Τη μνήμη του πρώην Δημάρχου Κώστα Παρτασίδη τίμησε η Λεμεσός

 

Στο πολυσχιδές έργο του πρώην Δημάρχου της Λεμεσού Κώστα Παρτασίδη (1949 – 1950 και 1953 – 1962), αναφέρθηκαν οι ομιλητές εκδήλωσης μνήμης και τιμής που οργανώθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, από το Δήμο Λεμεσού και την Επιτροπή Εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.imagew-1.aspx

Σε ένα κατάμεστο Παττίχειο Θέατρο, μίλησαν, μεταξύ άλλων, για τον «Δήμαρχο των έργων», όπως χαρακτηρίζεται ο Κώστας Παρτασίδης από τους εκτιμητές του έργου του,  ο Υπουργός Παιδείας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και ο Δήμαρχος Λεμεσού, στην παρουσία και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου.

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, ανέφερε πως ο Δήμαρχος Κώστας Παρτασίδης άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη της Λεμεσού, τόσο με το αξιόλογο έργο του, όσο και τους προσωπικούς του αγώνες για το καλό του τόπου, υπενθυμίζοντας ότι φυλακίστηκε δυο φορές από τους Βρετανούς.

Η στάση των αποικιοκρατών, συνέχισε, δεν πτόησε το Δήμαρχο Λεμεσού, η αγωνιστική δράση του οποίου συνεχίστηκε μέχρι την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Βρετανούς και τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ανέπτυξε έντονη διεθνή δράση με στόχο τη συζήτηση του κυπριακού αντιαποικιακού αγώνα στην 6η Σύνοδο του ΟΗΕ στο Παρίσι, ενώ συμμετείχε σε αντιπροσωπεία που παρουσίασε το Κυπριακό πρόβλημα σε χώρες του εξωτερικού και στήριξε κρατούμενους των Βρετανών με αντιαποικιακή δράση, διανέμοντας τους τρόφιμα και επιδιώκοντας, μέσω διαβημάτων, να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε δε ότι στα 13 χρόνια της διακοπτόμενης, λόγω φυλακίσεων και διώξεων, δημαρχίας του Κώστα Παρτασίδη, η Λεμεσός μετατράπηκε σε μια εντελώς διαφορετική πόλη, με δραστική βελτίωση των υποδομών και αναβάθμιση των συνθηκών υγείας και υγιεινής των δημοτών.

«Ανεγέρθηκαν εργατικές κατοικίες οι οποίες διατέθηκαν σε οικογένειες που ανήκαν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, βοηθήθηκαν άποροι και άνεργοι, δημιουργήθηκαν και αναβαθμίστηκαν ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, πλατείες και χώροι πρασίνου, αναβαθμίστηκαν ο δημόσιος κήπος, η πλατεία Ηρώων, η δημοτική αγορά και ο παραλιακός δρόμος», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι η ζωή, η πορεία και η δράση του τιμώμενου, αλλά και σημαντικές σελίδες της ιστορίας της πατρίδας μας, καταγράφονται και απεικονίζονται στην έκδοση του λευκώματος που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, με τίτλο, «Κώστας Παρτασίδης 1919-1977 ο Δήμαρχος, ο Αγωνιστής, ο Οραματιστής».

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε πως η δράση και η προσφορά του Κώστα Παρτασίδη είναι η ιστορία ενός αγωνιστή που υπηρέτησε την ανάγκη των πολλών και έγραψε μαζί τους ιστορία, την Ιστορία της Λεμεσού, του ΑΚΕΛ και της Κύπρου.

Ο Κώστας Παρτασίδης, συνέχισε, υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής του τόπου για δεκαετίες, ως ηγετικό στέλεχος των Συντεχνιών, επικεφαλής της ομάδας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που κατατάχθηκαν εθελοντικά στο Σύνταγμα των Κυπρίων εθελοντών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ως δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος Λεμεσού.

Σημείωσε ακόμη πως στον απολογισμό του έργου του Κώστα Παρτασίδη δεν εντοπίζονται μόνο τα σπουδαία έργα της ανέγερσης των εργατικών πολυκατοικιών, της δημιουργίας του γραφείου κοινωνικής μέριμνας, των υποδομών φροντίδας για παιδιά, άπορους και ηλικιωμένους, αλλά “εξέχουσα θέση έχουν και τα έργα και οι πρωτοβουλίες για τα γράμματα και τον πολιτισμό, όχι για τους λίγους, αλλά για όλους”.

Φυσιογνωμίες όπως του Κώστα Παρτασίδη, συνέχισε, ήταν ψηλά στη συνείδηση του λαού, «γιατί οι αγωνιστές που η Αριστερά εμπιστεύτηκε και αυτοί την ανέβασαν ακόμα πιο ψηλά, δεν έπαψαν ποτέ να παλεύουν για τον Άνθρωπο, να δημιουργούν, να συνθέτουν πάντα μια καινούρια Ιστορία και όλο να πηγαίνουν μπροστά, όπως έγραψε ο ποιητής».

Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι το παράδειγμα του Κώστα Παρτασίδη έμεινε ως ανεξίτηλη σφραγίδα στην πόλη που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε με συνέπεια, με την ίδια συνέπεια και προσήλωση που υπηρέτησε τα ομορφότερα ιδανικά που γέννησε ποτέ ο ανθρώπινος νους, αγωνιζόμενος για το κοινό καλό.

«Η ζωή, το έργο και η προσφορά του σηκώνουν τα όρια του χρόνου και θυμίζουν πρώτα και κύρια στο δικό μας πολιτικό χώρο ότι πρέπει πάντα να επενδύουμε στην ανανέωση και σε ριζοσπαστικές προτάσεις. Να τολμούμε και να τραβούμε μπροστά», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, είπε πως, ως 10ος Δήμαρχος της Λεμεσού, υπήρξε μια προεξέχουσα προσωπικότητα μεταξύ των επιφανών δημάρχων που υπηρέτησαν της πόλη.

«Οραματιστής και ιδεολόγος, υπηρέτησε με υπέρμετρο ζήλο και αφοσίωση την πόλη, εμπλουτίζοντας την με αναπτυξιακά έργα υποδομής και εξωραϊσμού, που συνέβαλαν στην ευημερία των δημοτών και δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο Δήμαρχος των έργων», ανέφερε.

Η Λεμεσός, πρόσθεσε, οφείλει πολλά σε αυτόν τον πρωτοπόρο και χαρισματικό Δήμαρχο της, όπως επίσης και ο τόπος μας ευρύτερα, ενώ ανακοίνωσε πως το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού έχει ομόφωνα αποφασίσει να συμβάλει ουσιαστικά και ενεργά, στηρίζοντας όλες τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής Εκδηλώσεων, με στόχο να τιμηθεί με τον πρέποντα τρόπο «το άξιο τέκνο της Λεμεσού, ο Κώστας Παρτασίδης».

Μεταξύ άλλων, την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδηλώσεων «Κώστας Παρτασίδης 100 χρόνια», τέως Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.