable to Conservative eurosceptics. EPA/NEIL HALL

Αυτό θα γίνει με επιστολή προς τον βουλευτή Τσαρλς Γούωκερ και τη βουλευτή Σέριλ Γκίλαν που ασκούν προσωρινά χρέη προέδρων της Επιτροπής 1922, του οργάνου που έχει την ευθύνη για το καταστατικό του κόμματος.

Η κα Μέι θα παραμείνει ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός της από την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη.

Η Επιτροπή 1922 θα κηρύξει επισήμως την έναρξη της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα σήμερα. Τα ενδιαφερόμενα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος θα έχουν ένα παράθυρο επτά ωρών, από τις 10 πρωί έως τις 5 το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας, για να καταθέσουν την υποψηφιότητά τους.

Ήδη 11 στελέχη έχουν αρχίσει την εκστρατεία τους για τον προσεταιρισμό των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις. Οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν στις 13, 18, 19 και 20 του μήνα, με σκοπό να απομείνει μία τελική δυάδα υποψηφίων.

Επί αυτών των δύο θα ψηφίζουν τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος επί ένα μήνα. Ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινωθεί την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.