Απεβίωσε ο καλλιτέχνης και σκιτσογράφος Γιώργος Μαυρογένης

 

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 χρόνων ο σπουδαίος γλύπτης, ζωγράφος και  γνωσστός για τις καυστικές του γελοιογραφίες Γιώργος Μαυρογένης.imagew-1.aspx
Ο Γ.Μαυρογένης γεννήθηκε  στη Λεμεσό το 1928.Ταύτισε το όνομά του με τη γελοιογραφία, όντας όμως πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ταλαντούχο και ανυπότακτο, ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία, τη σκηνογραφία, τη γλυπτική, τη ζωγραφική το σκίτσο, το θέατρο.
Υπήρξε ένας εμπνευσμένος δημοσιογράφος και καλλιτέχνης. Κατέθεσε μια πολυσήμαντη προσφορά στους τομείς της δημοσιογραφίας, της σκηνογραφίας, τη γλυπτικής, της ζωγραφικής και του θεάτρου. Μοναδική και πρωτοπόρα υπήρξε η συμβολή του στην γελοιογραφία με την οποία ταύτισε το όνομα του.
Με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του επιφανούς Λεμεσιανού, Γιώργου Μαυρογένη.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) ανακοινώνει ότι ο Γιώργος Μαυρογένης, από τα πρώτα μέλη και στελέχη της και εκδότης της Σατιρικής, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 91 ετών και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Γ. Μαυρογένης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΣΚ υπήρξε ο «πατριάρχης της πολιτικής γελοιογραφίας στον τόπο μας, δημιουργώντας σχολή που άφησε πίσω της πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς. Συνάμα, διατέλεσε καυστικός δημοσιογράφος, εμπνευσμένος γλυπτής, εκφραστικός ζωγράφος και σημαντικός σκηνογράφος».

Υπήρξε από τα πρώτα μέλη και στελέχη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και μέχρι τέλους διατηρούσε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον και τη σχέση του με την οργάνωση.

Αναφέρεται ότι η ΕΣΚ εξέδωσε ειδικό πολυσέλιδο τόμο – λεύκωμα για το έργο του Γ. Μαυρογένη στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο Κλάδος Βετεράνων της ΕΣΚ τον τίμησε με ειδικό βραβείο και σχετική εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2016.

«Η Σατιρική, εφημερίδα που εξέδιδε ο  Γ. Μαυρογένης από το 1964 μέχρι το 1985, αποτέλεσε φυτώριο για νέους δημιουργούς, σκιτσογράφους και δημοσιογράφους, υπήρξε δε έπαλξη έκφρασης για πολλά κριτικά μυαλά του τόπου», προστίθεται.

«Μόνον γι’ αυτή την εφημερίδα αξίζει το όνομά του Γ. Μαυρογένη να καταγράφει στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας με τα πιο λαμπρά γράμματα», σημειώνεται.

Η κηδεία του Γ. Μαυρογένη θα τελεστεί από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 11 π.μ. Η ταφή θα γίνει στη Λεμεσό, γενέτειρα του μεταστάντος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Μνήμη αγαθή θα συνοδεύει τη θύμησή του για το έργο που επιτέλεσε με τη δράση και το παράδειγμα του.