Η Τουρκία περιμένει να εκτελέσει τις οδηγίες της ο Αϊντα

CNA_M99a15e8e13994a0d8a26e5fbb9cb4225Χειρότερος και από τον προκάτοχο του Αλεξάντερ Ντάουνερ αποδεικνύεται ο Ειδικός Σύμβούλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Αϊντα ο οποίος προωθεί ξεδιάντροπα τις τουρκικές θέσεις. Οι πρόσφατες δηλώσεις του  για τους υδρογονανθρακες  και η διασύνδεση με τη λύση του Κυπριακού προκάλεσαν τη μήνι τη πολιτικής ηγεσία αλλά φαίνεται ως ο ίδιος δεν πτοείται.

Η Τουρκία αφού του έδωσε εντολές τι να πράξει φαίνεται να αναμένει την αντίδραση της ε/κ πλευράς και το Μπαρμπαρός παραμένει αγκυροβολημένο στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου εν αναμονή μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου.Εγείρει εκβιαστικά το ζήτημα να μην ξεκινήσei τις γεωτρησεις η εταιρεια Eni=Cogas  και να αποσυρθεί το Μπαρμπαρός.Σε αντίθετη περίπτωση  θα εκωόσει νέα οδία NAVTEX.

Σύμφωνα μετουρκικές πηγέ που επικαλαλε΄ται το ΚΥΠΕ « δεν υπάρχει προς το παρόν καμιά απόφαση για τις επόμενες κινήσεις του Barbaros καθώς η Άγκυρα έδωσε χρόνο στον κ. Αιντα, όπως το ζήτησε, για να μεσολαβήσει ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

Στο μεταξύ νεες αντιδράσεις σημειώθηκαν και σήμερα από πλευράς κομμάτων απ’ αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Το ΑΚΕΛ ζητά « αποφασιστικές καταγγελίες των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες με πρόταξη τις συγκλίσεις Ταλάτ-Χριστόφια και Έρογλου-Χριστόφια για τη διαχείριση του φυσικού αερίου μετά τη λύση του Κυπριακού»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αποσαφήνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο για λόγους αρχής δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναιρέσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά και για λόγους ουσίας, πρακτικούς, συμβάσεων που έχει υπογράψει και οι οποίες δεσμεύουν την Κυριακή Δημοκρατία, δεν μπορούν να ανασταλούν οι έρευνες από πλευράς των εταιρειών στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναμένονται οι εξελίξεις και ειδικότερα για το κατά πόσον η Τουρκία θα αποφύγει την έκδοση νέας οδηγίας προς ναυτιλλομένους.

«Αν αυτό συμβεί θα είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη η οποία θα συμβάλει στην προοπτική της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση. Απ` εκεί και πέρα, επειδή ήδη έχουμε μπροστά μας τους τουρκικούς τυχοδιωκτισμούς, τα νέα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί αυτή τη φορά στην ΑΟΖ της Κύπρου, που είναι τα χειρότερα από της ανακήρυξης του ψευδοκράτους όπως πολλές φορές έχουμε πει ως ΑΚΕΛ, επιβάλλεται η δική μας πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι σε εγρήγορση», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.σεδηλώσεις του στην Πάφο ανέφερε πως εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο  οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ανέφερε με δηλώσεις του στην Πάφο Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Έιντε, “με τις οποίες διασυνδέει το θέμα των υδρογονανθράκων με το Κυπριακό ή και με τις διακοινοτικές συνομιλίες, ενέχουν ένα τεράστιο κίνδυνο να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, σε ό,τι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, υφίσταται διαφορά, δηλαδή μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, ή ότι υφίσταται ζήτημα λεγόμενης γκρίζας ζώνης”.

Πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει. Κάτι τέτοιο, συνέχισε, δεν θεμελιώνεται με οποιονδήποτε τρόπο στο διεθνές δίκαιο γιατί η Διεθνής Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας κατοχυρώνει απολύτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Για αυτό το λόγο, σημείωσε ο κ. Ομήρου, η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα, αποφασιστικά και έντονα να αντιδράσει με παραστάσεις προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί πέραν του ότι ο κ. Έιντε εκφεύγει τον όρο εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τον όρο και την αποστολή του, με αυτές τις δηλώσεις τείνει να δημιουργήσει διεθνώς την εντύπωση “σε ό,τι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, υπάρχει διαφορά ή υπάρχει γκρίζα ζώνη”.

Ο κ. Ομήρου επανέλαβε με έμφαση πως ούτε διαφορά υπάρχει ή είναι νοητό ή νομικά αποδεκτό να υπάρξει, ούτε γκρίζα ζώνη, για αυτό επιβάλλεται άμεση και αποφασιστική αντίδραση.