Υποθηκευμένο το μέλλον των επόμενων γενιών

 

Οταν οικονομικά είμαστε έρμαιο του κάθε ξένου δανειστή  τότε και πολιτικά είμαστε ενέχυρο τους

 

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Τούτες τις μέρες την επικαιρότητα μονοπωλεί η φρίκη των κατα συρροήν δολοφονιών αλλοδαπών γυναικών  καθώς και η αποκαθήλωση της εικόνας ενός ατόμου  της διπλανής πόρτας που καθ’ομολογίαν διέπραξε τα ειδεχθή εγκλήματα.

Τούτες  τις μέρες είθισται να καθαρίζουμε το σώμα και την ψυχή μας από ρυπαρές ουσίες και κακές σκέψεις .

Οι πολιτικοί ταγοί συνηθίζουν να βάζουν τα μαχαίρια στα θηκάρια,να μην ασκούν κριτική στους αντιπάλους, να  μην κακολογούν,  να εμφανίζονται χαμηλοβλεπούσοι και φιλεύσπλαχνοι χριστιανοί.Μέχρι να περάσουν οι γιορτές και οι Αναστάσιμες ευχές. Τότε θα  ξαναμπούν πιο δυναμικά στο κομματικό ριγκ για  να αρχίσουν  τις γροθιές και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ηδη ξεχάστηκε το σκάνδαλο και το ξεπούλημα του Συνεργατισμού.Οπως και πολλά άλλα που σκεπάστηκαν το ένα πάνω στο άλλο, σαν το παιγνίδι με τα τουβλάκια της Lego.

Κανένας δεν ανάλαβε ευθύνες πως αφέθηκε να καταρρεύσει μια λαϊκή κατάκτηση. Εκείνοι που εμφανίζονται ως τζάμπα μάγκες και κανοναρχούν με ξένα κόλλυβα, θα πάνε να προσκυνήσουν καθαρή τη καρδία, θα μεταλάβουν την θείαν κοινωνία και μέσα στην ευμάρεια που απολαμβάνουν και που απέκτησαν με «κείνα και με τούτα», θα γιορτάσουν το «Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου καθώς προείπεν έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και το μέγα έλεος…»

Ο λαός όχι μόνο δεν δείχνει έλεος αλλά τους τα έχει «μαζεμένα». Δυστυχώς όμως οι πλείστοι των πολιτών  αντιδρούν  με λάθος τρόπο.Αντί να δώσουν  ψήφο τιμωρίας, απέχουν  ενώ η κυρίαρχη ψήφος τους χάνεται  στην μη υπολογιζόμενη αποχή, ευνοώντας όσους θέλουν να τιμωρήσουν, είτε με λευκό, είτε με αδιαφορία.

Ακόμη διερωτούνται;

Διερωτούνται, οι επικεφαλής των κομματικών μηχανισμών, πολιτικοί και δημοσκόποι γιατί μια μεγάλη μερίδα του λαού εμφανίζεται αδιάφορη και δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Ο κόσμος κουράστηκε και αποστρέφει το κεφάλι απο τους πολιτικούς που δεν φρόντισαν να θωρακίσουν  την χώρα από τους ξένους δανειστές.Που  στάθηκαν ανίκανοι να αποτρέψουν  την υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενεών.

Ο λαός νοιώθει τα βάρη να τον πνίγουν.Τα χρέη να τον λιανίζουν.Οχι μόνο τα δικά του αλλά και του κράτους.Το δημόσιο χρέος αγγίζει και ίσως ξεπερνά τα 20 δις.Πότε θα ξοφληθούν, ποίοι θα πληρώνουν και για πόσα χρόνια ακόμα θα ξεπληρώνονται; Τα παιδιά τα εγγόνια και ίσως τα δισέγγονα μας θα πληρώνουν δάνεια που άλλοι έκαναν.Θα πληρώνουν λάθη  για τα οποία δεν έχουν μερίδιο ευθύνης.Και θα τιμωρούνται αυτοί που μείνουν ενέχυρο των δανειστων.

Εκατοντάδες οι περιπτώσεις ανθρώπων που χάνουν καθημερινά τα σπίτια τους.Τα συστημικά Μ.Ε.Ε δεν πολυασχολούνται με αυτές τις τραγικές πτυχές και τις παράπλευρες απώλειες μιας οικονομικής κατάρρευσης που ακόμα όσοι ευθύνονται, δεν έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν γιατί οδήγησαν τον τόπο στα νύχια των ξένων αρπακτικών. Εμειναν  στο να ρίχνει ο ένας στον άλλο τις ευθύνες .

Μια άλλη αιμορραγούσα πληγή  οι δεκάδες νέοι   που συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό για μια αξιοπρεπή δουλειά.

Η ημετεροκρατία κυριαρχεί παντού.Η φαυλοκρατία και η ασυδοσία ανταγωνίζονται για την πρωτιά.

Νέοι ανθρωποι με ακαδημαϊκά προσόντα και ικανότητες βρίσκονται στον πάτο και καθοδηγούνται από ανίκανους.Πνίγουν τον θυμό τους φτάνει ο μισθό να εξασφαλίζει τα προς το ζειν των οικογενειών τους.

Και αυτός…«τα ίδια παραμύθια»

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ μιλώντας την περασμένη Πέμπτη (18/4/)  στο δείπνο παρουσίασης του «Οράματος Κύπρος 2030», με επίτιμο καλεσμένο τον Πρόεδρο Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη,  ανέφερε πως «ο ΔΗΣΥ τολμά τις μεγάλες αλλαγές για τον τόπο και αποτελεί την πολιτική δύναμη που θέλει την Κύπρο συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι…»(!)

Εκανε λόγο «για τεκτονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στην παγκόσμια κοινωνία», αλλά δεν είπε λέξη πόσα χρεωστεί κατα κεφαλήν στους ξένους δανειστές ο Κύπριος πολίτης.

Και πως το όραμα του για το 2030 ή το 2040 θα είναι εφιάλτης για πολλούς φτωχούς και μελλοντικούς νεόπτωχους ες γην εναλίαν Κύπρον.

Μίλησε για άλλα αντ’ άλλων πράγματα. Για «την πρόοδο που θέλουν κάποιοι να αλυσοδέσουν  με τα δεσμά του φόβου». Είπε και το αμίμητο ότι  «στην Κύπρο, εταιρείες διαμαρτύρονται για την αδυναμία να βρουν σύγχρονα καταρτισμένο προσωπικό, για να καλύψουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλών αμοιβών».
Δεν αναφερθηκε όμως σ’ αυτούς τους καταρτισμένους και προσοντούχους  που αμείβονται με 400 ευρώ και πώς εταιρείες και βιομηχανίες στον ιδιωτικό τομέα «πατούν» τους μισθούς προς τα κάτω. Αντί επιστήμονες και εργαζόμενους   θέλουν  σύγχρονους σκλάβους με 10ώρα και 12ωρα.Ούτε και αναφέρθηκε στην ημεροκρατία που τείνει να μετατρέψει την κρατική μηχανή σε ΔΗΣΥ-κρατία.Οσον αφορά σε ποιούς παραχωρούνται υψηλόβαθμες θέσεις προτού καν προκηρυχθούν, τσιμουδιά.

Ούτε και αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με την ατμομηχανή Γερμανίας –Γαλλίας και τις χώρες  του φτωχού νότου  που ακολουθούν  στα καμιόνια της ανέχειας και της μιζέριας.

Παρεμπιπτόντως, αρχές  του τρέχοντος μήνα (5/4) οι 28 υπουργοί Οικονομικών  της Ε.Ε. επιχείρησαν   να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που όπως αποκαλύπτει αναφορά της ΕΕ την τελευταία 15ετία έχει οδηγήσει στην «απόκλιση» μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου.

Στην ευρωπαϊκή έκθεση κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για «αύξηση των πολιτικών και δημοσιονομικών πιέσεων» όσον αφορά την ανάπτυξη των κατά κεφαλήν εσόδων.Στην  έκθεση  του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών διατυπώνεται η προειδοποίηση πως η ΕΕ αποτυγχάνει ακριβώς στο σημείο εκείνο που στόχευε η νομισματική πολιτική του ευρώ: τη σύγκλιση των οικονομιών των κρατών εταίρων και μάλιστα από τη γέννησή του.

Η αναπτυξιακή κατιούσα των οικονομιών της ζώνης ευρώ και η «μη ικανοποιητική σύγκλιση» μπορεί να φθάσει «να απειλήσει την κοινωνική συνοχή» μέσα στην ΕΕ.

Γίνεται αναφορά ότι στις  οι χώρες του Νότου, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις. Στην ουρά βρίσκεται η Ισπανία με αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος μόλις κατά 0,65%, αλλά και η Πορτογαλία (0,63%) και η Κύπρος (0,57%). Τα ετήσια κατά κεφαλήν για την Ελλάδα είναι (-0,74%) και στην Ιταλία (-0,24%).

Την ίδια περίοδο το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,39%, στην Ολλανδία 1,08%. Μπορεί αυτή η μικρή διαφορά, πχ. του 0,74% της Γερμανία με την Ισπανία να φαίνεται μικρή, ωστόσο τούτο μεταφράζεται σε αύξηση της διαφοράς κατά 11,1% μέσα στη 15ετία αυτή.

Σύμφωνα με την εκθεση τα κενά που θα κληθούν να καλύψουν οι εταίροι είναι κυρίως αυτά που δημιουργούνται στο εσωτερικό τον χωρών τους, με πρώτο και χειρότερο τις κοινωνικές ανισότητες, μεταξύ πλουσίων και φτωχών, που σε ορισμένες χώρες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι κοινωνικές ανισότητες είναι παραδεκτές από τους αξιωματούχους της Ε.Ε.Οχι όμως και από τον ηγέτη του ΔΗΣΥ  ο οποίος ανεμίζει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης  και πανηγυρίζει πόσο αγγελικά πλασμένη είναι.

Το ΓεΣΥ και οι καραδοκούντες αετονύχηδες

Από αυτό τον μήνα οδεύουμε ολοταχώς για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.Το πολυασφαλιστικό είναι ήδη απομακρυσμένο.Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείεται ακόμα αν καταρρεύσει εις τα εξών συνετέθη το μονοασφαλιστικό με τόσο πόλεμο που γίνεται στο προσκήνιο και περισσότερο στο παρασκήνιο.Ηδη αποκαλύφθηκαν κάποιες παρακηνιακές κινήσεις του  ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και ασκήθηκε κριτική αλλά τα ξεπέρασε με δηλώσεις που όποιος θέλει τις πιστεύει.

Κυκλοφορούν ευρέως πληροφορίες πως κάποιοι (λέγονται και ηχηρά ονοματα)  νοικίασαν αποθήκες για να εισάγουν φθηνά φάρμακα από την Ινδία και αλλού, προκειμένου να βγάλουν και κέρδη με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Οψόμεθα. Μακάρι για το καλό του κοσμάκι να πετύχει και να μην βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές με μια νέα ηχηρή κατάρρευση, όπου και πάλιν κανένας δεν θα φέρει ευθύνη.