Ο Τσαβούσογλου απειλεί ανοικτά την Κύπρο αν προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες» στην ΑΟΖ της

Σε νέα προκλητική δήλωση για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή 2341289ΑΟΖ προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιώντας ότι η χώρα του θα ενεργήσει όπως απαιτείται αν η κυπριακή πλευρά προχωρήσει σε «μονομερείς ενέργειες».

Όπως ανέφερε ο Τσαβούσογλου «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Η Ελληνοκύπριοι διεξάγουν επιχειρήσεις γεώτρησης χωρίς να εγγυώνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αν αντί για μία λογική προσέγγιση προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, θα ενεργήσουμε όπως απαιτείται».

Σημειώνεται ότι οι προετοιμασίες για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχουν πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων και προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, ενώ στο πλευρό της Κύπρου έχουν ταχθεί ΕΕ και ΗΠΑ καλώντας την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση.

Πρόσφατα και η Ρωσία ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση και να δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια στην πορεία προς τη διευθέτηση του Κυπριακού.