Ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού Εμπολα

Φέτος ήταν η χρονιά που ο ιός Έμπολα δραπέτευσε από το κλουβί του. Ο κόσμος προσπαθεί τώρα να τον θέσει υπό έλεγχο, αλλά η αντίδραση ήταν καθυστερημένη και δεν γνωρίζουμε αν θα τα καταφέρουμε. Πιθανόν να το μάθουμε το 2015, καθώς η επιδημία κορυφώνεται στη Δυτική Αφρική.Doctors Without Borders presents a new exhibition on Ebola virus

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό “New Scientist” τον Δεκέμβριο 2013, ο ιός Έμπολα μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο στη Δυτική Αφρική για πρώτη φορά, στη Γουινέα.

Έπειτα εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Δεν έγιναν αρκετά για να τεθεί υπό έλεγχο, κυρίως λόγω των ακραίων συνθηκών φτώχειας σε τοπικό επίπεδο, ωσότου τα κρούσματα έφτασαν τις χιλιάδες και η παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ανακοινώθηκε τον Αύγουστο.

Ως τον Σεπτέμβριο, ο αριθμός των κρουσμάτων πολλαπλασιάστηκε. Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν πρόσφατα για απομόνωση των θυμάτων και περιορισμό της μετάδοσης του ιού έχουν εμποδίσει την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων όπως είχε προβλεφθεί.

Ωστόσο, προειδοποιεί, «ο Έμπολα μπορεί να βγει και πάλι εκτός ελέγχου αν δεν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».

Τον Δεκέμβριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε στη διάθεσή του λιγότερα από τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης που χρειάζεται ως τον Μάρτιο.

Μέχρι τώρα, έχει αντιμετωπίσει το εύκολο μέρος, το να σταματήσει την εξάπλωση του ιού στις πόλεις. Τώρα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση στις αγροτικές περιοχές, παρόλο που τα κέντρα περίθαλψης που οικοδόμησαν πλούσιες χώρες το 2014 βρίσκονται κυρίως σε πόλεις.

Μια πιο ευρεία προσπάθεια και περισσότερη χρηματοδότηση θα χρειαστούν το 2015, ακόμα και καθώς τα κρούσματα μειώνονται και δεν καλύπτονται πλέον από τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Το δημοσίευμα του “New Scientist” προειδοποιεί επίσης ότι ακόμη και ένας ταξιδιώτης μπορεί να εξαπολύσει τον ιό σε μια χώρα που δεν μπορεί να τον περιορίσει.

Ο ΠΟΥ προσπαθεί να περιορίσει πιθανή εξάπλωση στο Μάλι και εμπειρογνώμονες υγείας εκφράζουν φόβους ως προς το μέγεθος της εξάπλωσης του ιού αν έφτανε σε μια χώρα όπως η Ινδία.

Στα θετικά, το δημοσίευμα αναφέρεται στις δοκιμές που θα αρχίσουν νωρίς το 2015 σε φάρμακα εναντίον το ιού και εμβόλια στην επηρεαζόμενη περιοχή.

Τα εμβόλια μπορεί να μην είναι έτοιμα έγκαιρα για να σταματήσουν την επιδημία από το να εκδηλωθεί αλλά αν είναι αποτελεσματικά μπορούν να την σταματήσουν αλλού, μπορεί ακόμα να καταφέρουν να σταματήσουν τον Έμπολα από το να καταστεί ενδημικός στη Δυτική Αφρική μετά την εξασθένιση της υφιστάμενης επιδημίας, σημειώνεται.

Δεν υπάρχει σχέδιο Β’

Δεν υπάρχει “σχέδιο Β” ενάντια στον ιό `Εμπολα, “πρέπει να νικηθεί”, δήλωσε ο νέος επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας (UNMEER) Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, την ώρα που από την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 7.900 άνθρωποι.

“Δεν διαθέτουμε σχέδιο Β, πρέπει να νικήσουμε τον ιό αυτό. Είναι εφικτό”, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μόλις έφτασε στην Ακρα. “Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση. Αναμφισβήτητα έχουμε μια δύσκολη περίοδο μπροστά μας, όμως μπορούμε να πετύχουμε”, είπε.

Ο Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ από τη Μαυριτανία ορίστηκε επικεφαλής της UNMEER στις αρχές Δεκεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε αντικατάσταση του Αμερικανού Άντονι Μπάνμπουρι. `Εφτασε χθες Σάββατο στην πρωτεύουσα της Γκάνας, όπου είναι η έδρα της UNMEER, για να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ συντονίζει τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πιο θανατηφόρας επιδημίας του ιού στην ιστορία. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και αφορά στοιχεία μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νεκρών από τον ιό Εμπολα στη δυτική Αφρική ξεπερνά τους 7.900 σε σύνολο περισσότερων από 20.200 καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

“Πρέπει να συνεχίσουμε (τη μάχη) μέχρι να μην υπάρχει πλέον ούτε ένα κρούσμα, διότι έστω και ένα είναι πάρα πολύ”, επεσήμανε ο Άχμεντ. “Η δουλειά που είναι μπροστά μας είναι πολύ σκληρή, όμως πραγματικά δεν έχουμε άλλη επιλογή”, πρόσθεσε.

Ο Άχμεντ αναμένεται να μεταβεί στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια στη Γουινέα με στόχο “να ενισχυθούν οι στρατηγικές προτεραιότητες της UNMEER”, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Θα τον συνοδεύει ο Ντέιβιντ Νάμπαρο, συντονιστής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της επιδημίας.