Πέθανε ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλα

imagew.aspxΕφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Λευκωσίας, Μιχαλάκης Ζαμπέλας. Η κηδεία του θα τελεσθεί απο την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας Καϊμακλίου την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 στις 4μμ.

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας, γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1942 και είχε οκτώ αδέρφια. Τελείωσε το σχολείο στη Λευκωσία, στην συνέχεια πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει. το 1956 απέκτησε τον τίτλο του Chartered Accountant.Το 1970, μαζί με τους συνεργάτες του, ίδρυσε στην Κύπρο και στην Αθήνα το λογιστικό και συμβουλευτικό οργανισμό Coopers & Lybrand, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη του λογιστικού επαγγέλματος τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Υπηρέτησε ως εκλελεγμένο μέλος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Coopers & Lybrand Europe (1991-1999). Σε συνέχεια της συγχώνευσης του 1998, ο οργανισμός μετονομάστηκε σε Pricewaterhouse Coopers. Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας υπηρέτησε τον οργανισμό ως Πρόεδρος και Διευθύνων Συνέταιρος από την ίδρυσή του το 1970 μέχρι το 2001 και ως Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος, από το 2002 μέχρι το 2005.

Ήταν ο Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Εσθονίας στην Κύπρο από το 1997. Έίχε συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη των εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος της Εσθονίας του είχε απονείμει τον τίτλο του Order of the National Coat of Arms.

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας διεκδίκησε και κέρδισε τις δημοτικές εκλογές και ανέλαβε το αξίωμα του Δημάρχου της Λευκωσίας την 1η Ιανουαρίου 2002. Υπηρέτησε ως Δήμαρχος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2006. Ήταν επίσης ενεργά αναμειγμένος στη ζωή της κοινότητας και τις δημόσιες υποθέσεις υπηρετώντας σε μια σειρά από κοινωνικά ιδρύματα και επιχειρηματικούς οργανισμούς.

Το 2012, μαζί με τη σύζυγό του, ίδρυσαν στο Καϊμακλί το «Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα», το οποίο στεγάζει τη μόνιμη συλλογή της οικογένειας Ζαμπέλα, η οποία αποτελείται από μεγάλο αριθμό έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης (ζωγραφική, γλυπτική και πολυμέσα) Κυπρίων καλλιτεχνών του 20ου και 21ου αιώνα και Ελλήνων καλλιτεχνών από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται επίσης προσωρινές εκθέσεις καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

‘Hταν νυμφευμένος με τη Λουκία και έχουν τρεις κόρες.

Θλίψη εκφράζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζει σε σχετική ανακοίνωση, τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του πρώην δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

Επισημαίνοντας την προσφορά του εκλιπόντα τόσο στην οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της χώρας όσο και στον πολιτιστικό τομέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογραμμίζει την απώλεια ιδιαίτερα για τη Λευκωσία, για την οποία ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας έδειχνε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.

Απευθύνοντας ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι θα πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για την παρακαταθήκη που αφήνει ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

Βαθύτατη θλίψη εκφράζει  ο Δήμος Λευκωσίας.

Βαθυτάτη θλίψη για τον θάνατο του Μ.Ζαμπέλα εκφράζει και ο Δής Λευκωσίας .

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα πιο κάτω:

«Είναι με βαθύτατη θλίψη που έχουμε πληροφορηθεί την απώλεια του πρώην Δημάρχου Λευκωσίας, Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας υπηρέτησε με πάθος και ευσυνειδησία την πόλη μας από το αξίωμα του Δημάρχου, από το 2001 μέχρι το 2006. Εργάστηκε σκληρά και μεθοδικά για την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της πρωτεύουσας. Η αγάπη του για την τέχνη και τον πολιτισμό ήταν σε όλους γνωστή. Ανεκτίμητη προσφορά του στην πολιτιστική ανάπτυξη της Λευκωσίας αποτέλεσε η δημιουργία του Μουσείου Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τους οικείους του.

Οι σημαίες στα κτήρια του Δήμου κυματίζουν μεσίστιες.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, θα τηρήσει μονόλεπτη σιγή, θα γίνει αναφορά στον εκλιπόντα Δήμαρχο από τους εκπροσώπους των Δημοτικών Ομάδων και τον Δήμαρχο κ. Γιωρκάτζη και θα αποφασιστούν οι τρόποι με τους οποίους θα τιμήσει ο Δήμος Λευκωσίας τον πρώην Δήμαρχο.»

ΚΕΒΕ: Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας των επαγγελματικών υπηρεσιών

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, εκφράζοντας τη βαθειά του θλίψη.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας μας, η δράση του οποίου ξεπερνούσε τα στενά όρια της Κύπρου.  Δικαίως θεωρείται ως ο πατέρας των επαγγελματικών υπηρεσιών και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων πρωτοστατώντας στο να καθιερωθεί η Κύπρος ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών.

Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας υπήρξε πρωτεργάτης του Επιμελητηριακού θεσμού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΒΕ και του ΕΒΕ Λευκωσίας για πολλά χρόνια.  Ήταν επίσης ο εμπνευστής, ο ιδρυτής και ο πρώτος Πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου που λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του ΚΕΒΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΒΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

Αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ υπό τον Πρόεδρο του κ. Χριστόδουλο Ε. Αγκαστινιώτη θα παραστεί στην κηδεία του.

PwC Κύπρου: Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας

Η PwC Κύπρου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του ιδρυτή και πρώην Διευθύνοντα Συμβούλου της Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην κυπριακή κοινωνία.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η PwC σημειώνει πως ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας ήταν ο άνθρωπος που απέδειξε με τη μεγάλη του προσφορά ως δήμαρχος Λευκωσίας ότι και οι τεχνοκράτες μπορούν να επιτελούν σημαντικό έργο από καίριες πολιτικές θέσεις, ενώ πέρα από την πολιτική του δράση, ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε δρόμους για την άνθηση του λογιστικού επαγγέλματος στην Κύπρο, όταν το 1970, μαζί με στενούς του συνεργάτες, ίδρυσε ένα ελεγκτικό γραφείο στη Λευκωσία και στην Αθήνα, το οποίο μετέπειτα έγινε η σημερινή PwC, που αριθμεί περισσότερα από 1000 άτομα προσωπικό,

Το όραμά του για τις επαγγελματικές υπηρεσίες και για το ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν στην οικονομία της Κύπρου συντέλεσε ώστε να καταστεί η χώρα μας ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, προσθέτει ο γνωστός ελεγκτικός οίκος.

Υπενθυμίζει επίσης την δραστηριότητα του Μιχαλάκη Ζαμπέλα στα καλλιτεχνικά και επιχειρηματικά δρώμενα και ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, έχοντας αναπτύξει πλούσια φιλανθρωπική δράση, αλλά και την έντονη δράση που ανέπτυξε και για την προώθηση της Κύπρου διεθνώς, μέσα από τους ρόλους τους σε διάφορους οργανισμούς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Κύπρου, κ. Ευγένιος Ευγενίου, δήλωσε: «Το κενό που αφήνει ο θάνατός του Μιχαλάκη Ζαμπέλα είναι μεγάλο. Ήταν ένας άνθρωπος με όραμα και πάθος για δημιουργία. Ο Μιχαλάκης Ζαμπέλας με τις πράξεις του, το έργο του και τη στάση ζωής του, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας. Θα τον θυμόμαστε για πάντα».

Η PwC Κύπρου εκφράζει, τέλος, τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκλιπόντος, στη σύζυγό του Λουκία, στα παιδιά και στα εγγόνια του.