Πρεμιέρα σήμερα για το ΓεΣΥ με την έναρξη της πρώτης φάσης εφαρμογής της μεταρρύθμισης

Η πρώτη φάση εφαρμογής της μεταρρύθμισης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν.images-1

Σήμερα στις 13.00 ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου θα προβεί σε δηλώσεις για την πρώτη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ, που στον παρόν στάδιο καλύπτει μόνο υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, δηλαδή υπηρεσίες από παιδιάτρους, προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια.

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου την Παρασκευή, ότι αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες και αυτά είναι αναμενόμενα. Ωστόσο ορισμένα εξ αυτών, έχουν ήδη προβλεφθεί από τον ΟΑΥ και λαμβάνονται μέτρα για άμεση επίλυσή τους όταν και εφόσον προκύπτουν. Πρόσθεσε ότι κάποια άλλα, έχουν μεν εντοπιστεί, ωστόσο θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αντιμετωπιστούν.

Ο Υπουργός έκανε λόγο για τεράστια και επαναστατική μεταρρύθμιση, που θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τομέα της υγείας και θα επηρεάσει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία. Είπε ότι η υλοποίηση του ριζοσπαστικού αυτού έργου εξαντλήθηκε σε πολλές συζητήσεις και πυροδότησε αρκετές εντάσεις εδώ και δεκαετίες, ωστόσο, η επιθυμία όλων των πολιτών να δουν να εφαρμόζεται και στην Κύπρο ένα Σύστημα Υγείας ανθρωποκεντρικό και αλληλέγγυο, υπερνίκησε των όποιων αντιπαραθέσεων και το ΓεΣΥ τίθεται σε εφαρμογή.

Επεσήμανε ότι βασική αλλαγή που φέρνει το ΓεΣΥ είναι αρχικά η καθολικότητα και η ισότητα όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, των κοινωνικο-οικονομικών τους δεδομένων ή της σοβαρότητας της κατάστασής τους.

Για πρώτη φορά στην Κύπρο εισάγεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, που σύμφωνα με τον Υπουργό, αναμένεται να εξορθολογήσει τις υπηρεσίες υγείας στην χώρα μας και να επιτρέψει στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και μόνο. Οι βασικές δραστηριότητες του ΠΙ περιλαμβάνουν την προαγωγή της υγείας την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών και θα υπάρξει εύκολη και άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ανέφερε ο Υπουργός.

Επίσης για πρώτη φορά εισάγεται το «φαρμακείο της γειτονιάς» και δίνεται η επιλογή στους πολίτες να προμηθεύονται τα φάρμακα, με μόνο 1 ευρώ τη συσκευασία. Εάν κάποιος επιλέξει το πιο ακριβό φάρμακο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, θα υπάρχει συμπληρωμή. Οι συμπληρωμές, είπε, δεν υπερβαίνουν το 20% στο μέγιστο της απόκλισης από τη χονδρική τιμή πώλησης.

Μια άλλη καινοτομία που εισάγεται, είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών και ο οποίος θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για τον κάθε ασθενή στο πλαίσιο της διασυνοριακής περίθαλψης.

Συνολικά 510.000 δικαιούχοι έχουν ήδη εγγραφεί στο ΓεΣΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΥ. Μέχρι σήμερα έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό 358 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 105 παιδίατροι, 53 ειδικοί ιατροί, 220 φαρμακεία, 29 κλινικά εργαστήρια.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής και σύναψης σύμβασης για 67 προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες, 17 παιδίατρους, 500 ειδικούς ιατρούς συμπεριλαμβανομένων ιατρών του δημοσίου, 33 κλινικά εργαστήρια και 207 φαρμακεία.  Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, οι πιο πάνω αριθμοί, αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η ροή των εγγραφών και της σύναψης σύμβασης είναι συνεχής.

Ο αρχικός κατάλογος φαρμάκων που θα καλύπτονται στο ΓεΣΥ περιλαμβάνει πέραν των 1000 σκευασμάτων. Αυτά θα αυξάνονται όταν και εφόσον οι κατασκευάστριες εταιρείες και  εισαγωγείς θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν την αγορά με τα φάρμακά τους.

Επί ποδός θα βρίσκεται το προσωπικό του ΟΑΥ και οι τεχνικοί του λογισμικού του συστήματος το Σαββατοκύριακο, για αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προβλημάτων προκύψουν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού ΄Αθως Τσινωντίδης, εκφράζοντας ετοιμότητα για την έναρξη της μεταρρύθμισης και αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.