Εκλαψε η Μέι κατα την ανακοίνωση της παραίτησης της-Οι πιθανότεροι διάδοχοι

 

epa07596548 Britain's Prime Minister Theresa May reacts as she makes a statement at Downing Street in London in Britain, 24 May 2019. May announced she would resign from office on 07 June 2019. Amid the gridlock with MPs over her handling of Brexit, in her latest bid to get Brexit through Parliament, Theresa May on 21 May unveiled a new Withdrawal Agreement Bill, including a possible second referendum, a proposal not supported by ministers and unacceptable to Conservative eurosceptics. EPA/NEIL HALL

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, αφού είδε το σχέδιό της για το Brexit να απορρίπτεται πανηγυρικά τρεις φορές στο κοινοβούλιο και εν όψει της μεγαλύτερης ήττας των Συντηρητικών στις ευρωεκλογές όπου το κόμμα της αναμένεται να κατρακυλήσει ακόμα και στην 5η θέση, αλλά και μετά την μαζική ανταρσία στο κόμμα της για τα σχέδιά της για το Brexit, πήρε την απόφαση να παραιτηθεί.

Ωστόσο, σε μια κίνηση που δεν μας είχε συνηθίσει, η Τερέζα Μέι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα συναισθήματά της και έβαλε τα κλάματα.

«Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου» είπε και συνέχισε: «Έκανα το παν για να πείσω τους βουλευτές να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Είναι και θα παραμένει ένα θέμα που θα μου προκαλεί βαθιά θλίψη ότι δεν κατάφερα να υλοποιήσω το Brexit» τόνισε.

epa07596547 Britain's Prime Minister Theresa May reacts as she makes a statement at Downing Street in London in Britain, 24 May 2019. May announced she would resign from office on 07 June 2019. Amid the gridlock with MPs over her handling of Brexit, in her latest bid to get Brexit through Parliament, Theresa May on 21 May unveiled a new Withdrawal Agreement Bill, including a possible second referendum, a proposal not supported by ministers and unacceptable to Conservative eurosceptics. EPA/NEIL HALL

«Προσπάθησα τρεις φορές. Πιστεύω ότι ήταν σωστό να επιμείνω ακόμη κι όταν οι πιθανότητες αποτυχίας φάνταζαν ψηλές. Αλλά μου είναι πλέον σαφές ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να ηγηθεί ένας νέος πρωθυπουργός της προσπάθειας αυτής» πρόσθεσε αδυνατώντας σχεδόν να συνεχίσει το λόγο της καθώς την έπνιγαν τα δάκρυα κι εξέφραζε την περηφάνια της που υπηρέτησε τη χώρα.

Οι πιθανότεροι διάδοχοι

Μία εβδομάδα μετά από την παραίτησή της Τερέζα Μέι στις 7 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του διαδόχου της. Σύμφωνα με τον Guardian, έξι είναι τα επικρατέστερα πρόσωπα για τη διαδοχή της Μέι στην ηγεσία των Τόρις.

Επικρατέστερος, μέχρι στιγμής, είναι ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προηγείται σε δημοσκόπηση των βρετανικών Times με ποσοστό 30%. O πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της Τερέζα Μέι κατά τους τελευταίους μήνες της πολιτικής αστάθειας λόγω της αποτυχίας των συνομιλιών για το Brexit.

Δεύτερος στην ίδια δημοσκόπηση, με ποσοστό 13%, είναι ο Ντόμινικ Ράαμπ. Ο πρώην υπουργός Brexit προβάλλει την υποψηφιότητά του με αέρα νίκης τις τελευταίες μέρες με συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, καθώς και με μία δυνατή καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τη θέση της Μέι εποφθαλμιούν και δύο κυρίες, υπέρμαχες του Brexit: η Άντρεα Λίντσομ, που ήταν και αντίπαλος της Μέι το 2016, και η Πένι Μορντόντ, που είναι από τα νέα και ανερχόμενα μέλη των Τόρις.

Αρκετά υψηλές πιθανότητες για να αναλάβουν την ηγεσία των Συντηρητικών έχουν και οι Τζέρεμι Χαντ και Σατζίντ Τζαβίντ. Μέλη του κοντινού κύκλου της Μέι και μέχρι πρόσφατα υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, οι δύο άνδρες ήταν από τους τελευταίους που την εγκατέλειψαν, ζητώντας της να μη δώσει συνέχεια στα σχέδιά της για το Brexit.

Πάντως, με σημερινή ανακοίνωσή του, το Συντηρητικό Κόμμα αναμένει ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας για την εκλογή του νέου ηγέτη του που θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της Βρετανίας θα ανακοινωθεί πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου.

Πρόωρες εκλογές ζήτησαν το Εργατικό κόμμα και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας

Η διεξαγωγή γενικών εκλογών ήταν το αίτημα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, για την οποία δήλωσε ότι ήταν μία σωστή απόφαση, διότι με αυτόν τον τρόπο αποδέχθηκε αυτό που η χώρα γνώριζε επί μήνες, ότι «δεν μπορεί να κυβερνήσει ούτε καν το διχασμένο και διαλυμένο κόμμα της».

Ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος δήλωσε ότι οι αδικίες που υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι πριν από τρία χρόνια είναι ακόμη πιο έντονες σήμερα και ότι το Συντηρητικό κόμμα απέτυχε στο Brexit και δεν είναι σε θέση να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων ούτε να αντιμετωπίσει τις πιεστικές τους ανάγκες και να προσφέρει λύσεις στα υπόλοιπα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι περισσότερος χρόνος για τις εσωτερικές διαφωνίες των Συντηρητικών και άλλος ένας πρωθυπουργός που θα προκύψει χωρίς εκλογές. Όποιος και να γίνει νέος επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος θα πρέπει να αφήσει τον λαό να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας, μέσα από άμεσες γενικές εκλογές» τόνισε.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σε μήνυμά της δήλωσε ότι η Μέι αξίζει ευχαριστίες για την υπηρεσία της και ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή εκλογών. «Η αποχώρησή της δεν θα λύσει το πρόβλημα του Brexit που προκάλεσαν οι Τόρις. Μόνο φέρνοντας το θέμα στους πολίτες μπορεί να γίνει αυτό. Δεδομένων των περιστάσεων, είναι λάθος να εγκατασταθεί ένας ακόμη Συντηρητικός στο Νο10 χωρίς γενικές εκλογές» είπε και τόνισε ότι είναι βαθιά ανησυχητική η προοπτική ενός ακόμη πιο σκληροπυρηνικού υποστηρικτή του Brexit ως πρωθυπουργού και μίας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ επανέλαβε ότι η Σκωτία θα πρέπει να έχει την επιλογή να γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος.

Μάλιστα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας επιτέθηκε μέσω Twitter στον Μπόρις Τζόνσον, αποκαλώντας τον «υποκριτή» για την χαμηλών τόνων ανάρτηση του για την παραίτηση της Μέι και τις ευχαριστίες του προς το πρόσωπό της.