Για μεγάλη προχειρότητα στο ΓεΣΥ κάνει λόγο ο Μ. Σιζόπουλος

 

Εύλογες ανησυχίες ότι υπάρχει μια μεγάλη προχειρότητα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας ότι η ΕΔΕΚ προσπάθησε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων αλλά στοχοποιήθηκε.imagew-4.aspx

Σε δηλώσεις του για το θέμα στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στη διαχρονική συμβολή της ΕΔΕΚ στην προσπάθεια για προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ, αρχής γενόμενης το 1968 όταν για πρώτη φορά ο Βάσος Λυσαρίδης κατέθεσε σχετική πρόταση στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στις μετέπειτα παρεμβάσεις του κόμματος με προτάσεις και εισηγήσεις.

Βασικός στόχος της ΕΔΕΚ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσφορά αναβαθμισμένης ποιοτικά περίθαλψης στους πολίτες, κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο και η παραχώρηση της δυνατότητας στους πολίτες για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου, με την συμμετοχή του συνόλου των γιατρών στην εφαρμογή του ΓεΣΥ».

«Δύο χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση του νόμου για το ΓεΣΥ, με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι φορείς οι οποίοι ανέλαβαν την υλοποίηση αυτής της μεταρρύθμισης, στερούνται συγκροτημένου τρόπου αποτελεσματικής και σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ, με αποτέλεσμα η νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε σε αρκετές πρόνοιες της να μην εφαρμόζεται», είπε. Να δημιουργούνται, συνέχισε, «προβλήματα και παρεμπόδιση των ασθενών στην πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς παρά την σχετική πρόνοια της νομοθεσίας».

Ο τρόπος εφαρμογής του ΓεΣΥ, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, «οδήγησε μεγάλο αριθμό ειδικών γιατρών να μην συμμετάσχουν και να τίθεται σε κίνδυνο η προσφορά ποιοτικής περίθαλψης στους πολίτες». Σύμφωνα με τον ίδιο «στοχοποιήθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς η επαγγελματική ομάδα των γιατρών, η οποία είναι η κύρια δύναμη εφαρμογής ενός ποιοτικού ΓεΣΥ».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε επίσης ότι «στα δύο τελευταία χρόνια δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία προσπάθεια αναβάθμισης των νοσηλευτηρίων όσον αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό, την στελέχωση, τη δημιουργία νέων κλινικών και την αναβαθμισμένη αποκέντρωση των ιατρικών υπηρεσιών, όπως επίσης δεν υλοποιήθηκε και η πρόνοια της νομοθεσίας η οποία προνοούσε ότι θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων σε θετικό τρόπο, τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά πριν από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ».

Σύμφωνα με τον ίδιο από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και τον Ιούνιο του 2019 ήταν αρκετό διάστημα για να μπορέσει ακριβώς να υλοποιηθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Η μόνη ουσιαστικά δράση του ΔΣ του ΟΚΥπΥ  από την ημέρα του διορισμού του, ανέφερε, «ήταν η κάλυψη 11 διευθυντικών θέσεων του οργανισμού».  Εξέφρασε «εύλογες επιφυλάξεις» για άλλες δράσεις που έχουν σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και την φαρμακευτική κάλυψη.

«Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η ΕΔΕΚ προσπάθησε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων και στην σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών», είπε.

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, «γι αυτές μας τις πρωτοβουλίες στοχοποιηθήκαμε από διάφορους κύκλους με προφανή σκοπιμότητα».

Παρόλα αυτά, σημείωσε, «ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας εποικοδομητικά να συμβάλουμε στη βελτίωση της προσφερόμενης ποιοτικής περίθαλψης προς τους πολίτες».

Ο χρόνος είναι αυτός ο οποίος θα επιδοκιμάσει ή θα αποδοκιμάσει ανάλογα με τα αποτελέσματα την στάση και την συμπεριφορά του καθενός μας, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν ο ίδιος δεν διαπιστώνει τίποτα θετικό από την εφαρμογή του ΓεΣΥ απάντησε ότι «το πιο σημαντικό είναι ακριβώς να διαπιστώσουμε τα προβλήματα, για να γίνει έγκαιρη διόρθωση έτσι ώστε να μην καταλήξει αύριο το ΓεΣΥ εκεί που κατέληξε ο Συνεργατισμός, εκεί που κατέληξαν οι Κυπριακές Αερογραμμές».

Γιατί, πρόσθεσε, αν και για τις δύο περιπτώσεις έστω μερικές από τις εισηγήσεις που είχε καταθέσει η ΕΔΕΚ υιοθετούνταν,. πιθανώς το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό. Όμως, ανέφερε, «αυτό που θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η υγεία των πολιτών δεν είναι ούτε Κυπριακές Αερογραμμές, ούτε Συνεργατισμός, γι αυτό  πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί».

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε επίσης ότι «λόγω ακριβώς της μακροχρόνιας εμπειρίας την οποία έχουμε για ζητήματα που έχουν με Γενικά Συστήματα Υγείας αλλά και με τον τομέα της υγείας, έχουμε εύλογες ανησυχίες ότι υπάρχει μια  μεγάλη προχειρότητα». Έδωσε τα παραδείγματα του μηχανογραφικού συστήματος, των κανονισμών για το πλαίσιο ένταξης ειδικών και προσωπικών γιατρών, τα κλινικά εργαστήρια και τα φάρμακα.

Χρόνος υπήρχε, είπε, «γιατί μπορεί το επικαιροποιημένο σχέδιο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ να έγινε τον Ιούνιο του 2017, όμως στην ουσία ο ΟΑΥ ξεκίνησε από το 2005, άρα λοιπόν για όλα αυτά θα έπρεπε οι σχεδιασμοί να ήταν έτοιμοι».

Άρα λοιπόν, πρόσθεσε, «κάποιοι έχουν ευθύνη. Και υπάρχουν και πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες και κάποιες πρέπει να τις αναλάβουν αυτές τις ευθύνες».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «κάποιοι που μας στοχοποιούν θα πρέπει να απαντήσουν».  «Είχαν για 10 ολόκληρα χρόνια Υπουργό Υγείας, τι έκανε; Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι τον Ιανουάριο του 2010 ζήτησαν αναστολή όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν σχέση με το ΓεΣΥ;», διερωτήθηκε.

Η Κυβέρνηση να παρέμβει προς τον ΟΗΕ αποτελεσματικά για τη νεκρή ζώνη στη Δένεια
—————————-

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε επίσης ότι «ήδη χθες είχαμε δημοσιοποιήσει τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, όπου στην ουσία με την προστασία των κατοχικών δυνάμεων και με την αδιαφορία των ανδρών του ΟΗΕ Τουρκοκύπριοι ή /και έποικοι εισήλθαν εντός της νεκρής ζώνης για να θερίσουν καλλιέργειες των Ελληνοκυπρίων, με προφανή σκοπιμότητα».

Είναι, είπε, μια συστηματική προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνει τη δράση του εντός της νεκρής ζώνης. Η νεκρή ζώνη η οποία αποτελεί εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία παραχωρήθηκαν για ευνόητους λόγους για σκοπούς επιτήρησης.

Ο κ. Σιζόπουλος, ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος είχε επισκεφθεί και είχε συναντήσεις με το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δένειας και επηρεαζόμενους κατοίκους και έχει θέσει τα ζητήματα αυτά στον Υπουργό Εξωτερικών και στο Διαπραγματευτή.

Η Κυβέρνηση, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της και θα πρέπει κατά τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό να παρέμβει και προς τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία δεν δικαιολογούνται να επιδεικνύουν αυτή την συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά».

Πρόσθεσε ότι έχει επικοινωνήσει και με τον ΚΟΑΠ για να ρυθμιστεί το θέμα των εκταρικών αποζημιώσεων που θα γίνουν σύμφωνα με διαβεβαίωση που είχε από τον Πρόεδρο του οργανισμού ενώ έθεσε επίσης και ζήτημα όσον αφορά «την απώλεια εισοδημάτων από τους  καλλιεργητές λόγω ακριβώς της συγκεκριμένης συμπεριφοράς».

Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Χρίστος Ιακώβου, υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ αναλαμβάνει ειδικά καθήκοντα ως Σύμβουλος του για το Κυπριακό και για διεθνή θέματα από αύριο 1η Ιουνίου.